ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Cât mai durează raliul BVB? Alexandru Voicu, Certinvest: Am asistat la un punct de inflexiune din partea Fed-ului, care probabil se va transpune şi către BNR. Cred că mai avem minim trei-şase luni de creştere

19.12.2023, 00:05 Autor: Eduard Ivanovici

♦ „Momentan avem un semnal destul de puternic de cumpărare“ ♦ Probabil că Bursa românească va oferi dividende mai mici în 2024, dar cu randamente în continuare atractive, peste media globală.

Semnalul recent lansat în piaţă de Rezerva Federală (Fed), cea mai mare bancă centrală din lume, care dă tonul politicilor monetare la nivel global, potrivit căruia va aplica de anul viitor reduceri de 75 de puncte de bază în ceea ce priveşte ratele dobânzilor, se va transpune inclusiv asupra politicilor aplicate de Banca Centrală Europeană (BCE) şi Banca Naţională a României (BNR), decizia fiind anticipată din timp de investitori şi, în consecinţă, fiind inclusă în preţurile acţiunilor companiilor din piaţă. În acest context, cât mai poate dura trendul de creştere adoptat în ultima perioadă de Burse?

„Am asistat joia trecută la un punct de inflexiune în gândirea Fed-ului, cu siguranţă se vede că şi-au reaşezat poziţia şi nu mai luptă împotriva inflaţiei cu orice preţ. Şi-au dat seama că inflaţia este pe traiectoria potrivită şi au dat un semnal de cumpărare în piaţă. Banca Centrală Europeană nu a avut o traiectorie chiar aşa de abruptă ca a Fed-ului, dar va fi forţată să se realinieze“, spune Alexandru Voicu, CEO al Certinvest.

„Asta înseamnă că probabil şi Banca Naţională a României va fi forţată să reducă puţin dobânzile dacă nu vrem să suportăm un curs RON mai puternic.“

Reprezentantul companiei de gestionare a investiţiilor, aflată în top zece cei mai mari administratori de fonduri mutuale din România în funcţie de active, a fost prezent la prima ediţie de săptămâna aceasta a ZF Deschiderea de Astăzi. Emisiunea este transmisă de luni până vineri, de la 09:30, pe zf.ro şi paginile de YouTube şi Facebook ale Ziarului Financiar. Podcastul poate fi ascultat pe platforma Spotify.

„Din aceste motive, rata de discount scade pe termen lung şi acţiunile devin mai apetisante pentru investitori. Cred că mai avem probabil minim trei-şase luni de creşteri din acest punct. Bineînţeles, contează foarte mult ce se întâmplă pe viitor vizavi de curba dobânzilor, dar momentan avem un semnal destul de puternic de cumpărare“, adaugă Alexandru Voicu.

Pieţele internaţionale de acţiuni au reacţionat pozitiv la declaraţiile de săptămâna trecută ale lui Jerome Powell, guvernatorul Fed. El a semnalat trei reduceri de un sfert de punct procentual ale dobânzilor în 2024 pe fondul îmbunătăţirii condiţiilor inflaţiei din cea mai mare economie a lumii. Aşteptările optimiste ale oficialilor Fed au dus la o revenire a acţiunilor americane şi la o scădere bruscă a randamentelor titlurilor de trezorerie din SUA, randamentul la doi ani înregistrând cel mai accentuat declin zilnic de la prăbuşirea Silicon Valley Bank în martie anul acesta.

„Fed-ul a depăşit aşteptările pozitiv şi mai există loc în piaţă pentru creşteri şi reaşezări de poziţii. BCE a livrat mai puţin decât se aşteptau investitorii, dar toată lumea aşteaptă să îşi schimbe poziţia la următoarea şedinţă. Mişcările principale s-au întâmplat joi-vineri, dar cred că vor fi repercusiuni şi în săptămânile următoare.“

Privind potenţialele dividende distribuite de companii în 2024 din profitul realizat anul acesta, Alexandru Voicu notează o decorelare la nivel global, în sensul în care societăţile din Statele Unite vor înregistra, în medie, creşteri de 7-8% ale profitabilităţii, iar în Europa se vor raporta scăderi cu aproximativ acelaşi procent, în timp ce Asia va avea o evoluţie mixtă.

„România este rezilientă, ne aşteptăm la rezultate bune, per total, şi probabil că dividendele oferite de acţiunile arhicunoscute de la BVB vor fi uşor mai mici, dar vor rămâne pozitive şi se vor distinge în pieţele globale de capital printr-un randament ridicat“, adaugă CEO-ul Certinvest.

 

Alte afirmaţii din timpul emisiunii:

A fost un an foarte bun pentru toată lumea. Cred că aproape toate fondurile din piaţă au return-uri pozitive, de la câteva procente la 25-30%. A fost mult mai bun decât ne aşteptam şi se pare că şi începutul de an va fi unul promiţător. Va trebui să vedem ce se întâmplă de la mijlocul anului viitor.

Trebuie să vedem dacă recesiunea aşteptată anul viitor vine la anul sau dacă avem o aterizare lină, ghidată în principal de Fed. Lumea  anticipa o recesiune la care se aşteptau 80% din participanţii la piaţă.

Se vede că  există o bunăvoinţă a Fed-ului pentru anii electorali. Cred că vor fi mult mai liniştiţi în ceea ce priveşte inflaţia, chiar dacă vom mai vedea uşoare izbucniri. Fed-ul va fi destul de atent să nu deraieze economia, iar la noi mă aştept la un comportament similar, deşi momentan toate remanierile fiscale au introdus puţină confuzie în piaţă. Sperăm să avem mai multă predictibilitate din partea Guvernului anul viitor.

Trebuie să fim atenţi la piaţa muncii, la ce se întâmplă cu indicatorii de şomaj, la credit spread-uri, numărul de falimente cumulate pe baza activelor, în special la rating-uri de credit. În continuare trebuie să fim vigilenţi, dar vom avea un culoar de decolare pentru primul trimestru al anului.

 


Devino investitor la bursă. Este simplu să investești la Bursa de Valori București. Peste 20 de brokeri îți stau la dispoziție pentru a-ți deschide un cont de tranzacționare. Este primul pas pentru a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la bursă. Află mai multe pe www.bvb.ro/devinoinvestitor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent