ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Alina Popa, OMV Petrom: Ţintim investiţii semnificative în zona onshore. În condiţiile unor investiţii mai mari şi al unui dividend progresiv, nivelul net de cash va scădea semnificativ

04.12.2023, 00:06 Autor: Eduard Ivanovici

„Trebuie să aveţi în vedere că dividendul special nu trebuie aşteptat an de an.“

OMV Petrom (simbol bursier SNP), unicul producător local de petrol şi gaze naturale, are în vedere conti­nuarea programului de foraj la sonde şi investiţiile privind tranziţia energetică, atrăgând însă atenţia investitorilor că nivelul net de cash al companiei va scădea considerabil ca urmare a seriilor viitoare de investiţii, spune directorul financiar Alina Popa, invitată la emisiunea ZF Deschiderea de Astăzi.

„În zona de explorare şi producţie continuăm programul de foraj la sonde, deci investiţii semnificative în zona onshore. Am avut revizia pla­nificată a rafinăriei Petrobrazi, am avut investiţii semnificative, a fost oprită rafinăria de la Brazi pentru o perioadă, dar şi centrala de la Brazi. Acolo am făcut toate investiţiile pla­ni­ficate conform acestor opriri, majo­ri­tatea fiind în T2“, afirmă Alina Popa.

Recent, OMV Petrom a încheiat un parteneriat cu Vulcangas România pentru deschiderea de staţii de ali­mentare cu gaz natural comprimat (GNC) şi lichefiat (GNL).

Se esti­mează că prima dintre acestea va fi operaţională în 2025  şi va fi instalată în staţia Petrom din localitatea Chitila, judeţul Ilfov. Transportul de marfă pe bază de GNL/GNC generează o cantitate de emisii de dioxid de carbon cu aproximativ 15% mai mică.

„Atât Neptun, cât şi toate investiţiile noastre în partea de tranziţie energetică, toate planurile noastre de transformare spre o companie cu emisii reduse de carbon, toate acestea înseamnă investiţii mai mari. În condiţiile unor investiţii mai mari şi unui dividend de bază progresiv, deja nivelul net de cash al companiei va scădea semnificativ.“

Grupul afişează o valoare de piaţă de 33,7 miliarde de lei la BVB şi este controlat în proporţie de 51,2% de austriecii de la OMV, în timp ce statul român deţine 20,7% din capitalul social prin Ministerul Energiei.  De la începutul anului, acţiunile SNP sunt pe plus cu 28,8%, peste dinamicile înregistrate de indicii BET şi BET-NG. Rulajul din acest timp este de 1,5 miliarde de lei.

„De asemenea, sunt taxe mai mari, un mediu de piaţă mai puţin favorabil care sigur va pune mai multe întrebări şi dificultăţi. Vom face această analiză, dar trebuie să aveţi în vedere că dividendul special nu trebuie aşteptat an de an“, continuă Alina Popa.


Devino investitor la bursă. Este simplu să investești la Bursa de Valori București. Peste 20 de brokeri îți stau la dispoziție pentru a-ți deschide un cont de tranzacționare. Este primul pas pentru a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la bursă. Află mai multe pe www.bvb.ro/devinoinvestitor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent