ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Cât mai durează creşterea de început de an de la BVB? Alin Brendea, Prime Transaction: Investitorii au revenit în piaţă cu banii pregătiţi iniţial pentru posibile corecţii. Suntem încă departe de eticheta de acţiuni scumpe pe piaţa locală

12.01.2024, 00:05 Autor: Eduard Ivanovici

♦ „În prima parte a acestui an, inclusiv în primăvară, sunt şanse mari să continuăm acest trend ascendent“

♦ Marcările de profit ar putea fi semnificative începând cu al doilea semestru din 2024.

Prin prisma indicelui de referinţă BET, Bursa de Valori Bucureşti s-a apreciat cu 2,5% de la începutul anului încoace şi a continuat astfel trendul ascen­dent din 2023, când piaţa a crescut cu 32% prin BET şi cu 40% cu tot cu dividende.

Doar BET-FI, indicele societăţilor de investiţii financiare şi al Fondului Proprie­tatea, înregistrează pierderi în 2024; în rest, creşterile sunt cuprinse între 2,1% pentru BET-XT şi 4% în cazul BETAeRO, indice consultativ pentru pepiniera segmentului principal.

Cum se explică dinamica de început de an şi cât mai putea dura?

„Avem un început de an peste aşteptările de la finalul anului trecut. Nu vedem informaţii noi, însă vedem nişte investitori mai decişi în acţiunea lor. La finalul anului trecut a fost un moment de ezitare a pieţei, au fost uşoare scăderi după un trend de creştere. Scăderile nu au fost confirmate şi investitorii au revenit în piaţă“, explică Alin Brendea, director de operaţiuni al Prime Transaction.

Invitat la ediţia din 11 ianuarie a emisiunii ZF Deschiderea de Astăzi, reprezentantul casei de brokeraj a spus că evoluţia Bursei este o susţinută de o combinaţie de factori precum aşteptările de scăderi ale dobânzilor, care funcţionează în beneficiul acţiunilor listate, rezilienţa economiei naţionale, cât şi faptul că ştirile negative îşi găsesc mai greu loc într-un an electoral cu patru rânduri de alegeri. 

„Cred că au existat şi mai există bani care n-au intrat în piaţă în aşteptarea unor posibile corecţii după trendul de creştere. Probabil că decizia investitorilor  de la începutul anului este că aşteptarea nu mai este productivă şi de aici vine o nouă categorie de fonduri investiţionale care au produs o creştere destul de mare pentru primele şedinţe de tranzacţionare din anul curent“, adaugă Alin Brendea.

Cele mai recente rezultate financiare ale companiilor listate, deci cele la T3/2023 pentru emitenţii listaţi pe Piaţa Principală şi cei de pe AeRO care aleg să îşi publice situaţiile trimestriale, indică o creştere în ton cu trendul adoptat de piaţă. Să fie însă supraevaluate acţiunile de la BVB în contextul maximelor istorice recent atinse?

„(Creşterea rezultatelor – n. red.) face ca scumpirea acţiunilor să nu fie atât de mare. Cu siguranţă nu mai avem evaluări extrem de ieftine pe acţiunile româneşti, însă părerea mea este că suntem încă departe de eticheta de acţiuni scumpe pe piaţa locală, ceea ce permite ca trendul actual de creştere să continue.“

Ieri după-amiaza, indicele BET se aprecia cu 0,5% la un nou record de 15.758 de puncte, după ce stabilise două maxime istorice în precedentele două şedinţe de tranzacţionare. De asemenea, primele zile din an au adus cotaţii record pentru companii precum Hidroelectrica, Aquila Part Prod şi Transport Trade Services, unii dintre performerii din BET din 2023.

„Foarte probabil că n-o să vedem în fiecare zi maxime istorice pe piaţa locală, la un moment dat o să vedem şi corecţii. Cred că în prima parte a acestui an, inclusiv în primăvară, sunt şanse mari să continuăm acest trend ascendent; rămâne de văzut cât de mare sau mică va fi dinamica“, continuă brokerul.

El consideră că, la jumătatea anului, pe măsură ce ne apropiem de perioada electorală, va exista un punct de inflexiune pentru aşteptările investitorilor, cât şi în ceea ce priveşte riscurile care se manifestă de-a lungul pieţei de capital.

„E posibil ca riscurile politice, dar şi cele care vor veni din diverse platforme economice să impună o atitudine mai prudentă din partea investitorilor... Vom vedea şi marcări de profit, care ar putea fi semnificative în a doua parte a anului.“

 


Devino investitor la bursă. Este simplu să investești la Bursa de Valori București. Peste 20 de brokeri îți stau la dispoziție pentru a-ți deschide un cont de tranzacționare. Este primul pas pentru a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la bursă. Află mai multe pe www.bvb.ro/devinoinvestitor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent