ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Cristian Pascu, membru în CA-ul Bursei de Valori Bucureşti şi vicepreşedinte, AAF: Este momentul bursei. Sperăm să ţină cât mai mult, existând multe argumente ca trendul pozitiv să continue

08.04.2024, 00:06 Autor: Eduard Ivanovici

Creştere de 11% pe BET de la începutul anului, peste pieţele dezvoltate din vestul Europei  „Ne uităm în continuare la un exces de lichiditate pe piaţa bancară“.

Cristian Pascu, membru în consiliul de administraţie al Bursei de Valori Bucureşti şi vicepreşedinte al Asociaţiei Administratorilor de Fonduri (AAF), a declarat în cadrul emisiunii ZF Deschiderea de Astăzi că trendul pozitiv adoptat de piaţa de capital dispune de premise optime în perioada următoare, astfel încât – în lipsa unor evenimente neprevăzute pe plan extern sau din interiorul mediului politic din România – participanţii la piaţă se pot aştepta în continuare la creşteri.

„Bursa este într-o fază extrem de bună. După Hidroelectrica, lucrurile arată foarte bine  în zona bursieră, iar lucrurile acestea cred că au avut impact şi în restul industriilor. Inclusiv fondurile de investiţii arată bine, cu active şi număr de investitori în creştere pe toate tipurile de fonduri. Este clar că este momentul bursei şi sperăm să ţină cât mai mult”, afirmă Cristian Pascu.

Deşi lichiditatea de la BVB s-a încadrat recent sub media zilnică din 2024, indicele de referinţă BET a înregistrat constant noi maxime istorice, marcând recorduri inclusiv blue chip-uri precum Banca Transilvania (TLV) şi OMV Petrom (SNP).

De altfel, BET afişează un avans de 11% de la începutul anului, peste dinamicile afişate de cele mai dezvoltate pieţe din vestul Europei.

„Întotdeauna au fost perioade de corecţie, ideea este să vină cât mai târziu şi nu cu amplitudine mare. Nu ştiu sigur cât va dura (raliul – n.r.); sigur că ne dorim tot timpul să vedem bursa pe creştere, dar va conta foarte mult şi ce vedem pe extern. Ştim că bursele mai mici sunt sensibile la ce se întâmplă pe pieţele internaţionale. Contează foarte mult şi ce se va întâmpla cu inflaţia.”

Conform Institutului Naţional de Statistică, rata anuală a inflaţiei din România a coborât în februarie la 7,2%, de la 7,4% în luna precedentă, rămânând însă la cel mai ridicat nivel din Europa. Prin comparaţie, inflaţia din zona euro a fost de 2,6% în februarie. O explicaţie în acest sens constă în modificările fiscale care au intrat în vigoare în România de la 1 ianuarie.

„Ne aşteptăm la reduceri de dobânzi şi atunci evident că, în condiţiile în care dobânzile scad, piaţa de capital prezintă un interes crescut. Ne uităm în continuare la un exces de lichiditate pe piaţa bancară şi atunci există suficient de multe argumente ca trendul pozitiv de pe bursă să continue”, adaugă Cristian Pascu.


BVB Arena este programul Bursei de Valori București creat pentru a descoperi și promova companiile antreprenoriale românești de succes. Proiectul dedicat antreprenorilor români, a fost lansat în 2017 și în cele 6 ediții a strâns peste 1.200 de companii nominalizate în program și 20 de companii semifinaliste și finaliste care au folosit instrumentele puse la dispoziție de BVB. Valoarea totală a celor 37 de runde de finanțare de acțiuni și emisiuni de obligațiuni la BVB derulate de cele 20 de companii a depășit suma de 236 milioane de euro.

Companiile finaliste din Program au oportunitatea de a interacționa cu alte companii românești de succes și de a beneficia de programul de mentorat care le oferă informații utile despre elaborarea strategiei de business și accesul la capitalul necesar pentru a-și duce compania la nivelul următor. În final, ele vor face parte din BVB Arena și vor primi recunoașterea pe care o merită.

Înscrie-ți compania pe www.bvbarena.ro sau recomandă-ne o afacere locală în care ai încredere. BVB Arena. Antrenăm capitalul românesc.
O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent