ZF Deschiderea de astăzi

ZF Dechiderea de astăzi la Bursă. Mihai Ene, CEO al Practic şi absolvent Envisia: Un membru de board modern nu trebuie să fie reactiv, ci proactiv, să vadă tendinţele în industria în care activează şi în compania sa peste cinci-zece ani

12.12.2023, 00:05 Autor: Eduard Ivanovici

♦ „Dacă ne gândim că resursa umană este cel mai important activ al unei organizaţii, începem să schimbăm mindsetul“.

Membrii consiliilor de admi­nis­traţie din cadrul companiilor trăiesc acum într-un mediu care impune o abordare proactivă a tendinţelor şi schimbărilor de legislaţie, fie că vorbim de standardele internaţionale de contabilitate (IFRS) sau de cri­teriile ESG (mediu, social şi guver­nanţă corporativă), spune Mihai Ene, CEO al Practic şi absolvent Envisia, scoală de business care derulează pro­grame dedicate managerilor, actua­lilor şi viitorilor membri de board.

„Partea de networking a contat foarte mult, deci ideea de a interac­ţiona, de a schimba idei, studii de caz. Trebuit să depăşim acea autosu­fi­ci­enţă că noi le cu­noaştem pe toate şi nu avem ce învăţa. Trăim într-un mediu dinamic, unde flexibilitatea, accesul la informaţii, mediul online, inteli­genţa artificială te pun în situaţii neprevă­zute zi de zi. Automat, trebuie să fii la curent cu tot ce se întâmplă. Un membru de board mo­dern nu trebuie să fie reactiv, cu proactiv.“

Mihai Ene a fost invitat la prima ediţie de săptămâna aceasta a emisiunii ZF Deschi­derea de Astăzi. Partener al BVB, Envisia derulează programe adresate actorilor pieţei de capital, firme care plănuiesc să beneficieze de finanţarea disponibilă pe bursă ca alter­nativă la finanţarea bancară, cât şi oricărei companii concentrate asupra implementării practicilor de guvernanţă corporativă.

„Trebuie să vezi care are fi tendinţele, în general, în industria în care activezi şi în compania ta peste 5-10 ani. Lucrurile acestea nu se pot face stând într-un birou, citind nişte cărţi... Specialiştii, lectorii care ţin astfel de cursuri sunt la curent cu tot ceea ce înseamnă legislaţie la nivelul Uniunii Europene, standarde IFRS, ESG, taxonomie, tot felul de lucruri care nici măcar nu se aplică, dar urmează, deci există un trend în următorii 3-4-5 ani”, adaugă Mihai Ene.

În cadrul aceleiaşi emisiuni ZF a fost prezentă şi Gabriela Hârţescu, PhD, decan şi COO Envisia.

„Ne mai confruntăm cu ideea că training-ul şi educaţia sunt costuri. Dacă ne gândim că resursa umană este cel mai important activ al unei organizaţii, începem să schimbăm mindset-ul”, adaugă ea.

În prezent, programul Envisia „Guvernanţă corporativă care creează valoare” se pregăteşte pentru demararea celei de a cincea ediţii în data de 14 decembrie. Şcoala de business numără aproape 400 de membri de board certificaţi.

„Mediul antreprenorial din România este destul de tânăr, circa 30 de ani. Sunt companii de succes care au rezistat, dar iată că antreprenorii au ajuns la vârsta de 50-60 de ani şi ar trebui să pregătească planul de succesiune... De cele mai multe ori, datele istorice nu mai sunt atât de relevante pentru că ai de-a face cu provocări noi de fiecare dată. A-ţi crea un consiliu consultativ te ajută foarte mult să ţii businessul pe linia de plutire”, continuă Gabriela Hârţescu.

 


Devino investitor la bursă. Este simplu să investești la Bursa de Valori București. Peste 20 de brokeri îți stau la dispoziție pentru a-ți deschide un cont de tranzacționare. Este primul pas pentru a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la bursă. Află mai multe pe www.bvb.ro/devinoinvestitor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent