♦ Interes crescut pe fondurile mutuale cu expunere pe acţiuni după un an în care cele mai performante fonduri au livrat randamente de peste 30% ♦ „Nu e neapărat important să vedem intrări masive într-o perioadă relativ scurtă de timp, mai ales în care piaţa sau după ce piaţa a crescut vertiginos“ ♦ Mai importante ar fi intrările susţinute în momente de corecţie.
Cu Bursa de Valori Bucureşti la noi maxime, Wall Street-ul ajuns la cel mai bun prim trimestru din 2019 şi creşteri susţinute pe bursele europene de la începutul anului încoace, raliul pieţei de capital din România are în continuare perspective bune de apreciere, ţinând cont atât de banii care vor intra la BVB datorită majorării contribuţiei la Pilonul II de pensii private, cât şi de estimările privind reducerea ratelor dobânzilor la nivel global, consideră Horia Braun, CEO al Erste Asset Management.
„Avem un sentiment de risc favorabil pe pieţele internaţionale. Nu doar BVB a înregistrat creşteri de la începutul anului, ci şi celelalte burse importante şi sentimentul de risc este unul destul de bun, mai ales în contextul în care economia pare să fi suportat destul de bine creşterile de dobândă; perspectiva primelor reduceri de dobândă este iarăşi favorabilă. Avem şi un context de lichiditate favorabil atât la nivel internaţional, cât şi în România. Excesul de lichiditate de pe piaţa bancară e unul consistent“, spune Horia Braun.
El adaugă că există un interes ridicat din partea clienţilor cu privire la investiţiile pe piaţa de capital, în contextul în care în următoarea perioadă urmează să ne aşteptăm inclusiv la creşteri de intrări de sume în conturile fondurilor de pensii, după ce contribuţia virată de salariaţii români la Pilonul II a fost crescută de la 3,75% la 4,75%. Fondurile de pensii P2 sunt cei mai mari investitori de la BVB, iar majorarea contribuţiei se poate reflecta într-o creştere a lichidităţii companiilor listate.
„Deci avem în general un context destul de bun pentru a susţine raliul pieţei. Avem şi riscuri care pot să apară şi evaluările în general de pe piaţă nu mai sunt atât de atractive precum erau în anul 2022 sau chiar la început de 2023. Trebuie să fim mai atenţi la ce se întâmplă şi la orice semnale de eventuală înrăutăţire a sentimentului.“
Directorul general al Erste AM – cel mai mare administrator de fonduri mutuale din România, cu active de 4,4 miliarde de lei sub gestiune la finele lui februarie – a fost invitat la ultima ediţie din luna martie a ZF Deschiderea de Astăzi. Emisiunea este transmisă de luni până vineri, de la 09:30, pe zf.ro şi paginile de YouTube şi Facebook ale Ziarului Financiar, iar podcastul poate fi ascultat pe platforma Spotify.
„Randamentul dividendului este un atu pentru multe companii de la BVB, inclusiv Hidroelectrica. Din multe puncte de vedere, investitorii în această acţiune şi în alte acţiuni de la de la BVB contează pe încasarea dividendelor. Face parte din investment case să previzionezi dividendele într-o anumită măsură. Acest dividend ajută în general percepţia cu privire la piaţa românească ca fiind una cu un randament relativ ridicat al dividendului”, afirmă Horia Braun.
Săptămâna trecută, Hidroelectrica (H2O) a declarat că va distribui către acţionari întreg profitul de 6,3 miliarde de lei din 2023. Acţiunile H2O au crescut cu 2,7% în şedinţa de după anunţarea dividendelor al căror randament ajunge la circa 10%. Vineri după-amiaza, dinamica producătorului de energie era de plus 2%, pe un BET în urcare cu 0,3%, potrivit datelor bvb.ro.
„Vedem un interes constant din partea clienţilor şi investitorilor cu privire la investiţiile în fonduri mutuale, în special în cele cu expunere pe pieţele de acţiuni. Într-o anumită măsură, performanţa din ultimul an a ajută sentimentul investiţional.”
În 2023, cele mai performante fonduri locale deschise de acţiuni au livrat randamente de peste 30%, mai mult decât dinamica BET, indicele de referinţă la BVB. Anterior, piaţa s-a confruntat cu momente de corecţie care însă au fost depăşite de-a lungul timpului, precum pandemia de Covid-19 şi declanşarea războiului din Ucraina. Astfel, experienţa investitorilor s-a îmbogăţit cu aceste fluctuaţii, continuă şeful Erste AM, adăugând că participanţii bursieri nu se mai tem acum de o corecţie precum s-ar fi temut în urmă cu 5-10 ani.
„Asta ajută încrederea în ceea ce priveşte evoluţia pieţei şi ajută activitatea de planificare financiară şi de planificare a portofoliului de investiţii adecvat obiectivelor financiare ale fiecăruia”, susţine Horia Braun.
Piaţa de asset management din România a atins active de 21,4 miliarde de lei la 29 februarie 2024, cu mult peste cele 17,65 miliarde din aceeaşi lună de anul trecut, dar sub recordul de aproape 26 de miliarde din toamna lui 2021, conform datelor Asociaţiei Administratorilor de Fonduri (AAF). Când poate marca piaţa noi maxime?
„Sperăm cât mai repede. Cred că tendinţele sunt unele bune pe piaţa fondurilor. Ce e important nu e neapărat să vedem intrări masive într-o perioadă relativ scurtă de timp şi mai ales într-o perioadă în care piaţa sau după ce piaţa a crescut vertiginos. Cred că ar fi important să vedem intrări susţinute, calculate, care să aibă rezilienţă şi în momente de corecţie a pieţei, pentru că ne dorim şi noi pentru investitori şi toţi participanţii din piaţă ca acele momente de corecţie să fie văzute nu numai prin prisma înrăutăţirii sentimentului de investiţii, ci şi ca eventuale oportunităţi de a intra în piaţă.”
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE