ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Mihai Constantinescu, Amundi AM, cel mai mare administrator european de fonduri mutuale, cu active de 1.900 mld. euro: Pentru 2024 ne aşteptăm la performanţe bune din partea obligaţiunilor şi la multă volatilitate în zona acţiunilor

17.12.2023, 11:48 Autor: Eduard Ivanovici

Din S2/2024, care poate marca scăderi de dobândă din partea Rezervei Federale, investitorii pot pivota dinspre bonduri spre acţiuni  De atunci, se pot adăuga în portofoliu companii mici şi mijlocii, continuând însă investiţiile în acţiuni „value“.

Privind către ce ar putea să aducă anul bursier 2024, Mihai Constantinescu, head of sales în cadrul Amundi Asset Management, anticipează performanţe bune în ceea ce priveşte instrumentele cu venit fix, precum obligaţiunile şi titlurile de stat, însă şi fluctuaţii majore din partea acţiunilor, notând în acest sens efectele exercitate de o potenţială recesiune a celei mai puternice economii din lume. Ce sectoare şi companii pot evolua bine într-un astfel de context?

„Ne aşteptăm ca 2024 să fie un an bun pe zona de obligaţiuni şi pe tot spectrul de obligaţiuni şi titluri de stat româneşti, europene, americane, inclusiv cele din pieţele emergente. Ne aşteptăm să vedem extrem de multă volatilitate pe zona de acţiuni – volatilitate nu înseamnă neapărat randa­mente negative, ci multe fluctuaţii, spune Mihai Constantinescu

„În primul trimestru/prima jumătate a anului viitor, ne aşteptăm ca economia americană să intre într-o recesiune uşoară. Dacă se întâmplă asta, ne putem aştepta să genereze şi volatilitate.“

Reprezentantul Amundi Asset Management, cel mai mare administrator de fonduri mutuale din Europa, cu active sub gestiune în valoare de 1.900 de miliarde de euro, a fost invitat la ediţia ZF Deschiderea de Astăzi de marţi 12 de­cembrie. Emisiunea poate fi urmărită de luni până vineri de la 09.30 pe zf.ro şi paginile de YouTube şi Facebook ale Ziarului Financiar. Podcastul este transmis pe platforma Spotify.

„Împărţim anul viitor în trei etape. Prima este etapa de platou în care Fed-ul nu mai creşte dobânzile, dar nici nu le scade; credem că lucrul acesta se întâmplă acum până în prima jumătate a anului viitor. Japonia, Pacificul şi Regatul Unit ar trebui să performeze bine în acest context, la fel şi sectoarele defensive şi ciclice. La nivelul stilului de investiţii, vedem zona compa­niilor de calitate, care au un cash flow bun, cu o situaţie financiară bună şi valoare.“

Acţiunile europene sunt pe plus cu 10,5% anul acesta prin prisma indicelui Stoxx 600. La Londra, FTSE 100 afişează un avans de 0,6%, în timp ce indicele german DAX s-a apreciat cu 19,5%, iar benchmark-ul francez CAC 40 a urcat cu 14,8%. În Statele Unite, indicii Dow Jones, S&P 500 şi Nasdaq Composite au creşteri de 10% până la 39%. La nivel global, media din 2023 este de plus 15,5%, reflectată de indicele MSCI ACWI, unde sunt incluse companii din 23 de pieţe dezvoltate şi 24 de pieţe emergente.

„În continuare, credem că vor performa companiile care plătesc dividende destul de bune. Aşteptându-ne ca, din a doua jumătate a anului viitor, banca centrală americană să înceapă să scadă gradual dobânda de politică monetară, ar fi un moment bun pentru a începe să pivotăm mai mult din zona de obligaţiuni şi să începem să construim un portofoliu pe acţiuni. Europa şi acţiunile din pieţe emergente, sectoarele ciclice ar putea performa bine în S2/2024”, consideră Mihai Constantinescu.

El adaugă că, în acest context, investitorii se pot orienta uşor către companii mici şi mijlocii, păstrându-şi totodată expunerea pe acţiuni „value”. O strategie pentru 2024 ar fi ca participanţii bursieri să înceapă anul cu acţiuni defensive şi să îl încheie cu acţiuni ciclice, introducând în portofolii companii de tip small-cap.

„Strategia aceasta urmăreşte termenul scurt, dar ideea pe termen lung rămâne aceeaşi. Ne uităm la companii cu potenţial bun de creştere pe termen lung şi foarte lung, investind constant.”

 

Ce a mai afirmat Mihai Constantinescu în timpul emisiunii:

Aş vrea să fac o paranteză între retrospectiva pe 2023 şi ceea ce ne aşteptăm să se întâmple în 2024. 2023 a fost un an foarte bun pentru zona de acţiuni la nivel global, însă a fost un an al volatilităţii pe obligaţiuni. Băncile centrale au dat mesaje diferite, piaţa se aştepta ca ele să înceapă să oprească creşterea de dobândă mai devreme. S-a întâmplat însă mai târziu. Avem o direcţie, însă nu este foarte clară şi vedem destul de multă volatilitate.

Aşteptările sunt ca Fed-ul şi Banca Centrală Europeană să aibă o perioadă de platou undeva la trei-şase luni. Ne aşteptăm ca banca centrală americană să scadă uşor politica de dobândă monetară din a doua jumătate a anului, iar BCE poate chiar mai devreme. Probabil că piaţa de capital anticipează aceste mişcări şi nu reacţionează după ce se anunţă o scădere de dobândă, ci în anticipare.

Inflaţia din America şi Europa a crescut mai puţin decât se anticipa. Am văzut o scădere uşoară a randamentelor pe titluri de stat şi obligaţiuni americane şi europene, lucru care s-a translatat pe de altă parte în randamente foarte bune pe termen scurt. Astfel, ne aşteptăm ca acest trend să continue pentru fondurile de obligaţiuni în euro şi dolari.


Devino investitor la bursă. Este simplu să investești la Bursa de Valori București. Peste 20 de brokeri îți stau la dispoziție pentru a-ți deschide un cont de tranzacționare. Este primul pas pentru a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la bursă. Află mai multe pe www.bvb.ro/devinoinvestitor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent