ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea astăzi la Bursă. ETF-ul care replică indicele BET, listat pe bursa de la Zagreb, a ajuns la active de 6,5 mil. euro la o lună şi jumătate de la listare. Fondul urmează să fie lansat pe piaţa de capital din Slovenia şi la BVB

20.07.2023, 00:06 Autor: Eduard Ivanovici

În iunie, ETF-ul românesc a fost în topul celor mai tranzacţionate instrumente de pe bursa din Croaţia Pe viitor, piaţa românească ar putea avea inclusiv un ETF cu acţiuni slovene şi încă unul cu acţiuni croate.

InterCapital Asset Management, cel mai mare manager independent de investiţii din Croaţia, cu active de circa 400 de milioane de euro sub gestiune, se pregăteşte să lanseze la Bursa de Valori Bucureşti un nou ETF (exchange traded fund/fond tranzacţionat la bursă) care replică indicele local BET, după ce a listat fondul pe piaţa de capital din Zagreb în data de 31 mai, spune CEO-ul Ivan Kurtovic, invitat într-o recentă ediţie a emisiunii ZF Deschiderea de Astăzi.

„Până acum am reuşit să atragem 6,5 milioane de euro active, fondul fiind listat momentan doar pe bursa de la Zagreb. Acum sunt în proces de listare a ETF-ului la Ljublijana, unde sperăm să îl lansăm în următoarele două săptămâni“, explică Ivan Kurtovic.

„Apoi dorim să îl listăm pe Bursa de Valori Bucureşti, însă trebuie făcute mai multe cereri preliminare în acest sens. Sperăm să ajungem acolo cât mai repede cu putinţă.“

Lansarea ETF-ului a fost anunţată de Ivana Gazic, şefa Bursei de Valori din Zagreb, încă de la finele anului trecut, în cadrul unui eveniment organizat de Bursa de Valori Bucureşti cu ocazia aniversării a 140 de ani de la înfiinţarea primei Burse mobiliare româneşti.

În prezent, InterCapital se concentrează în principal pe mediul croat de retail şi parţial pe investitorii instituţionali croaţi, unii dintre ei luând parte direct la oferta publică de vânzare de acţiuni a Hidroelectrica (H2O), adaugă reprezentantul managerului de investiţii.

„Existând şi acest eveniment important de listare în perioada de lansare a ETF-ului, investitorii au înţeles cât de subevaluată este piaţa românească. De ceva timp, investitorii croaţi duc lipsă de poveşti atractive de creştere. Astfel, în iunie, ETF-ul a fost a doua sau a treia cea mai tranzacţionată acţiune pe bursa croată. Pe primul loc a fost o companie locală de IT, listată în urmă cu doi ani.”

CROBEX, indicele de referinţă al pieţei de capital din Croaţia, este pe plus cu circa 20% anul acesta, cu mult peste dinamica la nivel european de 8%, reflectată în benchmark-ul Stoxx 600 Europe. Prin contrast, BET afişează un avans de circa 13% de la începutul lui 2023 încoace.

„Sud-Estul Europei este încă neglijat de marii investitorii. Noi ne găsim nişa în ţări precum România, Slovenia şi Grecia, iar ideea noastră privind ETF-urile este să lansăm multiple produse cu acţiuni şi instrumente cu venit fix de-a lungul regiunii. Marii furnizori de ETF-uri vor veni greu sau nu vor veni niciodată în această regiune pentru că este prea mică. Pentru noi este suficient de mare”, continuă Ivan Kurtovic.

La BVB, fondul dezvoltat de InterCapital va concura direct cu ETF-ul BET Patria-TradeVille. Administrat de Patria AM, fondul a trecut recent de 10.000 de investitori, de la circa 7.100 la sfârşitul lui 2022. La 30 iunie, ETF-ul avea active de 97,3 milioane de lei, în urcare cu 35,8% faţă de 31 decembrie 2022, când activele ajungeau la 72,2 milioane de lei.

„Principala diferenţă între ETF-ul nostru şi ETF-ul Patria AM este că fondul nostru se va adresa comunităţii internaţionale deoarece vrem să atragem bani noi în regiune. De asemenea, va exista o diferenţă cu privire la baza de cost, deci ETF-ul va fi atractiv în ceea ce priveşte pricing-ul.”

De asemenea, InterCapital a luat în considerare lansarea unui ETF cu acţiuni croate la BVB, însă următorul proiect constă în listarea unui fond sloven pe piaţa românească de capital.

„De ce sloven? Pentru că fundamentele pieţei din Slovenia sunt destul de asemănătoare cu cele ale pieţei româneşti, notând aici randamentele mari ale dividendelor şi evaluările mici. La un moment dat, vrem să listăm însă şi un ETF cu acţiuni croate”, mai spune Ivan Kurtovic.

 


Devino investitor la bursă. Este simplu să investești la Bursa de Valori București. Peste 20 de brokeri îți stau la dispoziție pentru a-ți deschide un cont de tranzacționare. Este primul pas pentru a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la bursă. Află mai multe pe www.bvb.ro/devinoinvestitor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent