ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Gabriel Ţecheră, TTS: Cumpărarea unui operator portuar în Constanţa este unul dintre obiectivele strategice de la înfiinţarea companiei. Preluarea Decirom este planificată pentru finele lui iunie

08.06.2023, 00:06 Autor: Eduard Ivanovici

Următoarea adunare generală a acţionarilor TTS va fi pe 19 iunie, dată în care se va vota inclusiv suplimentarea bugetului de investiţii.

Transportatorul fluvial de mărfuri Transport Trade Services (simbol bursier TTS) are în vizor în perioada următoare dobândirea participaţiei de 99,9% din capitalul social al operatorului portuar Decirom pentru un preţ de circa 22 de milioane de euro, cât şi accesarea unui credit de aproximativ 12 milioane de euro privind finanţarea parţială a achiziţiei, spune Gabriel ţecheră, director guvernanţă corporativă şi relaţii cu investitorii în cadrul grupului.

„Achiziţia unui operator portuar în Constanţa este unul dintre obiectivele strategice de la înfiinţarea TTS, pe care reuşim astăzi să îl atingem după 20 şi ceva de ani. Pentru un operator logistic mare, care manevrează volume foarte mari de mărfuri, este esenţial să ai un operator portuar la ambele capete ale fluxului logistic. Se pot optimiza astfel fluxurile, ai spaţii de depozitare, poţi să îţi programezi de aşa manieră fluxurile încât să îţi asiguri niveluri mari de eficienţă“, explică reprezentantul TTS.

Acţiunile companiei se tranzacţionează în creştere cu 19% anul acesta, pe fondul unui rulaj de 41 de milioane de lei, la o valoare de piaţă de 820 de milioane de lei, arată datele BVB.

În T1/2023, compania a avut un rezultat net de 89,1 milioane de lei la nivel consolidat, dublu faţă de T4/2022 şi cu 633% peste perioada similară de anul trecut. Cifra de afaceri a însumat 306,5 milioane de lei, în urcare cu 90% an/an.

„Preluarea propriu-zisă a operatorului este planificată până la sfârşitul lunii iunie. Într-o primă estimare, am evaluat un necesar de zece milioane de euro investiţii pentru Decirom. Pe lângă magazii şi macarale, estimăm că Decirom va investi cinci milioane de euro, probabil pe baza unui credit bancar, iar diferenţa de cinci milioane planificăm să o aducem noi“, adaugă Gabriel ţecheră.

În cadrul adunării generale a acţionarilor din 19 iunie, acţionarii TTS vor supune votului suplimentarea bugetului de investiţii cu 42 milioane de euro, incluzând pachetul de acţiuni Decirom în valoare de 21,8 mil euro, finanţarea investiţiilor Decirom în cuantum de cinci milioane de euro şi două macarale plutitoare în valoare de 11 milioane de euro.

Cele două aparate sunt destinate creşterii vitezei şi capacităţii de operare a grupului TTS în portul Constanţa.

 

Alte declaraţii:

Decirom se află deja într-un proces de modernizare început în urmă cu câţiva ani, ceea ce s-a văzut în creşterile de profit şi cifră de afaceri, de la 200.000 de euro profit în 2020 la 1,6 milioane în doi ani. Au achiziţionat trei macarale noi anul trecut, două deja puse în funcţiune, investiţii care au rolul de a creştere viteza de operare.

În zona aceasta este planificată construcţia a două magazii, între danele de mare adâncime care iarăşi vor contribui la optimizarea fluxurilor în Decirom. Am găsit acest planuri şi intenţionăm să le continuăm.

T1/2023 a continuat linia anului 2022. Se pare că vine o recoltă substanţială din Ucraina, sunt recolte mare şi în bazinul Dunării, deci ne aşteptăm la o vară foarte bună. Pe de altă parte, prognozele hidrologice indică niveluri istorice pe Dunăre. Până acum, nu vedem motive de îngrijorare.


Devino investitor la bursă. Este simplu să investești la Bursa de Valori București. Peste 20 de brokeri îți stau la dispoziție pentru a-ți deschide un cont de tranzacționare. Este primul pas pentru a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la bursă. Află mai multe pe www.bvb.ro/devinoinvestitor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent