ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. La ce să se aştepte investitorii într-un an marcat de şiruri de alegeri politice? Mihai Căruntu, AAFBR: Selectivitatea cu care îţi alegi o companie este mai puternică decât orice trend al pieţei, cum ar fi mersul la vot

31.01.2024, 00:06 Autor: Eduard Ivanovici

„Bursa ştie doar de profitabilitate“ l În România, participanţii bursieri vor fi însă cu ochii şi pe gestionarea deficitului bugetar

Într-un an în care aproape jumătate din populaţia planetei este aşteptată să îşi aleagă liderii politici, din Asia până în Europa şi America, rapoartele financiare ale companiilor listate şi procesul de selectare a emitenţilor şi sectoarelor cu perspective solide de investiţii vor fi mai importante decât rezultatele tururilor de scrutin, consideră Mihai Căruntu, vicepre­şedinte al Asociaţiei Ana­liştilor Financiar-Bancari din România, recent invitat la emisiunea ZF Deschiderea de Astăzi. „Mi-am refăcut nişte calcule şi m-am uitat pe un rezumat a ceea ce a fost la nouă luni. Fotografia este clar una mixtă (la BVB – n. red.); ca să încep cu concluzia, cred că în anul 2024 raportările trimestriale şi bugetele publicate vor fi foarte interesante pentru că multe companii pun teme complexe în faţa investitorilor. În unele cazuri, investitorii aşteaptă să se confirme semnalele trase în 2023 şi anii anteriori“, spune analistul.

În România, anul va fi marcat de patru rânduri de alegeri.

Primele din 2024 vor fi cele europarla­mentare, la început de iunie. Urmează apoi alegerile locale în septembrie, iar cele parlamentare în luna noiembrie. Tot atunci, românii îşi vor vota următorul preşedinte; un potenţial tur doi ar putea avea loc la începutul ultimei luni din an.

Alegerile pentru preşedinţia SUA – unde principalii favoriţi sunt democratul Joe Biden şi republicanul Donald Trump – vor avea loc în noiembrie.

„În niciun an electoral, bursa americană nu a scăzut. Dacă ar fi să luăm estimările oficiale ale analiştilor, profiturile vor creşte cu peste 10% în medie, fiind o creştere de o singură cifră a pieţe americane. Cred că, pur şi simplu, selectivitatea cu care investitorii îşi aleg o companie şi un sector, cât şi argumentele pe care le au sunt mult mai puternice decât un trend al pieţei, cum ar fi alegerile.“

De obicei, cea mai bună lună de investit dintr-un an electoral în SUA este în august.  De asemenea, anii electorali tind să aibă parte de un prim trimestru mai greu înainte ca acţiunile să reînceapă să crească. Astfel, dacă piaţa americană va scădea în primele luni din an, investitorii pot beneficia ulterior de oportunităţi de cumpărare.

„Sunt mai multe ziceri celebre, printre care şi aceasta: bursa nu este strict despre economie. Asta vrea să spună că felul în care se mişcă PIB, şomajul ş.a.m.d. nu influenţează bursa. Bursa ştie doar de profitabilitate“, continuă Mihai Căruntu.

La Bucureşti, Bursa a început anul cu o nouă serie de maxime istorice, însă a intrat ulterior în teritoriu negativ, afişând în prezent un declin de 1,5% în 2024. Pe Wall Street, cea mai importantă piaţă de capital din lume, dinamica este de plus 3,9% prin indicele de referinţă S&P 500.

„La fel şi la noi – avem patru rânduri de alegeri ce nu influenţează direct. Este însă foarte important pentru investitori ca această temă a deficitului bugetar să fie administrată decent într-un an electoral pentru că asta înseamnă foarte mult pentru profilul de risc de ţară“, adaugă reprezentantul AAFBR.


Devino investitor la bursă. Este simplu să investești la Bursa de Valori București. Peste 20 de brokeri îți stau la dispoziție pentru a-ți deschide un cont de tranzacționare. Este primul pas pentru a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la bursă. Află mai multe pe www.bvb.ro/devinoinvestitor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent