ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Bogdan Florea, Connections Consult: Interesul privind extinderea în afara ţării depinde de prosperitatea din pieţele externe. Vedem în SUA şi Europa de Vest o reţinere în a avansa proiecte majore

26.04.2023, 00:05 Autor: Eduard Ivanovici

Planurile de extindere ale Connections Consult (simbol bursier CC), grup de firme specializate în furnizarea de soluţii software, sunt strâns legate pe viitor de nivelul de prosperitate şi abundenţa investiţiilor din ţările vizate, precum Statele Unite. Compania intenţionează însă să compenseze prin proiectele realizate la nivel local, spune Bogdan Florea, fondator şi co-CEO, invitat la ediţia din 25 aprilie a emisiunii ZF Deschiderea de Astăzi.

„Din 2021, s-a încheiat criza sani­tară, au început războiul din Ucraina, criza ener­ge­tică, criza alimen­tară, a lanţurilor de aprovi­zio­nare; nu mai vorbim de fluctuaţiile preţu­rilor la materii prime şi faptul că inflaţia galo­pantă nu poate fi conţinută“, explică Bogdan Florea.

„Ne menţinem interesul privind extinderea pe pieţele externe, însă acest lucru depinde foarte mult de prosperitatea din acele pieţe, de apetenţa companiilor de a investi în servicii IT şi de abundenţa financiară destinată investiţiilor în tehnologii noi.“

Prezentă pe piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti, Connections Consult are o capitalizare de  53 de milioane de lei, după ce acţiunile CC au crescut cu 22% de la începutul anului, pe un rulaj de 1,1 milioane de lei, conform BVB. Dinamica din ultimele 12 luni este de minus 10,8%, pe tranzacţii de 2,6 milioane de lei şi un indice BETAeRO în coborâre cu 11,5%.

„Remarcăm în SUA şi Europa de vest o reţinere în a avansa proiecte majore. Pe de altă parte, vrem să avem un minim de 30% din cifra de afaceri de pe pieţele externe în 2025. Am compensa o potenţială stagnare prin piaţa românească şi proiectele publice la care ne-am înhămat aici. Observăm în România şi alte pieţe din Europa un volum mare de investiţii în digitalizare prin PNRR şi fonduri europene“, adaugă reprezentantul CC.

Compania se aşteaptă la un profit de 5,6 milioane de lei anul acesta, cu 30% peste rezultatul net din 2022, respectiv la venituri de 82 de milioane de lei, plus 40%, potrivit calculelor realizate de ZF pe baza datelor din raportul anual publicat la BVB. Marja EBITDA estimată pentru 2023 este de 9%, iar marja netă prognozată este de 7%.

„S-au întâmplat multe lucruri între momentul în care am cerut încrederea investitorilor în plasamentul privat şi momentul când am emis acel memorandum, prezentând o strategie care avea ca pilon principal extinderea pe plan internaţional. Deci s-au întâmplat multe la nivel geopolitic şi în economia globală, astfel încât aş privi cu rezervă strategiile făcute în urmă cu doi-trei ani de companii – nu mă refer la Connections Consult.“

Grupul a avut venituri consolidate de 58,5 milioane de lei în 2022, reprezentând un avans de 29%, în timp ce profitul net s-a majorat cu 48% la 5,11 milioane de lei la finele anului trecut.

 

Alte declaraţii:

După cum ştim, în industria în care activăm suntem foarte legaţi de resursa umană. Trecem printr-o perioadă în care resursa umană este greu de găsit şi atras – cu atât mai mult în IT. Atunci este evidentă fundamentarea deciziei noastre privind stock option plan de a avea o modalitate prin care colegii devin parteneri în companie. A venit momentul să deschidem compania către interior, iar acest lucru s-a întâmplat odată cu plasamentul privat, când am cedat o parte din acţiuni către personalul cheie de la acel moment.

Majorarea de capital cu acţiuni gratuite va fi o parte a mecanismului de generare pentru stock option plan. Eu voi ceda acţiunile care ar trebui să îmi revină din această majorare, deci este o completare a acţiunii de răscumpărare pentru constituirea acestui plan. 

Compania a crescut extrem de mult, iar nivelul de guvernanţă nu a ţinut tot timpul pasul cu extinderea atât în valoare financiară, cât şi în complexitate. Ceea ce ne chinuie este complexitatea activităţilor sau proiectele eterogene. Consultându-mă cu echipa de management, am simţit nevoia unei conduceri bicefale la nivel de CEO.

Segmentul de angajare din SUA şi Europa de vest va avea de suferit, fiind o predicţie pe care mi-o asum în nume personal.

 

 


Devino investitor la bursă. Este simplu să investești la Bursa de Valori București. Peste 20 de brokeri îți stau la dispoziție pentru a-ți deschide un cont de tranzacționare. Este primul pas pentru a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la bursă. Află mai multe pe www.bvb.ro/devinoinvestitor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent