ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Mihai Căruntu, vicepreşedinte, AAFBR: N-am văzut niciodată un diferenţial atât de mic între randamentele pentru acţiuni şi obligaţiuni estimate de marile grupuri financiare americane

24.01.2024, 00:07 Autor: Eduard Ivanovici

„Acţiunile pot fi considerate scumpe, înglobându-se un scenariu perfect, dar sunt foarte mari diferenţele între companii şi sectoare“

♦ Evoluţii mixte pentru pieţele de capital la nivel global în 2024

♦ „Foarte posibil să vedem şi acum o perioadă de efervescenţă în care se pot acumula excese, care presupun şi corecţii“.

Mihai Căruntu, vicepreşe­dinte al Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România, consideră că estimările marilor grupuri financiare din Statele Unite – precum BlackRock, JPMorgan, Vanguard, Schwab, Morningstar Investment Management, Research Affiliates  – se aseamănă atât de mult în ultima perioadă încât perspectivele actuale ar indica aprecieri mai degrabă modeste pe piaţa americană de capital în următorii ani, sub dinamicile pieţelor emergente, statut la care vrea să adere şi România odată cu promovarea în indicii MSCI.

„Mi-au atras aten­ţia estimările adminis­tratorilor de active, companiilor de research independente şi băncilor de investiţii americane. N-am văzut niciodată un diferenţial atât de mic între estimările lor. Vorbim de prog­noze de 4,5%-7% randament mediu anualizat pentru principalele actiuni americane în următorii zece ani. Pe pieţele emergente, estimările sunt mai optimiste, undeva la 7-9%. Pentru fondurile de obligaţiuni investment grade din SUA avem estimări foarte ridicate, peste 4,3%, am văzut şi peste 5% pentru următorii zece ani. Asta înseamnă că pieţele de acţiuni sunt la maxime istorice, cu evaluări foarte ridicate după un foarte bun 2023“, spune Mihai Căruntu.

Invitat la ediţia din data de 23 ianuarie a emisiunii ZF Deschiderea de Astăzi, analistul a argumentat că dinamica din ultimul trimestru din 2023 a influenţat estimările analiştilor din marile companii americane de asset management şi bănci de investiţii, astfel încât am putea spune că ne aflăm într-un scenariu mai degrabă pesimist în ceea ce priveşte acţiunile, întrucât 5-7% pe zece ani reprezintă un randament mediu neobişnuit de mic.

„Bineînţeles, sunt doar nişte estimări, dar ele vin în pofida unui bioritm bun, bazat pe aşteptările că dobânzile vor scădea. De facto, estimările indică mai degrabă o anumită zonă de pesimism şi de temere că evaluările, în medie, sunt destul de ridicate si afecteaza rentabilitatile ce pot fi obtinute pe termen lung.“

„Sunt foarte mulţi factori care vor influenţa pe termen lung. Acţiunile pot fi considerate scumpe, înglobându-se un scenariu perfect, dar sunt foarte mari diferenţele între companii şi sectoare.“

Deşi acţiunile au recuperat mult din scăderile înregistrate în 2022 şi multe dintre ele se regăsesc la maxime istorice sau aproape de zona maximelor, ele nu s-au ajustat, desi ratele dobânzilor încă se află la niveluri record. În acest fel, investitorii şi analişti se află într-o piaţă care înglobează un scenariu aproape perfect pentru acţiuni, în vreme ce se mizează, mai ales din decembrie anul trecut, pe o relaxare constantă a politicilor monetare în 2024.

„Acesta este bioritmul pieţei – că vom asista la scăderi de dobânzi, că societăţile nu vor înregistra scăderi ale profitabilităţii şi că vom avea aşa-numita aterizare lină şi nu vom vedea ajustări agresive ale indicatorilor economici“, continuă Mihai Căruntu.

El mai adaugă că, la sfârşitul lui 2020, 20% din instrumentele cu venit fix la nivel global aveau randamente negative. De la acea zonă de apreciere la un nivel maxim pentru obligatiuni, cu randamente foarte scăzute, investitorii au ajuns într-o zonă de dobânzi aflate la maxime istorice, în care instrumentele cu venit fix sunt remunerate foarte bine şi sunt un concurent redutabil pentru acţiuni.

„Atunci, automat că societăţile care spre exemplu sunt evaluate spre un PER de 15 sau mai mult si care nu livrează creşteri de profitabilitate de minim 15-20% îşi pot ajusta evaluarea. Aceste este principalul risc“, susţine reprezentantul AAFBR.

La nivel global, pieţele de capital afişează dinamici mixte în 2024. Indicele paneuropean Stoxx 600 este pe minus cu 1,6% de la începutul anului, în vreme ce benchmark-ul britanic FTSE 100 s-a depreciat cu 3,2%. Asia Dow are minus 1,6%, faţă de un plus de 10% pe Nikkei 225 din Japonia. În Statele Unite se observă o apreciere de 2,3% pe S&P 500 şi un avans de 4% pe Nasdaq Composite. Dow Jones Industria Average înregistrează o creştere de 0,8%.

„Foarte posibil să vedem şi acum o perioadă de efervescenţă în care se pot acumula excese, care presupun ulterior şi corecţii. Cum spunea şi un guru în evaluare, profesorul Damodaran pe care îl urmărim toţi din industria financiară, un aspect calitativ foarte important este că reacţia pieţelor la cum vor evolua anumite sectoare şi acţiuni va presupune foarte mare raţionalitate in functie de perceptiile investitorilor asupra dinamicii viitoare a profitabilitatii. Vorbim adesea de indici şi pieţe, în general, dar vor fi divergenţe foarte mari de la o companie la alta. Poate piaţa să scadă cu 10%, dar unele companii să performeze.“

 Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 24.01.2024

 


Devino investitor la bursă. Este simplu să investești la Bursa de Valori București. Peste 20 de brokeri îți stau la dispoziție pentru a-ți deschide un cont de tranzacționare. Este primul pas pentru a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la bursă. Află mai multe pe www.bvb.ro/devinoinvestitor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent