ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Irinel Gheorghe, Sipex: Sunt optimist cu privire la 2024, care s-ar putea dovedi un an bun pentru sectorul de construcţii datorită programelor de finanţare precum PNRR şi POIM

22.03.2024, 00:05 Autor: Eduard Ivanovici

♦ Din BVC reiese că profitul net al companiei s-ar majora cu 75% anul acesta vs. 2023, în timp ce veniturile ar creşte cu 15%

După ce autorizaţiile de construcţie au scăzut abrupt în 2022 şi 2023, Irinel Gheorghe, directorul general al distribuitorului de materiale de construcţii Sipex (simbol bursier SPX), consideră că anul acesta s-ar putea dovedi bun pentru industria în care activează compania, numind în acest sens aportul adus de Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi Programul Operaţional Infrastructură Mare.

„Sunt optimist cu privire la 2024 şi vă spun şi de ce. 2023 a fost un an în care sectorul a trebuit să treacă peste o situaţie un pic mai delicată din cauza reducerii apetitului din zona imobiliară şi pentru asta probabil că sunt date publice. În 2022, numărul de autorizaţii de construcţie a scăzut cu 20%, în 2023 cu 30%“, spune Irinel Gheorghe, invitat la emisiunea ZF Deschiderea de Astăzi din 21 martie.

De la un rezultat net de 11,1 milioane de lei în 2023, în scădere cu 44,8% faţă de anul precedent, Sipex estimează că profitul ar ajunge anul acesta la 19,4 milioane, conform bugetului de venituri şi cheltuieli.

Raportul preliminar pe anul trecut indică venituri totale de 321,8 milioane de lei, care au urma să se majoreze la 368,5 milioane în 2024. Acţiunile SPX s-au apreciat cu 17,5% în şedinţa de tranzacţionare de după publicarea BVC-ului; ieri după-amiaza, dinamica era de minus 10%.

„În 2023 a intervenit ceva foarte interesant – au început să funcţioneze proiecte finanţate din diverse programe. Mi se pare că acest mix între zona rezidenţială şi toate proiectele de finanţare prin PNRR, POIM, Anghel Saligny va face ca 2024 să fie un an foarte bun pentru sectorul de construcţii. Anul trecut, sectorul a ajuns să aibă 8% din produsul intern brut al României“, continuă CEO-ul.

La BVB, cotaţia Sipex înregistrează un avans de 9% anul acesta, respectiv o depreciere de 10% în ultimele 12 luni, pe rulaje de 1 milion, respectiv 2,7 milioane de lei. Controlată în proporţie de 92% din Irinel Gheorghe, societatea este evaluată la circa 135 de milioane de lei.

Recent, distribuitorul a decis să abordeze inclusiv sectorul de producţie, după ce a cumpărat un teren intravilan de 7,5 hectare în judeţul Prahova, la Ariceştii Rahtivani, unde se află sediul central al Sipex.

„Intenţionăm să deschidem două unităţi de producţie. Este o investiţie pe care vrem să o finalizăm până la sfârşitul lui 2026, un an de reper pentru noi pentru că intenţionăm să ajungem la 100 de milioane de euro cifră de afaceri.“

 

Alte declaraţii din timpul emisiunii:

2023 a fost un an plin de provocări atât pentru sectorul de construcţii, cât şi pentru compania noastră. Spun asta pentru că a trebuit să fim foarte atenţi la lucrurile care s-au întâmplat atât în ţară, cât şi în exterior. Contextul geopolitic îl ştiţi foarte bine şi-l ştiu şi partenerii noştri.

Vorbim de un război care este foarte aproape de noi, lucru care ne-a influenţat fluxul de aprovizionare cu anumite materii prime. Vorbim de un alt război început în 2023, care a avut şi el o influenţă negativă în aprovizionare.

Mai vorbim de creşteri de preţuri pentru anumite servicii pe care toţi din breasla noastă le folosim. Mă refer la costurile cu asigurările RCA, CASCO, preţurile la combustibil. A fost un an destul de complicat, în care am încercat şi cred că am reuşit să fim cât mai flexibili şi să ne adaptăm strategia în funcţie de anumite situaţii din piaţă şi în funcţie de ce ne-am stabilit pentru 2023.

 

 


Devino investitor la bursă. Este simplu să investești la Bursa de Valori București. Peste 20 de brokeri îți stau la dispoziție pentru a-ți deschide un cont de tranzacționare. Este primul pas pentru a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la bursă. Află mai multe pe www.bvb.ro/devinoinvestitor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent