ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Bogdan Vasile, Evergent Investments: După raliul burselor din iulie, vedem că datele economice din SUA şi China afectează pieţele. Cel mai probabil, sentimentul în piaţă va fi în continuare unul rezervat

22.08.2023, 00:07 Autor: Eduard Ivanovici

♦ Investitorii locali, în expectativă şi după publicarea rezultatelor semestriale ♦ Date mixte în actualul sezon de publicare a rezultatelor financiare, de la creşterile înregistrate de Nuclearelectrica, BRD SocGen şi Hidroelectrica la scăderile consemnate de OMV Petrom, Transgaz şi TeraPlast.

Cu o scădere de 3,7% în luna august prin prisma indicelui de referinţă BET, Bursa de Valori Bucureşti s-a aliniat în ultima perioadă evoluţiilor înregistrate de pieţele internaţionale de capital, trase în jos de datele economice slabe din China, posibilitatea ca Rezerva Federală (Fed – banca centrală americană) să îşi continue politica de majorare a ratelor dobânzilor şi o potenţială recesiune a economiei europene. Privind înainte, participanţii bursieri se pot aştepta însă la o continuare a trendului de depreciere, ţinând cont că luna septembrie oferă, de obicei, randamente negative.

„După raliul puternic al burselor din iulie, în care S&P a crescut cu 3%, iar BET cu 6,5%, creşterile venind pe baza raportărilor semestriale, listării Hidroelectrica şi aşteptărilor ca Rezerva Federală să fi efectuat toate majorările de dobândă, am văzut date economice din SUA şi China care au afectat pieţele. Pe 15 august, S&P 500 a scăzut sub media mobilă de 50 de zile pentru prima dată după 15 martie, indicând un trend descendent“, spune Bogdan Vasile, investment analyst, Evergent Investments (EVER), invitat la ZF Deschiderea de Astăzi.

Doar săptămâna trecută, BET a pierdut 2,75%, iar capitalizarea cumulată a celor două pieţe de la BVB – Piaţa Principală şi Sistemul Multilateral de Tranzacţionare – a coborât cu 2,8 miliarde de lei, la 282 mi­liarde. Dinamica vine în plin sezon de raportări financiare la S1/2023, până acum publicându-şi rezultatele semestriale peste jumătate din companiile incluse în indicele principal.

„Cel mai probabil, sentimentul în piaţă va fi în continuare unul rezervat, având în vedere că ne apropiem de septembrie, lună cunoscută din punct de vedere istoric ca fiind una cu randament negativ. Sunt aceleaşi aşteptări şi pentru Bursa locală. Aceste corecţii aduc şi oportunităţi pe termen mediu şi lung. De exemplu, anul trecut în octombrie, a fost o scădere destul de puternică, urmată de randamente de două sau chiar trei cifre“, continuă Bogdan Vasile.

Reprezentantul societăţii de investiţii financiare cu active sub administrare de 2,51 mi­liarde de lei a fost prezent în cadrul primei ediţii de săptămâna aceasta a ZF Deschiderea de Astăzi. Emisiunea poate fi urmărită de luni până vineri, de la 09:30, pe zf.ro şi paginile de YouTube şi Facebook ale Ziarului Financiar. Podcastul este transmis pe platforma Spotify.

„În SUA, am văzut companii care au continuat să raporteze rezultate bune şi creştere, dar din cauza revizuirii previziunilor şi a unor proiecţii mai precaute pentru a doua jumătate din an, au avut scăderi de două cifre pe Bursă. Pe piaţa locală, se pare că investitorii sunt în expectativă chiar şi după publicarea rezultatelor financiare, cel mai recent exemplu fiind Hidroelectrica, societate cu rezultate foarte bune.“

Joi, 24 august, şi vineri, 25 august, sunt aşteptate să îşi publice rezultatele financiare semestriale producătorul de vinuri Purcari Wineries (WINE), distribuitorul şi furnizorul de energie Electrica (EL), operatorul privat de sănătate MedLife (M) şi grupul financiar Banca Transilvania (TLV).

„Am văzut rezultate mixte până acum. Pe de-o parte, BRD SocGen, Hidroelectrica şi Nuclearelectrica au avut raportări bune. Am văzut şi companii care au raportat mai jos faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, iar aici aş menţiona OMV Petrom, BVB, TeraPlast, Transgaz“, adaugă reprezentantul Evergent.

 

Alte afirmaţii din timpul emisiunii:

În cadrul Evergent sunt analist de investiţii în portofoliul de private equity şi mă ocup în principal de companii private nelistate. Analizez şi companii de pe AeRO; văd similarităţi între piaţa AeRO şi companiile de private equity, una dintre ele fiind aşteptarea de creştere de două cifre.

Ponderea portofoliului nostru este în principal pe Piaţa Reglementată a BVB. Pe piaţa din SUA, care dă trendul la nivel global, am putut vedea rezultate preponderent bune pentru T2. De exemplu, băncile au raportat bine pe fondul creşterii veniturilor din dobânzi, companiile de IT au raportat bine atât pe venituri, cât şi pe cheltuieli, coroborat cu faptul că la începutul anului vorbeam de acele concedieri care au contribuit la reducerea cheltuielilor şi îmbunătăţirea profitabilităţii.

În acelaşi timp am văzut şi segmente cu aşteptări mai rezervate pentru a doua jumătate a anului, iar aici m-aş referi la sectorul energiei solare pe fondul unei cereri în scădere.

Ne orientăm către companii poziţionate în sectoare care reprezintă viitorul şi care pot aduce randamente de două cifre: agri-food, energie verde, inteligenţă artificială. La nivel local este sectorul IT. Ne uităm însă şi la alte oportunităţi care pot apărea în piaţă.

 


BVB Arena este programul Bursei de Valori București creat pentru a descoperi și promova companiile antreprenoriale românești de succes. Proiectul dedicat antreprenorilor români, a fost lansat în 2017 și în cele 6 ediții a strâns peste 1.200 de companii nominalizate în program și 20 de companii semifinaliste și finaliste care au folosit instrumentele puse la dispoziție de BVB. Valoarea totală a celor 37 de runde de finanțare de acțiuni și emisiuni de obligațiuni la BVB derulate de cele 20 de companii a depășit suma de 236 milioane de euro.

Companiile finaliste din Program au oportunitatea de a interacționa cu alte companii românești de succes și de a beneficia de programul de mentorat care le oferă informații utile despre elaborarea strategiei de business și accesul la capitalul necesar pentru a-și duce compania la nivelul următor. În final, ele vor face parte din BVB Arena și vor primi recunoașterea pe care o merită.

Înscrie-ți compania pe www.bvbarena.ro sau recomandă-ne o afacere locală în care ai încredere. BVB Arena. Antrenăm capitalul românesc.
O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent