ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Johan Meyer, Franklin Templeton: Administratorul Fondului Proprietatea este aici pe termen lung şi vrea să dezvolte în continuare piaţa de capital. Dimensiunea Fondului, după exitul de la Hidroelectrica, nu ne sperie

20.09.2023, 00:05 Autor: Eduard Ivanovici

♦ „Sub acordul actual privind managementul investiţii, cash-ul din portofoliu de 1,4 miliarde de lei poate fi utilizat în mecanismul de control al discountului. Aşa cum am făcut în trecut, este disponibil pentru distribuirea de dividende sau răscumpărarea acţiunilor, cât şi pentru investiţii.“

Americanii de la Franklin Templeton, care administrează de 13 ani Fondul Proprietatea (simbol bursier FP), perioadă în care randamentul acţiunilor fondului a fost de 620%, sunt aici pe termen lung şi vor să contribuie la dezvoltarea pieţei de capital, chiar şi cu actuala dimensiune redusă a Fondului după exitul a 80% din activ prin listarea Hidroelectrica.

„Dimensiunea redusă a Fondului nu ne sperie“, spune Johan Meyer, director general al Franklin Templeton Bucureşti şi manager de portofoliu al Fondului Proprietatea. „Intenţia evidentă a Franklin Templeton este să continue să participe la dezvoltarea pieţei româneşti de capital, atât timp cât acţionarii noştri ne doresc aici, bineînţeles. “

„Avem un palmares foarte lung în România ca manager al Fondului Proprietatea şi am văzut schimbări semnificative ale pieţei în această perioadă. Uitându-ne la restul portofoliului, avem câteva companii cu potenţial mare, precum Aeroporturi Bucureşti, Porturi Constanţa şi Salrom, care ar putea beneficia de iniţiativa noastră de dezvoltare până în punctul în care pot fi listate pe piaţa de capital“, spune Johan Meyer, invitat la ZF Deschiderea de Astăzi din 19 septembrie.

Pe 25 septembrie Fondul Proprietatea – la care fondurile de pensii private Pilon II au o deţinere de 31%, Ministerul Finanţelor circa 6% iar restul alţi investitori, va avea adunarea generală a acţionarilor în care se va discuta reînnoirea mandatului Franklin Templeton de administrator al Fondului. Fondul vrea ca Franklin să primească patru ani, până în 31 martie 2028. Statul român a suplimentat ordinea de zi cu o aprobare de 1 an a mandatului în cazul în care varianta de 4 ani pică.

„Nu pot vorbi pentru Ministerul Finanţelor, dar o pot face pentru Franklin Templeton şi să ne reconfirm astfel angajamentul pentru piaţa românească. Suntem foarte entuziasmaţi cu privire la viitorul Fondului în contextul continuării mandatului de manager al Franklin. Dacă acţionarii vor vota pentru un an, va exista un proces de selecţie, derulat de boardul de nominalizaţi“, adaugă Johan Meyer.

Pe 29 septembrie, Fondul Proprietatea va distribui 9,3 miliarde de lei sub formă de dividende către circa 22.000 de acţionari. Este o sumă record pentru Bursa de Valori Bucureşti, care are potenţialul de a mişca în sus şi alte companii listate.  De altfel în ultimele zile indicele BET a doborât de mai multe ori maxime istorice pe fondul efectului determinat de apropierea plăţii dividendelor FP. Care sunt planurile pentru banii din depozite?

„Sub acordul actual privind managementul investiţii, cash-ul din portofoliu de 1,4 miliarde de lei poate fi utilizat în mecanismul de control al discountului. Aşa cum am făcut în trecut, este disponibil pentru distribuirea de dividende sau răscumpărarea acţiunilor, cât şi pentru investiţii. Dar pentru a fi folosit pentru investiţii, trebuie ca strategia să fie aprobată de către acţionari. Deţinerea la ENEL este încă supusă finalizării tranzacţiei.“

În cei 13 ani de când este prezent în România, Franklin Templeton a executat 34 de tranzacţii private, 14 exit-uri complete prin intermediul pieţei de capital (precum IPO-uri şi SPO-uri). Distribuţiile totale plătite către acţionari au ajuns în acest interval la 6,7 miliarde de dolari, conform BVB.

 

Alte declaraţii din timpul emisiunii:

Datorită celui mai recent succes al nostru, listarea Hidroelectrica, credem că am construit un business şi un brand puternice în ultimii 13 ani, bazându-ne pe implementarea principiilor de guvernanţă corporativă şi pe profesionalizarea managementului în rândul companiilor din portofoliu. Aşteptăm foarte mult să continuăm munca privind restul portofoliului.

Mi-ar plăcea să avem Salrom pe Bursă până în primăvară, dar nu vă bazaţi pe mine. Am avea nevoie de susţinerea totală a acţionarului majoritar, Ministerul Economiei, cât şi a echipei de management şi consiliului de supraveghere al companiei.

Vrem să căutăm oportunităţi de creşteri puternice, ce ne-ar oferi un palmares bun privind accesarea oportunităţilor de investiţii, poate prin procese pre-IPO, având experienţă în aducerea companiilor pe Bursă. Desigur, vorbim şi de îmbunătăţirea nivelului de profitabilitate al companiilor şi de dividendele pe care le pot genera.

 


Devino investitor la bursă. Este simplu să investești la Bursa de Valori București. Peste 20 de brokeri îți stau la dispoziție pentru a-ți deschide un cont de tranzacționare. Este primul pas pentru a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la bursă. Află mai multe pe www.bvb.ro/devinoinvestitor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent