ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Horia Braun, Erste AM: Vedem o îmbunătăţire a sentimentului cu privire la investiţiile în fonduri mutuale. Piaţa instrumentelor cu venit fix şi-a revenit pe fondul temperării dobânzilor

30.06.2023, 00:05 Autor: Eduard Ivanovici

♦ Reducerea ritmului de înăsprire a politicilor monetare vine în beneficiul obligaţiunilor.

Ajunsă la aproape 500.000 de participanţi la finele lunii aprilie, conform datelor Asociaţiei Admi­nistratorilor de Fonduri (AAF), piaţa locală de asset management a crescut în ultimele luni pe fondul îmbună­tăţirii sentimentului investitorilor, spune Horia Braun, CEO al Erste Asset Management, cel mai mare administrator de investiţii din România, cu active de circa 3,9 mi­liarde de lei.

„Investitorii se uită la tot spectrul de fonduri disponibile, adică nu vedem o diferenţiere foarte clară în ce priveşte preferinţa spre o anumită clasă de active sau alta. În general, vedem o îmbunătăţire a sentimentului cu privire la investiţiile în fonduri începând cu lunile aprilie-mai, deci începem să vedem creşteri în zona de subscrieri nete pozitive“, explică Horia Braun.

CEO-ul Erste AM a fost invitat la ediţia din 29 iunie a ZF Deschiderea de Astăzi, emisiune ce poate fi urmărită de luni până vineri, de la 09:30, pe zf.ro şi paginile de YouTube şi Facebook ale Ziarului Financiar. Podcastul este transmis pe platforma Spotify.

„După un 2022 dificil, piaţa instrumentelor cu venit fix şi-a revenit pe fondul temperării dobânzilor, văzând chiar potenţial de reduceri de dobândă în unele ţări. În Ungaria, de exemplu, a început acest proces de scădere a dobânzilor, ceea ce creează un mediu propice obligaţiunilor“, adaugă reprezentantul Erste.

Un număr de 32.500 de români au devenit investitori în fondurile de investiţii deschise locale în primele patru luni din 2023, totalul ajungând la 494.030 de investitori. În termeni procentuali, creşterea a fost de 7%, arată datele AAF. Industria avea la finalul lunii aprilie 93 de fonduri deschise locale, faţă de 91 la finele anului trecut. Au fost înregistrate în acest sens un fond nou de obligaţiuni şi altul de acţiuni.

În 2023, românii au retras 207 milioane lei din fondurile deschise locale. Pe de altă parte, activele nete ale acestora au urcat cu 1,9% în ianuarie-aprilie 2023, până la 17,8 miliarde de lei.

Cum se reflectă însă peisajul macroeconomic global asupra deciziilor luate de către investitori locali?

„Încă nu avem de a face cu o recesiune care să se simtă ca o recesiune. Ce vedem în momentul de faţă este o economie împărţită în două. Există sectorul manufacturier unde activitatea a slăbit foarte mult şi putem vorbi chiar de scăderi în serie, dar pe de altă parte, sectorul de servicii din Statele Unite, Europa şi chiar România încă se ţine bine şi duce în spate economia, duce în spate o cerere robustă şi o dinamică pozitivă a salariilor şi pieţei muncii. Asta face ca slăbirea generală la nivelul PIB-ului să nu se simtă ca o recesiune în momentul de faţă.“

 

Alte declaraţii:

Există şi reversul, anume că datorită caracterului mai robust al cererii în sectorul de servicii, nici inflaţia nu scade atât de repede precum ar dori băncile centrale. Am văzut scăderi clare ale inflaţiei din sectorul de bunuri cam pe toate continentele. În schimb, în sectorul de servicii, preţurile sunt mult mai rigide şi au nevoie de mai mult timp pentru a se îmbarca în procesul dezinflaţionist.

Cea mai performantă piaţă dezvoltată de la începutul anului este piaţa de acţiuni din Japonia care a înregistrat o creştere destul de substanţială în ultimele luni.  De asemenea şi pieţele emergente în general oferă oportunităţi destul de interesante din perspectiva evaluării, dar ele trebuie luate în considerare cu dozajul necesar.

Când judecăm evoluţiile din ultima perioadă, trebuie să ţinem cont de IPO-ul Hidroelectrica, deci nu cred că putem judeca lichiditatea în condiţii normale în acest sens. Totuşi, evoluţiile din piaţă în general par relativ corelate cu ceea ce se întâmplă pe piaţa europeană de acţiuni, deci suntem cam în acelaşi tipar. Au existat temeri cu privire la evoluţia economiei şi perspectiva pieţelor de capital, la care se adaugă şi creşterea dobânzilor în zona euro.

 


BVB Arena este programul Bursei de Valori București creat pentru a descoperi și promova companiile antreprenoriale românești de succes. Proiectul dedicat antreprenorilor români, a fost lansat în 2017 și în cele 6 ediții a strâns peste 1.200 de companii nominalizate în program și 20 de companii semifinaliste și finaliste care au folosit instrumentele puse la dispoziție de BVB. Valoarea totală a celor 37 de runde de finanțare de acțiuni și emisiuni de obligațiuni la BVB derulate de cele 20 de companii a depășit suma de 236 milioane de euro.

Companiile finaliste din Program au oportunitatea de a interacționa cu alte companii românești de succes și de a beneficia de programul de mentorat care le oferă informații utile despre elaborarea strategiei de business și accesul la capitalul necesar pentru a-și duce compania la nivelul următor. În final, ele vor face parte din BVB Arena și vor primi recunoașterea pe care o merită.

Înscrie-ți compania pe www.bvbarena.ro sau recomandă-ne o afacere locală în care ai încredere. BVB Arena. Antrenăm capitalul românesc.
O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent