ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Mihai Constantinescu, Amundi AM: Pare că economia românească o duce neaşteptat de bine în contextul global. În perioada următoare vedem cel mai bun potenţial pe zona de acţiuni emergente

29.05.2023, 00:07 Autor: Eduard Ivanovici

♦ Diversificarea cu pieţele dezvoltate, recomandată investitorilor ♦ Sectorul „value“ rămâne pe radarul analiştilor ♦ Privind acţiunile europene, există potenţial în domeniul financiar, sănătate şi industria bunurilor de larg consum, explică reprezentantul Amundi.

Evoluţia produsului intern brut al României oferă semnale optimiste în actualul context al economiei globale, marcat de imprevizibilitate şi menţi­nerea trendului de înăsprire a politicilor monetare de către băncile centrale, spune Mihai Constantinescu, head of sales în cadrul Amundi Asset Management, cel mai mare administrator de fonduri mutuale din Europa, cu active de peste 2.000 de miliarde de euro.

„Pare că economia românească o duce neaşteptat de bine în contextul economic global. Am citit un articol în Ziarul Financiar apropo de economia subterană, de unde vin banii şi ce ţine economia în picioare – sunt şanse în continuare ca econo­mia să aibă o creştere bună în contextul actual. Banii din PNRR ar trebui să ajute, rămâne să vedem şi listarea Hidroelectrica care este anunţată în perioada următoare“, explică Mihai Constantinescu.

Reprezentantul managerului de active a fost prezent la ultima ediţie de săptămâna trecută a ZF Deschiderea de Astăzi. Emisiunea este transmisă de luni până vineri, de la 9:30, pe zf.ro şi paginile de YouTube şi Facebook ale Ziarului Financiar. Podcastul poate fi ascultat pe platforma Spotify.

„În perioada următoare, vedem cel mai bun potenţial pe zona de acţiuni din pieţe emergente. Nu aş recomanda investiţii strict în pieţe emergente, ci poate doar 10-20% din portofoliu. Aceste pieţe au volatilitate mare şi nu au performat în ultimii zece ani, cu randamente uşor negative sau aproape de zero. În pieţele dezvoltate avem randamente de 6-7% pe acţiuni europene şi circa 10% pe acţiuni americane“, continuă reprezentantul Amundi.

Într-un context în care puterea eco­nomică a SUA începe să scadă, pieţele emergente – ca procent din PIB-ul global – se află în creştere, fiind producătoare de ma­terii prime, adaugă Mihai Constantinescu.

Pe de altă parte, ţările dezvoltate sunt consumatoare de materii prime, ceea ce explică o parte din evoluţia pieţelor emergente.

„Recomandăm diversificare şi cu zona de pieţe dezvoltate. Deşi o parte din zona acţiunilor americane este scumpă, vedem potenţial pe acţiuni «value». Într-o perioadă cu recesiune aşteptată, segmentul «value» ar trebui să performeze mai bine faţă de cel de creştere pe termen mediu şi lung. Pentru Europa suntem un pic circumspecţi“, afirmă Mihai Constantinescu.

Privind acţiunile europene, Amundi observă potenţial în sectorul de bunuri de larg consum şi în zona de sănătate, care ar putea genera dividende consistente, cât şi în domeniul financiar, reprezentantul administratorului de investiţii notând în acest sens băncile de retail.

„Ne aşteptăm ca ele să performeze bine în continuare, creşterea fiind susţinută şi de dobânzile mari din momentul acesta. Suntem optimişti şi vizavi de sectorul industrial. Monitorizăm inclusiv zona de comercial real estate din Europa, unde ar putea exista creşteri, dar nu avem o direcţie foarte clară.“

În prezent, ţinând cont de factori precum risc, randament, efort şi lichiditate, fondurile de obligaţiuni au mai mult sens din punct de vedere investiţional decât cele de acţiuni, consideră Mihai Constantinescu. De altfel, adaugă el, acţiunile sunt în continuare scumpe în anumite zone ale lumii, iar o potenţială recesiune în SUA şi o scădere a nivelului veniturilor din Europa ar putea duce la tot mai multă volatilitate în a doua jumătate a anului.

 

Alte declaraţii:

Noi vedem un risc mai ridicat de recesiune în America, unde o mare parte din problemele sistemului bancar au plecat din creşterea accentuată a dobânzilor de politică monetară din partea Fed-ului şi din problemele de risk management ale respectivelor bănci. în contextul actual în care băncile mici din America au probleme mari la nivelul sumelor de bani disponibile cu care ar putea să crediteze şi au înregistrat ieşiri masive de capital, banii aceştia au ieşit din băncile mici şi mijlocii şi s-au dus în băncile mari şi în zona de fonduri monetare şi titluri de stat.

De aici încolo le va fi din ce în ce mai greu să crediteze. Din păcate, undeva între 40% şi 60% din economia americană este finanţată cu preponderenţă de băncile mici şi mijlocii, precum real estate-ul şi IMM-urile. În momentul în care aceste bănci sunt mai atente pe cine şi în ce condiţii creditează, lucrul acesta va pune presiune pe companii, accesul la finanţare va fi din ce în ce mai greu şi scump, va pune presiune pe consum, iar probabil că angajările vor încetini. Deja vedem concedieri în SUA, iar toate lucrurile acestea vor duce economia în recesiune. Ne aşteptăm să vedem două, poate chiar trei trimestre consecutive de scădere economică.

Per ansamblu, nu ne aşteptăm ca economia europeană să intre în recesiune, dar ne aşteptăm la o creştere anemică. Vedem un potenţial bun de creştere pe zona de pieţe emergente. Rezultatele redeschiderii economiei Chinei sunt mult mai bune decât aşteptările. La Amundi chiar am crescut estimările de creştere ale PIB-ului chinez şi ne aşteptăm ca economia Chinei să tragă după ea şi alte pieţe emergente.

La noi am avut un prim semnal de alarmă pe zone de IPO-uri, mai exact oferta Agricover, companie din zona de agricultură care nu a obţinut suficient de mult interes din partea investitorilor instituţionali. Investitorii aşteaptă cu nerăbdare Hidroelectrica şi stau în acest sens în expectativă.

 


Devino investitor la bursă. Este simplu să investești la Bursa de Valori București. Peste 20 de brokeri îți stau la dispoziție pentru a-ți deschide un cont de tranzacționare. Este primul pas pentru a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la bursă. Află mai multe pe www.bvb.ro/devinoinvestitor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent