ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Cristian Meştereagă, BRK Financial: De avut în vedere evoluţia pieţelor internaţionale, bursele americane fiind la maxime istorice. La noi, ochii sunt pe consolidarea bugetară

26.01.2024, 00:06 Autor: Eduard Ivanovici

Creştere de 2,65% pe S&P 500 de la începutul anului, faţă de o scădere de 0,3% pe Stoxx 600 din Europa şi minus 1% pe BET.

Printre aspectele care ar trebui luate în vizor de investitori în pe­rioada următoare se numără dinamicile pieţelor externe, cu precădere bursele din Statele Unite, unde indicele S&P 500 a marcat recent al patrulea maxim istoric consecutiv, susţinut de rezultatele înregistrate de Netflix şi producătorii de semiconductoare. Iar asta într-un context în care inflaţia din SUA pare să prezinte semne de retragere, spune Cristian Meştereagă, broker al BRK Financial (simbol bursier BRK). „De urmărit în perioada viitoare situaţia pieţelor externe cu noile maxime, să fim atenţi dacă urmează o consolidare sau dacă pieţele vor tinde să se întoarcă sub maxime. Pieţele americane sunt la niveluri istorice.“

„Trebuie să avem în vedere că încă sunt publicate raportările preliminare pentru 2023 pentru piaţa din SUA, iar multe societăţi au venit cu rezultate destul de bune, în special băncile“, explică brokerul.

Pe fondul trendului ascendent adoptat de S&P 500 şi entuziasmului creat în jurul inteligenţei artificiale, producătorul de software Microsoft a ajuns zilele trecute la o evaluare de 3.000 de miliarde de dolari, fiind a doua societate care atinge acest prag după Apple. Gigantul cofondat de Bill Gates  este în prezent cea mai valoroasă companie din lume,  cu 100 de milioane de dolari peste capitalizarea producătorului iPhone-urilor.

„Am văzut creşteri substanţiale şi pe companiile din domeniul electric: maşini electrice, energie solară sau pe bază de vânt. Vedem că şi inflaţia pare să se atenueze puţin şi ameninţările de recesiune se mai slăbesc şi posibil să vedem scăderi ale dobânzilor în acest an.”

Reprezentantul singurului broker de acţiuni listat pe Bursa românească a fost prezent la ediţia din 25 ianuarie a emisiunii ZF Deschiderea de Astăzi, transmisă zilnic, de la 09:30, pe zf.ro şi paginile de YouTube şi Facebook ale Ziarului Financiar. Podcastul poate fi ascultat pe platforma Spotify.

Fără dinamica şedinţei de joi, S&P 500 este pe plus cu 2,65% anul acesta, faţă de un avans de 0,2% pe Dow Jones şi 5,8% pe Nasdaq 100. Dinamica la nivel global este de 0,5%, reflectată de MSCI All-World Index, iar cea din Europa indică o scădere de 0,3% prin Stoxx 600. La Bucureşti, BET a pierdut 0,9%.

La ce să fie atenţi investitorii pe plan local?

„Una dintre provocările cele mai mari de anul acesta este consolidarea bugetară, statul nu reuşeşte să aloce mai bine resursele, să susţină producţia de bunuri, să adauge valoare adăugată în companiile de stat şi să atragă fonduri europene. Am văzut începând cu 2024 şi anumite creşteri de preţuri prin care statul încearcă să consolideze puţin mai bine bugetul”, adaugă brokerul.


Devino investitor la bursă. Este simplu să investești la Bursa de Valori București. Peste 20 de brokeri îți stau la dispoziție pentru a-ți deschide un cont de tranzacționare. Este primul pas pentru a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la bursă. Află mai multe pe www.bvb.ro/devinoinvestitor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent