ZF Deschiderea de astăzi

Emisiunea ZF Deschiderea de Astăzi. Lucian Hanganu, broker, Goldring: Ne aşteptăm să avem conturi noi deschise odată cu listarea Hidroelectrica

22.04.2022, 00:05 Autori: Tibi Oprea , Alexandra Matei

♦ Goldring lucrează la listarea bondurilor OMRO IFN şi cea a acţiunilor Chromosome Dynamics ♦ Ulterior, Tema Energy va realiza o listare tehnică la BVB.

Lucian Hanganu, broker de acţiuni în cadrul Goldring, spune că listarea Hidroelectrica, cel mai mare pro­ducător de energie electrică din România şi cea mai mare companie de stat, va atrage după sine o nouă serie de investitori la bursa locală.

„Listarea duală presupune listarea pe piaţa de capital de la Bucureşti şi pe piaţa de la Londra probabil. Un avantaj ar fi că noi, cei de la Goldring, suntem pe piaţa de retail şi ne aşteptăm să avem conturi noi deschise odată cu listarea Hidroelectrica, fiind ca o reclamă foarte bună adusă pieţei de capital din România. Ne aşteptăm la un val de investitori de retail, chiar şi instituţionali. Avantajele listării ar fi lichiditatea superioară la BVB“, spune Lucian Hanganu.

„Avantajaţi ar fi FP, care va vinde acest pachet de acţiuni, dar şi statul român, care îşi va vedea evaluată deţinerea la Hidroelectrica într-un mod cât mai corect şi transparent“Tot în sfera listărilor, Goldring lucrează la listarea obligaţiunilor de 10 mil. lei ale OMRO IFN şi la listarea acţiunilor dezvoltatorului de soluţii IT & AI orientate pe agribusiness Chromosome Dynamics.

“Suntem în derulare cu listarea obligaţiunilor emise de OMRO IFN, un plasament privat făcut de Goldring anul acesta, în ianuarie. Mai pregătim şi o listare a Chromosome Dynamics, un plasament de acţiuni făcut anul trecut. În primul semestru vom lista Tema Energy, va fi o listare tehnică pe piaţa de capital. Mai avem proiecte de listare într-o fază timpurie şi sunt din domeniile IT, producţie şi servicii”, afirmă brokerul.

 

Alte declaraţii ale lui Lucian Hanganu:

Despre lichiditatea din ultima perioadă:

Este în trendul obişnuit din ultimele două săptămâni. Dacă media anului este la 100 de milioane de lei, observăm o lichiditate scăzută, de doar 53 de milioane de lei. În schimb, este în creştere faţă de săptămâna trecută sau faţă de alaltăieri, când am avut 40 de milioane. Este o revenire în activitatea bursieră.

Sperăm ca după Paşte să ajungem la rulajul obişnuit. Probabil că investitorii sunt în vacanţă, dat fiind că a fost Paştele catolic weekendul trecut, iar Weekendul acesta avem Paştele ortodox. E posibil să fie o atenţie mai mică alocată pieţei de capital.

Despre proiectul impozitării la sursă a investitorilor:

M-aş uita la declaraţia domnului Hanga, preşedintele BVB, care spune că adoptarea impozitării diferenţiate a profiturilor, cât şi reţinerea la sursă a impozitelor generate de câştigurile de capital vor avea un impact major asupra dezvoltării bursei româneşti.

O altă declaraţie ar fi cea a Vicepreşedintelui Comisiei de Buget, Finanţe şi Bănci din Camera Deputaţilor. Acesta spune că proiectul e realizat în primul rând pentru a nu mai pune investitorii pe drumuri la ANAF şi pentru a nu mai avea o interacţiune ANAF de 10-12 minute pentru fiecare investitor individual, ci cu 41 de societăţi de brokeraj şi administratori de fonduri. Acestea ar fi motivele de bucurie enumerate de iniţiatori. Investitorii  individuali nu vor mai merge la ANAF să depună declaraţii.

Este o parte pozitivă faptul că se scade impozitul pe câştig de la 10% la 3% pentru acţiunile deţinute mai puţin de un an şi la 1% pentru cele deţinute mai mult de un an. Mi se pare că vor fi avantajaţi pe termen mediu şi lung investitorii, iar cei dezavantajaţi sunt speculatorii, având deja clienţi care s-au declarat nemulţumiţi.

Perspective pentru al doilea trimestru din 2022:

T1/2022 a fost un trimestru umbrit de începerea războiului din Ucraina. La sfârşitul trimestrului aveam un minus de 2,7% faţă de începutul anului. Am venit şi cu o inflaţie de 10,2%. A fost un trimestru destul de greu pentru investitori, cu scăderi destul de abrupte, de peste 18%.

Vreau să informez investitorii despre o analiză publicată pe site-ul nostru, unde vorbim despre evoluţia pieţei în acest interval şi unde se recomandă cinci societăţi de urmărit în al doilea trimestru: FP, OMV-Petrom, Digi şi AROBS Transilvania Software.

Ne aşteptăm ca lichiditatea să revină în piaţă. Ne aşteptăm la o aşezare a pieţei, să vedem rezultatele pe T1/2022, care vor începe să fie anunţate la sfârşitul lunii, cu TeraPlast şi OMV Petrom. Sperăm să nu vedem un impact foarte mare al scumpirii preţului energiei şi să nu afecteze foarte mult profiturile societăţilor.

Cum să se poziţioneze investitorii:

Sectoarele urmărite de investitori sunt tehnologia, sectorul agricol, energetic şi bancar. Este şi o strategie de stock picking, dar cred că şi sectorial trebuie făcută o diversificare a portofoliilor.

Portofoliul şi-l face fiecare client în parte, după apetitul lui de risc. Un standard ar fi în acţiuni blue chip 40%, acţiuni growth 20%, instrumente cu venit fix – titluri de stat şi obligaţiuni private – 20% şi cash, care e bine să fie în cont pentru a profita de anumite perioade tulburi, tot circa 20%.

Mai există şi modelul în care investitorul să îşi reflecte vârsta în portofoliu, adică vârsta lui să reprezinte instrumentele cu venit fix – cu cât eşti mai tânăr, să mergi mai mult în partea riscantă, de acţiuni şi cu cât ai o vârstă înaintată, să mergi pe active cu venit fix, să nu ai un risc foarte mare.

Investitorii trebuie să fie atenţi în primul rând la ratele dobânzilor, la inflaţie. Pe termen scurt, vor fi important de urmărit alegerile din Franţa şi războiul din Ucraina.

Despre propunerile de dividende din 2022:

Au fost bine primite de investitori. Rompetrol Well Services a venit cu o surpriză, a cerut dividende de 28,8%. Am avut şi BRD-ul, care va acorda două dividende în acest an – unul aferent anilor 2019-2020 şi al doilea aferent anului 2021. Investitorii sunt mulţumiţi de propuneri şi sperăm ca anul acesta, prin randamentele de pe piaţă şi noile profituri, să putem bate inflaţia ca procent.

 

 

 


Devino investitor la bursă. Este simplu să investești la Bursa de Valori București. Peste 20 de brokeri îți stau la dispoziție pentru a-ți deschide un cont de tranzacționare. Este primul pas pentru a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la bursă. Află mai multe pe www.bvb.ro/devinoinvestitor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent