ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. George Tuţă, deputat PNL de Ilfov, iniţiator, Ziua Educaţiei Financiare: Anul acesta am reuşit să avem un buget prin care Ministerul Educaţiei să aducă educaţia financiară în şcoli

01.05.2023, 00:06 Autor: Eduard Ivanovici

Deputatul consideră că educaţia financiară ar trebui să fie una dintre competenţele obligatorii pe care elevii ar trebui să le deţină la finele ciclului şcolar.

În ultima ediţie din aprilie a emisiunii ZF Deschiderea de Astăzi a fost invitat George Tuţă, deputat, PNL de Ilfov, chestor al Camerei Deputaţilor şi iniţiator al proiectului Ziua Educaţiei Financiare, care a discutat despre importanţa educaţiei financiare în şcoli şi introducerea unei astfel de materii, cât şi despre felul în care se raportează românii la consum, economisire, investiţii la Bursă şi servicii financiare.

„Avem nevoie de educaţie financiară, iar o zi a educaţiei financiare este o zi simbolică de muncă, dar în care să ne aducem aminte cât de important este acest lucru.  O sărbătorim pe 11 aprilie. 2023 este al doilea an, ea a fost votată şi promulgată în 2022, atunci a fost prima ediţie. Anul acesta, am reuşit să avem un buget prin care Ministerul Educaţiei – prin inspectoratele şcolare – să aducă educaţia financiară în şcoală“, a declarat deputatul.

Emisiunea ZF Deschiderea de Astăzi poate fi urmărită de luni până vineri, de la 09:30, pe zf.ro şi paginile de YouTube şi Facebook ale Ziarului Financiar. Podcastul este transmis pe platforma Spotify.

„Pentru a face mai uşor de înţeles acest fenomen, pot să vă spun că educaţia financiară nu îţi garantează că te îmbogăţeşti, dar cu siguranţă nu vei pierde bani cu comisioanele pe care de multe ori le plăteşti uitând de faptul că ai mai multe carduri acolo unde n-ai avea nevoie“, adaugă George Tuţă.

Proiectul iniţiat de către deputat vizează inclusiv sporirea incluziunii financiare. De altfel, educaţia financiară, alături de cea cibernetică, sunt trecute în noile legi ale educaţiei, dezbătute în această perioadă de membrii Camerei Deputaţilor.

„În acest fel, educaţia financiară ar trebui să fie una dintre competenţele obligatorii pe care copiii trebuie să le aibă la finalul şcolii.“

 

Alte declaraţii:

Este foarte important de definit cum trebuie făcută pentru că, dacă profesorii care sunt în şcoală vorbesc de educaţie financiară fără a experimenta instrumentele financiare aflate astăzi la dispoziţie, cred că n-o să avem rezultatul scontat.

M-am bucurat că, în toată ţara, prin inspectoratele şcolare judeţene, specialiştii din piaţa privată – fie din zona bancară, fie din zona instituţiilor financiare – au mers şi au stat de vorbă cu copiii, le-au explicat ce înseamnă creditul, ce înseamnă banii digitali, le-au explicat ce sunt soluţiile de economisire, cum pot face banii să lucreze pentru ei.

În fiecare an vom avea această zi a educaţiei financiare, dar mai mult decât atât, ea nu trebuie să se oprească la o zi din 365. În zece ani, este dovedit ştiinţific că o familie trece printr-o situaţie financiară dificilă. Astfel, cred că aceste concepte simple, dar greu de realizat, trebuie să fie cunoscute de cât mai mulţi români, ca toată lumea să beneficieze de avantajele serviciilor financiare.


Devino investitor la bursă. Este simplu să investești la Bursa de Valori București. Peste 20 de brokeri îți stau la dispoziție pentru a-ți deschide un cont de tranzacționare. Este primul pas pentru a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la bursă. Află mai multe pe www.bvb.ro/devinoinvestitor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent