ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Elena Uleia, Prime Transaction: Mă aştept la surprize pozitive dinspre Transelectrica şi Transgaz. Pe de altă parte, brokerul estimează rezultate slabe din partea producătorilor de energie.

31.07.2023, 00:06 Autor: Eduard Ivanovici

Început săptămâna trecută odată cu publicarea situaţiilor financiare ale TeraPlast Bistriţa (TRP), sezonul de raportări financiare aferent primelor şase luni ale anului poate aduce rezultate bune pentru doi transpor­tatori de energie incluşi în indicele de referinţă BET, consideră Elena Uleia, broker al societăţii de intermediere Prime Transaction, invitată la ZF Deschiderea de Astăzi din 28 iulie.

„Pe partea de rezultate, mă aştept să avem surprize pozitive la Transelectrica şi Transgaz. Spre exemplu, la Transelectrica mă aştept să vedem rezultate bune, având în vedere evoluţia de creştere a veniturilor. Ei au şi costuri mai mici cu energia. De asemenea, mă aştept la rezultate bune din partea TTS, unde am văzut creşteri ale cotaţiei, deci sunt aşteptări de rezultate specta­culoase la nivelul pieţei“, spune Elena Uleia.

Cele trei societăţi afişează unele dintre cele mai ridicate randamente din structura indicelui BET de la început de 2023 încoace sau în ultimele 12 luni.

De exemplu, Transport Trade Services (TTS) este cea mai performantă acţiune din BET din 2023, cu un avans de 67%, înregistrând o creştere de 95% în ultimul an. Transelectrica (TEL) şi Transgaz (TGN) sunt pe plus cu 51%, respectiv 24% în ultimele 12 luni.

„În ceea ce priveşte rezultatele mai slabe, însă în linie cu aşteptările, putem vorbi de producătorii de energie şi gaze, întrucât există acest efect de bază faţă de anii trecuţi, când s-au obţinut rezultate spectaculoase. Acum, din cauza impozitelor şi taxelor, s-ar putea să nu mai vedem acelaşi nivel de profitabilitate“, explică Elena Uleia.

Brokerul preconizează însă rezultate bune din partea sectorului bancar, după o serie solidă de rezultate în primul trimestru din 2023, susţinută de creşterile dobânzii de referinţă.

„Vedem şi o creştere de venituri, transferată către profitabilitate. Cred că este devreme să ne gândim la credite neperformante datorate acestor creşteri de dobândă.“

 


Devino investitor la bursă. Este simplu să investești la Bursa de Valori București. Peste 20 de brokeri îți stau la dispoziție pentru a-ți deschide un cont de tranzacționare. Este primul pas pentru a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la bursă. Află mai multe pe www.bvb.ro/devinoinvestitor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent