ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Ivan Kurtovic, CEO al InterCapital AM: Media dividendelor de la BVB va creşte odată cu listarea Hidro. IPO-ul companiei poate reprezenta acel kicker mult-aşteptat de piaţă. Am participat la IPO

12.07.2023, 00:05 Autor: Eduard Ivanovici

♦ Listarea ar putea transforma nu numai bursa locală, ci şi piaţa din centrul şi estul Europei ♦ „Ar reprezenta deci un exemplu pentru alte ţări“, spune Ivan Kurtovic.

Prognozată de cel puţin un deceniu, listarea la Bursa de Valori Bucureşti a Hidroelectrica (simbol bursier H2O) are loc astăzi, 12 iulie într-un eveniment urmărit cu mare atenţie de comunitatea internaţională de investitori şi analişti ai pieţelor de capital, unul dintre numele notate în acest sens fiind Ivan Kurtovic, CEO al InterCapital Asset Management, cel mai mare administrator independent de investiţii din Croaţia, care gestionează active de aproxi­mativ 400 de milioane de euro în regiunea Europei de Sud-Est.

„Investim în România de 12-13 ani şi, de ceva timp, urmărim extrem de atent piaţa, care a fost subevaluată de-a lungul timpului. Toţi aşteptam să se întâmple ceva mare. Media dividendelor va creşte odată cu listarea Hidro, deci este o piaţă perfectă pentru un investitor pe termen lung. Această IPO ar putea reprezenta acel kicker mult aşteptat, iar România ar putea fi promovată la statutul de piaţă emergentă, iar tot mai mulţi investitori s-ar uita ulterior către această piaţă“, spune CEO-ul, invitat la edi­ţia din 11 iulie a ZF Deschiderea de Astăzi.

Bursa de la Bucureşti are potenţial de a fi promovată la statutul de piaţă emergentă în indicii MSCI datorită listării celei mai profitabile companii din portofoliul statului român. Astfel, bursa locală ar ajunge mai aproape de radarul marilor investitori globali, într-o perioadă în care majoritatea pieţelor internaţionale de capital continuă să îşi revină în urma declinurilor de anul trecut, venite pe fondul inflaţiei istorice, războiului din Ucraina, crizei energetice şi majorării ratelor dobânzilor.

„Este o listare care ar putea transforma nu numai piaţa românească, dar şi piaţa din Centrul şi Estul Europei şi ar putea încuraja alte companii private mari să ia în calcul o listare. Am văzut cât de atractivă a fost tranzacţia pentru mediul de retail, unde s-au deschis multe conturi în ultima lună şi jumătate, toţi investitorii afişându-şi interesul în ceea ce priveşte Hidroelectrica. Ar reprezenta deci un exemplu pentru alte ţări“, consideră Ivan Kurtovic.

Compania de stat va debuta la BVB în urma unei oferte publice iniţiale de 1,9 miliarde de euro derulată de acţionarul vânzător Fondul Proprietatea, a treia cea mai mare la nivel global de la începutul anului şi de departe cea mai mare din Europa din 2023.

„Am subscris la Hidro prin două dintre fondurile noastre expuse pe regiune şi România. Unul ar fi noul ETF şi celălalt este un fond cu expunere pe Europa de Sud-Est care deja are în portofoliu companii româneşti. Am participat la IPO.“

InterCapital a lansat pe 31 mai primul ETF care replică indicele local BET pe o bursă străină, cea de la Zagreb. În prezent, compania este în plin proces de listare a fondului la Ljubljana, în Slovenia, urmând să îl lanseze ulterior şi la Bursa de Valori Bucureşti, unde va concura cu ETF-ul BET Patria-TradeVille.

 

Alte declaraţii:

Inflaţia a început să scadă începând de anul trecut. Majoritatea inflaţiei vine în continuare din sectorul serviciilor deoarece producţia se duce uşor în jos. Este bine că preţurile mărfurilor au coborât aş spune chiar substanţial, în unele cazuri chiar sub nivelurile de dinaintea războiului din Ucraina. Ce vedem în acest moment este că mărfurile încep să includă în preţ posibilitatea unei recesiuni, cât şi piaţa instrumentelor cu venit fix. Pe de altă parte, vedem că piaţa de capital şi-a revenit frumos anul acesta, susţinută în mare parte de rezultatele peste aşteptări ale companiilor.

Cel mai bun sfat pe care i-l pot da unui investitor este să îşi cunoască apetitul la risc, să îşi diversifice portofoliul la nivel global şi să aibă un orizont mai lung de timp. în ceea ce priveşte alocarea tactică, ar trebui să fim mai precauţi privind activele riscante deoarece putem vedea corecţii.

Având în vedere că ratele dobânzilor au crescut semnificativ în ultimul an, cash-ul reprezintă în prezent o oportunitate decentă de investiţii, însă nu pe termen prea lung. Ne putem gândi să supra-alocăm pe instrumente cu venit fix sau fonduri cu expunere pe asemenea instrumente. Sunt un mare fan al sectorului „growth“ şi al acţiunilor, însă alocarea tactică trebuie să difere de la o perioadă la alta. Aşadar, are mult sens să ai un portofoliu diversificat.

 


Devino investitor la bursă. Este simplu să investești la Bursa de Valori București. Peste 20 de brokeri îți stau la dispoziție pentru a-ți deschide un cont de tranzacționare. Este primul pas pentru a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la bursă. Află mai multe pe www.bvb.ro/devinoinvestitor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent