ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Alexandru Combei, BRD AM: Multiplii de la noi nu mai sunt chiar atât de atractivi. Există aşteptări şi speranţe privind includerea unor companii în indicii MSCI pentru pieţe emergente, dar şansele pare că scad

29.02.2024, 00:06 Autor: Tibi Oprea

Când cererea este ridicată, iar oferta este modestă, există o presiune în sus pe preţuri  Oferta este modestă pentru că marii investitori retrag lichiditatea din piaţă.

Avantajul Bursei de Valori Bucureşti este reprezentat de faptul că este o bursă încă destul de modestă în ceea ce priveşte capita­li­zarea raportată la produsul intern brut al ţării.

Există doar câteva acţiuni care sunt lichide, iar lichiditatea pe aceste acţiuni tot scade, având în vedere că există o categorie importantă de cumpărători care doar retrage lichiditate din piaţă, spune Alexandru Combei, director de investiţii al BRD Asset Management, în cadrul emisiunii ZF Deschiderea de astăzi. „Multiplii de la noi nu mai sunt chiar atât de atractivi. Anumiţi investitori externi care se uită la România şi la ţări similare din estul Europei – Polonia, Ungaria, Cehia, Austria – încep să facă anumite comparaţii şi nu mai sunt companiile noastre atât de de atractive. Multiplii ar putea fi justificaţi în contextul în care există aşteptări şi speranţe privind un upgrade al Bursei de de Valori la statutul de emerging market conform MSCI. În ceea ce priveşte acest upgrade, pare că şansele scad, având în vedere că lichiditatea pe principa­lele companii de la BVB, sunt trei-patru companii care sunt monitorizate, încă nu pare să îndeplinească acele criterii. Sunt mo­de­rat optimist“, spune Alexandru Combei.

Atunci când există un dezechilibru între cerere şi ofertă, când cererea este ridicată, iar oferta este modestă, există o presiune în sus pe preţuri, mai spune acesta. În 2023 am avut creşteri de peste 30% pe principalii indici şi este greu de crezut că astfel de evoluţii se vor repeta în 2024. În ceea ce priveşte potenţialul decreştere în continuare în acest an, Combei nu are neapărat aşteptări pesimiste, dar nici nu se aşteaptă la o evoluţie similară cu cea de anul trecut.

„Investitorii trebuie să fie atenţi în ceea ce priveşte evaluările. Spuneam de multipli de la noi, dar nici la nivel global multipli nu sunt cei mai atractivi şi nu ar încuraja investitorul să fie foarte agresiv în a pune banii la muncă. Când spunem pieţe internaţionale ne referim în principal la Statele Unite. Acţiunile americane reprezintă mai mult de 65% din capitalizarea la nivel global. Din punct de vedere istoric, evaluările sunt destul de ridicate, dar şi nivelul dobânzilor este foarte ridicat”, afirmă Alexandru Combei.

 

Alte afirmaţii ale lui Alexandru Combei:

Economia românească probabil va fi un sprijin în continuare. Având în vedere că suntem într-un ciclu electoral, există un imbold din partea fiscală pentru activitatea economică, cel puţin în 2024, aşa încât probabil anul acesta vom avea evoluţii decente în ceea ce priveşte creşterea economică.

Aşteptările sunt ca trendul de până acum să continue, în sensul că societăţile care au raportat până astăzi au fost în linie cu aşteptările analiştilor, cu aşteptările pieţei. Nici n-au rupt gura târgului, dar nici n-au fost mari de dezamăgiri. Aş merge pe acelaşi trend şi pentru companiile care urmează să raporteze.

Activitatea economică în România încă este decentă, înregistrăm o creştere relativ ok dacă ne comparăm cu ceea ce se întâmplă în Europa vestică. Mă aştept ca emitenţii să nu dezamăgească şi să vină cam în linie cu aşteptările, cum spunem noi în domeniu, să fie neutre în ceea ce priveşte impactul pe evoluţia preţurilor.

Există o gamă largă de riscuri care ar trebui monitorizate, de la riscul geopolitic, care se zice că este la cel mai ridicat nivel din ultimii câţiva zeci de ani. România este localizată destul de aproape de un conflict. Mai există un conflict care porneşte în Orientul Mijlociu, se discută şi de Hong Kong şi politica mai agresivă a Chinei.

La nivel global există acest view că economia globală cumva se îndreaptă către un soft landing, în sensul că inflaţia se va domoli, dar fără a duce economiile într-o recesiune profundă, iar băncile centrale, într-un astfel de mediu, vor avea capacitatea de a reduce dobânzile de politică monetară, aşa încât să mergem pe un trend decent. Acest view s-ar putea să fie challenge-uit de inflaţia care pare că e greu de învins în ţările dezvoltate. De obicei se zice că pentru a omorî inflaţia trebuie ca băncile centrale să-şi asume o recesiune.

În 2024 s-au sincronizat mai multe cicluri electorale. Avem alegeri prezidenţiale în Statele Unite, avem şi în Rusia, dacă putem spune că acelea sunt alegeri, avem în România prezidenţiale parlamentare, locale şi europene. În toată Uniunea Europeană sunt alegerile pentru Parlamentul European, deci sunt multe aspecte care ar trebui urmărite.

2023 cu siguranţă a fost un an bun din toate punctele de vedere, atât în ceea ce priveşte numărul de investitori, cât şi în ceea ce priveşte activele sub administrare şi în ceea ce priveşte performanţa fondurilor. A fost un an extraordinar care a venit după un an 2022 dramatic pentru pieţele financiare şi pentru fondurile mutuale.

Pentru piaţa de fixed income 2022 a fost cred că cel mai prost an la nivel global din ultimii 50 de ani. Pentru România în particular a fost şi mai dureros şi mai brutal, mai ales pe partea de valuta. Împrumuturile în euro şi dolari ale României au performat destul de urât. În 2023 s-au reversat o parte din acele pierderi.

Am avut, cum spuneam, o creştere a numărului de investitori. Noi promovăm investiţiile recurente, investiţiile programate. Am avut o creştere a activelor under management, am avut inflow-uri pe net, am avut intrări din partea investitorilor în fondurile de acţiuni şi cu componentă de acţiuni, BRD Acţiuni este cel mai mare fond al nostru din punct de vedere al expunerii pe acţiuni, focusat pe Bursa de Valori Bucureşti, dar şi în alte fonduri cu cu componentă de acţiuni, fonduri pe care le-am lansat în a doua parte a anului 2022. Unele dintre ele au fost o premieră pe piaţa locală, cum ar fi fonduri cu orizont de timp prestabilit.

Am lansat în aceeaşi perioadă şi un fond în care avem o flexibilitate destul de mare în ceea ce priveşte alocarea pe clase de active. Noi spunem că e hedge fund-ul nostru. Am avut de asemenea intrări pe fondurile de fixed income cu durată mai redusă de gestiune a lichidităţii, dar am avut outflow-uri pe partea de fonduri de fixed income cu durată mai lungă, pe fondurile tradiţionale. Este clar că în ceea ce priveşte fixed income-ul clienţii au preferat fondurile cu volatilitate mai redusă după anul 2022 care a fost brutal.

şi în ceea ce priveşte performanţa, 2023 a fost un an extrem de bun pe toate fondurile. Toate fondurile au înregistrat performanţe pozitive. Ne-au ajutat şi pieţele, cu siguranţă, a fost un an bun. Ne doream şi aveam nevoie de el.

Noi privim 2024 cu încredere. Sperăm să nu avem surprize neplăcute. În cazul în care nu vom avea alte dislocări în pieţele financiare relevante, cum a fost în 2022 sau în 2020, aş presupune şi ne aşteptăm ca investitorii să privească în continuare cu încredere către industrie şi să avem inflow-uri.

Ne aşteptăm ca şi contextul economic cumva să ne ajute, în sensul că scenariul de bază atât la nivel global, cât şi în România este ca băncile centrale să taie ratele de dobândă. Anumite bănci centrale au început deja acest proces, altele urmează să taie şi sunt aşteptări să se taie dobânda de politică monetară şi în România. Într-un astfel de context, investitorii vor căuta alternative care să producă un randament mai mai ridicat.

Inflaţia rămâne o problemă la nivel global. Vedem că în ţările dezvoltate băncile centrale încă nu şi-au atins ţinta de a duce inflaţia sub nivelul de 2%, iar în România nu mai vorbim, inflaţia încă va rămâne o problemă. Astfel, investitorii se vor uita şi către fondurile de acţiuni sau cu componentă de acţiuni, care reprezintă pentru marea masă a publicului în România principalul mijloc prin care investitorii se pot proteja împotriva inflaţiei. Nu e cel mai bun mijloc, dar nu avem la dispoziţie multe alte mijloace prin care ne putem proteja împotriva inflaţiei. Ne aşteptăm să avem intrări în marea majoritate a fondurilor pe care le gestionăm.

Ne dorim cu siguranţă să avem marfă nouă. Sincer, nu mă aştept să fie foarte multe IPO-uri, aş zice unul, maximum două şi mă refer la piaţa principală. Aş zice că există şanse să avem o IPO. Există o IPO care probabil are şanse mari să se întâmple în prima parte a anului. În ceea ce priveşte plasamentele private, acolo e greu de zis, dar nu exclud. Sunt companii unde anumiţi investitori vor dori să-şi mai reducă din deţineri şi să vândă pachete mai importante. Noi aşteptăm cu interes atât plasamente private, cât şi IPO-uri.


Devino investitor la bursă. Este simplu să investești la Bursa de Valori București. Peste 20 de brokeri îți stau la dispoziție pentru a-ți deschide un cont de tranzacționare. Este primul pas pentru a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la bursă. Află mai multe pe www.bvb.ro/devinoinvestitor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent