ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Mihai Purcărea, BRD AM: Dobânzile vor continua să fie principalul factor macroeconomic care va domina bursa. Scenariul de „soft landing“, puţin probabil. Alte două scenarii spun că economia ori va scădea mai mult decât se estimează în prezent ori va creşte, dar ratele dobânzilor vor rămâne ridicate

19.01.2024, 00:07 Autor: Eduard Ivanovici

Politica monetară a băncilor centrale va rămâne pe radarul investitorilor până în momentul în care instituţiile respective vor semnala începerea unui nou ciclu de reducere a ratelor dobânzilor şi deci o posibilă perioadă de creştere pe pieţele de capital. În acest sens, BRD Asset Management vede trei scenarii posibile, printre care şi cel de „soft landing“, care se află deja inclus în preţul multor acţiuni listate, spune Mihai Purcărea, CEO al administratorului de investiţii.

„Dobânzile vor continua să fie principalul factor macroeconomic care va domina evoluţia bursieră. Practic, dobânzile influenţează orice. Ele sunt rata de discount pe care o folosim când evaluăm o companie şi au o influenţă fantastică asupra preţului acţiunilor. Scenarii pot fi multe şi, în general, noi lucrăm cu scenarii, pentru că nu există certitudini în viaţă.“

Reprezentantul administratorului de fonduri mutuale cu active sub gestiune în valoare de 3,8 miliarde de lei adaugă că un prim scenariu ar fi ca ritmul inflaţionist să ajungă aproape de ţinta de 2% şi dobânzile să scadă în consecinţă, urmând ca economia să coboare puţin sau să nu înregistreze nicio contracţie.  

„Acesta este scenariul de «soft landing», acea variantă ideală în care totul funcţionează ca la carte. Multe lucruri arată înspre zona asta, însă realitatea este că aproape niciodată nu am văzut un astfel de scenariu materializându-se, adică totul să iasă perfect“, continuă CEO-ul, invitat la ZF Deschiderea de Astăzi din 18 ianuarie.

Zilele trecute, bursele din Europa au reacţionat negativ la declaraţiile Christinei Lagarde, şefa Băncii Centrale Europene, conform cărora instituţia pe care o conduce ar putea scădea abia în vară ratele dobânzilor, faţă de martie, aşa cum estimau mai mulţi analişti. Afirmaţiile au fost susţinute şi de alţi membri ai BCE, unii dintre ei crezând că există posibilitatea ca dobânzile să rămână neschimbate în 2024.

„Îmi vine greu de crezut că vom vedea un astfel de scenariu, deşi până acum a funcţionat destul de bine. Sunt puţin sceptic – citind în istorie şi uitându-mă în spate, aceste scenarii nu prea ies. Adică este aproape imposibil să funcţioneze ca la carte. Apar evenimente neprevăzute, precum războaiele. Astfel, scenariul de «soft landing», deşi este încorporat în pieţe, mi se pare unul cu o probabilitate mai mică“, consideră Mihai Purcărea.

Totodată, un alt scenariu ar fi cel în care recesiunea se dovedeşte a fi mai puternică decât s-a crezut până acum, însă probabilitatea este mai mică, spune reprezentantul BRD AM, explicând că, într-un an cu alegeri în America, Europa şi România, investiţiile vor creşte pe măsură şi vor susţine astfel ritmul economic.

„Un altul ar fi acela în care economia continuă să fie puternică, să crească automat şi inflaţia să rămână la un nivel poate un pic mai ridicat – nu ca în 2021 sau 2022, dar nu la acel nivel ţintă de 2%. În acest scenariu, dobânzile ar continua să rămână mai sus, ceea ce influenţează automat valoarea acţiunilor“, afirmă Mihai Purcărea.

 

Alte declaraţii:

Pe piaţa locală, poate fi un scenariu destul de plauzibil acesta (al dividendelor mai mici – n.r.). Nu mai avem Fondul Proprietatea cu aceeaşi dinamică pe care a avut-o anul trecut. Aş îndrăzni să spun că, mai mult ca cert, randamentul dividendelor va fi mai mic. Să nu uităm că randamentul dividendelor se calculează prin dividend împărţit la capitalizare, iar capitalizarea a crescut cu 30% anul trecut. Randamentul dividendelor, ca să fie similar cu cel anul trecut, ar trebui să fie cu 30% mai mare, ceea ce pare destul de greu de realizat.

2023 a fost un an surprinzător de bun faţă de ce ne aşteptam la început, în sensul că rar vedem ani în care absolut toate produsele pe care le administrăm sunt pe plus, chiar pe plus considerabil. A fost unul dintre puţinii ani când am văzut performanţe de două cifre pe multe produse, deci peste 10% chiar spre 30% pe produsele de acţiuni. în zona de titluri de stat, produsele au fost undeva în jur de 10% randament dacă vorbim în lei, euro sau dolari, ceea ce este extraordinar.

Aproape orice făceai anul trecut, în orice produs investeai, aveai o performanţă foarte bună. Iarăşi, ne bucură că numărul de clienţi a continuat să crească. Am închis anul cu peste 138.000 de clienţi care investesc în produsele noastre şi asta cred că ne bucură cel mai mult. Românii continuă să investească, creşte gradul de conştientizare a nevoii de a investi bani, nu doar de a economisi şi a-i pune deoparte, ci de a-i investi în ceva productiv.

În zona de acţiuni, în special acţiuni româneşti, care au performat extraordinar anul trecut, am avut cele mai mari performanţe – la fel şi fondurile cu expunere mixtă sau străină. Avem diverse produse care investesc şi în pieţele internaţionale de acţiuni şi în pieţele româneşti, iar toate acestea au peste 10% randament. Tot ce înseamnă acţiuni a avut o performanţă bună la nivelul intrărilor.

Bineînţeles, ne-am bucuram de intrări bune în multe produse. Vorbim, de exemplu, de strategii cu orizont predefinit. Avem două strategii oarecum automate, care ajută clienţii să investească pentru un obiectiv specific de timp, respectiv 2035, 2045. Din ce în ce mai mulţi clienţi folosesc plăţi programate, prin care economisesc în fiecare lună o sumă de bani când iau salariul şi o investesc în astfel de produse, într-o astfel de strategie care îi ajută să economisească fie pentru pensie sau poate pentru copii.

 


Devino investitor la bursă. Este simplu să investești la Bursa de Valori București. Peste 20 de brokeri îți stau la dispoziție pentru a-ți deschide un cont de tranzacționare. Este primul pas pentru a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la bursă. Află mai multe pe www.bvb.ro/devinoinvestitor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent