ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Alexandru Combei, BRD AM: Bursa noastră nu mai este cea mai ieftină din punctul de vedere al evaluărilor. Există un dezechilibru mare între cererea şi oferta de acţiuni

06.12.2023, 00:05 Autor: Eduard Ivanovici

„Multiplii sunt un pic mai ridicaţi, dar asta nu înseamnă că Bursa nu poate să livreze rezultate interesante.“

Prin comparaţie cu celelalte pieţe bursiere din regiune, Bursa de Valori Bucureşti nu mai este atât de ieftină în ceea ce priveşte indicatorii, notând în acest sens PER-ul, adică raportul dintre capitalizare şi profit net al companiilor listate, spune Alexandru Combei, director de investiţii al BRD Asset Management.

De la începutul anului, indicele principal BET are plus 27% şi, cu tot cu dividende (BET-TR), creşterea este de 35%. Ambii indici au trecut recent printr-o serie de maxime.

„BVB nu mai este cea mai ieftină din punctul de vedere al evaluărilor. Principalele repere pentru noi sunt bursele regionale şi acolo, dacă ne uităm la multiplii de tranzacţionare, sunt acţiuni din domenii similare care au probabil multiplii mai mici. Sunt factori interni care ne favorizează piaţa, în principal în a doua parte a anului, ducând-o la noi maxime.  Bursa noastră este relativ mică dacă o raportăm, în primul rând, la nivelul de dezvoltare al ţării, la PIB-ul nominal care a crescut extrem de mult în ultimii ani.“

Reprezentantul BRD Asset Management, companie care gestionează active de 3,7 miliarde de lei, a fost invitat la ediţia de marţi, 5 decembrie a ZF Deschiderea de Astăzi, emisiune transmisă zilnic, de la 09:30, pe zf.ro şi paginile de YouTube şi Facebook ale Ziarului Financiar, podcastul putând fi ascultat pe Spotify.

Conform datelor Asociaţiei Administratorilor de Fonduri (AAF), BRD AM a fost al patrulea cel mai mare administrator de fonduri mutuale din România din primele zece luni din an în funcţie de active.

„Referindu-mă la principalele companii listate şi care sunt lichide, plus-minus zece, capitalizarea bursieră totală încă e modestă... Avem o participare din ce în ce mai mare a investitorilor de retail, dar şi a investitorilor instituţionali care au stat pe margine în prima parte a anului trecut şi au trecut la cumpărare în a doua parte a anului acesta. Ai un dezechilibru între ofertă şi cerere, oferta de acţiuni fiind destul de redusă iar cererea ridicată, astfel că preţul creşte. Este un simplu concept economic“, adaugă Alexandru Combei.

Anul acesta, doar două companii s-au listat cu acţiuni la BVB, brokerul de asigurare Millenium Insurance Broker (MIB) şi producătorul de energie electrică verde Hidroelectrica (H2O), care se menţine şi acum în topul celor mai mari oferte publice iniţiale din lume din 2023. O societate – furnizorul de soluţii de securitate cibernetică SafeTech  Innovations (SAFE) – a realizat transferul de pe AeRO pe Piaţa Principală.

„Există un dezechilibru mare între cererea şi oferta de acţiuni pe piaţa românească. Numărul de acţiuni cu adevărat lichide este redus. Vorbim de plus 10 companii din punctul meu de vedere. Într-adevăr, anul acesta a venit cea mai mare companie, după cel mai mare IPO... Deci ai avut un singur IPO mare în ultimii ani. N-au fost mai deloc oferte secundare, adică mari deţineri scoase la vânzare.“

Totuşi, IPO-ul Hidro a susţinut lichiditatea pieţei, având în vedere că investitorii care nu au putut cumpăra cât şi-au dorit în timpul ofertei şi-au mărit expunerea pe companie după listarea din 12 iulie; o parte dintre ei s-au reorientat totodată către alţi emitenţi de la BVB. Totodată, valoarea tranzacţiilor a fost ajutată inclusiv de dividendele istorice distribuite de Fondul Proprietatea şi continuarea programului de vânzare de titluri de stat Fidelis, aflat în prezent la ediţia cu numărul 14.

„Evaluarea fundamentală nu spune întotdeauna ce se întâmplă sau ce se va întâmpla pe termen scurt. Este foarte greu de comparat mere cu mere în aceeaşi bursă sau chiar în aceeaşi regiune, nu există două companii absolut similare. În principiu, multiplii sunt un pic mai ridicaţi, dar asta nu înseamnă că bursa noastră nu poate să livreze rezultate interesante. Este greu de crezut că se va întâmpla ce s-a întâmplat în 2023, dar pe de altă parte, activele sunt nominale, adică performanţa lor depinde de performanţa veniturilor şi profiturilor nominale ale companiilor care le-au emis“, mai spune Alexandru Combei.


Devino investitor la bursă. Este simplu să investești la Bursa de Valori București. Peste 20 de brokeri îți stau la dispoziție pentru a-ți deschide un cont de tranzacționare. Este primul pas pentru a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la bursă. Află mai multe pe www.bvb.ro/devinoinvestitor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent