ZF Deschiderea de astăzi

Radu Cojoc, Goldring: Sunt mai mulţi vânzători decât cumpărători la Bursa de Valori Bucureşti zilele acestea. Volumele vor rămâne scăzute

31.08.2022, 00:06 Autori: Eduard Ivanovici , Liviu Popescu

Radu Cojoc, broker al Goldring, consideră că volumele de tranzacţionare de la Bursa de Valori Bucureşti vor rămâne în continuare scăzute, iar indecizia va continua întrucât, peste ocean, Fed-ul are o misiune dificilă de a diminua inflaţia, ceea ce se reflectă şi pe pieţele de capital, iar la Bucureşti, o ordonanţă de urgenţă de modificare a impozitării companiilor de energie îi pune in expectativă pe investitori.

„În piaţă au fost prezenţi mai mulţi vânzători decât cumpărători, de aici şi evoluţiile negative de pe majoritatea companiilor. Totodată, trebuie să menţionăm că volumele au fost foarte scăzute în ultimele săptămâni, cu mult sub media anuală. Deocamdată se pare că sentimentul pieţei internaţionale se răspândeşte inclusiv la noi şi influenţează deciziile investitorilor“, spune Radu Cojoc, broker al Goldring, unul dintre cei mai activi intermediari de la BVB.

Reprezentantul societăţii de brokeraj argumentează că, deşi investitorii se aşteptau la o pivotare a politicii monetare adoptate de către Fed, ultimele declaraţii înclină mai degrabă spre majorări în acelaşi ritm de 75 de puncte de bază, putându-se ajunge până şi la creşteri de 100 de puncte.

„Asta s-ar putea transpune şi în economie. Am văzut deja două trimestre la rând când s-a marcat scădere economică în Statele Unite şi scenariul ar putea să continue, Fed-ul urmând să intervină în lupta cu inflaţia“, adaugă Radu Cojoc, prezent în cadrul ZF Deschiderea de Astăzi din 30 august.

Ce părere are însă brokerul despre cea mai recentă listare de acţiuni de la BVB, Meta Estate Trust?

„Interesul nu a fost foarte crescut, se vede şi pe volumul de tranzacţionare. Se poate ca, pe măsură ce economia încetineşte şi costul creditului creşte, partea de imobiliare să fie afectată.“

Compania de tip holding, care activează în industria de real estate, a intrat la cota bursei cu o valoare de piaţă de 98,3 milioane de lei, în coborâre cu 0,9 % prin comparaţie cu preţul din ofertă. în prima zi de trading pe piaţa AeRO, investitorii au tranzacţionat acţiuni de 43.400 de lei. Acţiunile MET înregistrau o evoluţie liniară la jumătatea şedinţei de tranzacţionare de ieri.

Compania este deţinută de acţionari precum Eugen Voicu (Certinvest), Andrieş Ovidiu (Smart Diesel) şi Adrian Viman (care a condus Kaufland România).

 

Alte afirmaţii din timpul emisiunii

Despre investiţii:

Investitorii sunt atenţi la datele economice şi la cele din spaţiul american, unde vom avea volatilitate crescută până la următoarea şedinţă Fed, când se va decide rata dobânzii, decizie aşteptată, de altfel, şi la noi. Se aşteaptă totodată şi o nouă emisiune de titluri de stat deoarece dobânzile au fost destul de bune. Lumea vrea puţină stabilitate cu aceste instrumente. Cred că există interes pentru astfel de instrumente, chiar dacă dobânda va fi real negativă pe termen scurt.

Trebuie să fim atenţi la deciziile din zona politică (privind industria energetică – n.r.). Aş urmări OMV Petrom, întrucât nu era inclusă o supraimpozitare a petrolului, cel puţin în ce a fost dezvăluit în presă. Am văzut că Transgaz a început să aibă o evoluţie pozitivă a profitului, să iasă din această stagnare cu care ne-a obişnuit. Inclusiv Transilvania Broker de Asigurare a oferit rezultate foarte bune şi merită urmărit.

(La polul opus – n.r.) vorbim despre Electrica, unde s-ar putea ca trendul să continue. Ar mai fi şi Transelectrica, unde costurile de operare cresc în continuu odată cu preţurile la energie.


„Deschiderea de Astăzi: Cum va merge Bursa?“ este un proiect editorial realizat de Ziarul Financiar cu sprijinul

 


Devino investitor la bursă. Este simplu să investești la Bursa de Valori București. Peste 20 de brokeri îți stau la dispoziție pentru a-ți deschide un cont de tranzacționare. Este primul pas pentru a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la bursă. Află mai multe pe www.bvb.ro/devinoinvestitor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent