ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Octavian Vucmanovici, Vifrana: Avem de-a face cu o problemă generaţională. Puţine dintre afacerile româneşti de succes, generate în anii ’90 – 2000, au fost preluate de copiii antreprenorilor

17.01.2024, 00:05 Autor: Eduard Ivanovici

♦ Compania se pregăteşte să intre în industria cosmetică ♦ „Toată lumea este interesată de profitul net şi mai puţin de active reale şi investiţii tangibile“ ♦ „În mod evident, Vifrana este subcapitalizată“.

Octavian Vucmanovici, CEO şi preşedinte al Consiliului de Administraţie al producătorului de vinuri bio Vifrana (simbol bursier BIOW) a afirmat în cadrul ZF Deschiderea de Astăzi că una dintre problemele businessurilor create în urmă cu 20-30 de ani în România constă în „preluarea ştafetei“ de către copiii antreprenorilor, aşa cum se întâmplă, de exemplu, în Germania, unde afacerile sunt adeseori pasate de la o generaţie la alta.

„Nu există niciun fel de interes de vânzare a businessului ca exit total din partea familiei mele. Luca, fiul meu, este în Consiliul de Administraţie – nu a fost ales de mine, ci de acţionari. Este implicat în mod direct şi vreau să vă spun că este o problemă generaţională, adică afacerile de succes ale antreprenorilor români, generate în anii ’90 – 2000, puţine dintre ele sunt preluate de copii, din păcate. Nu-mi dau seama din ce motiv“, spune reprezentantul companiei.

Şeful Vifrana – companie listată pe piaţa secundară AeRO, acolo unde are o capitalizare de 8,2 milioane de lei – a fost invitat la ediţia de marţi, 16 ianuarie a ZF Deschiderea de Astăzi, Emisiune este transmisă de luni până vineri, de la 09:30, pe zf.ro şi paginile de YouTube şi Facebook ale Ziarului Financiar. Podcastul poate fi ascultat pe platforma Spotify.

„Noi ştim că există o experienţă de succes postbelică, după cel de-al Doilea Război Mondial în ţările unde planul Marshall şi-a făcut simţită prezenţa, unde majoritatea afacerilor de succes au fost preluate de copii şi nepoţi, adică Italia, Franţa. în Germania sunt afaceri la a treia, a patra generaţie; şi ei au probleme, mai nou“, continuă CEO-ul.

Pe viitor, compania îşi propune să intre la export în mai multe ţări şi să eficientizeze cheltuielile cu forţa de muncă manuală pentru plantaţiile de viţă de vie. De asemenea, conducerea are în vedere lansarea unui utilaj pe care să îl folosească exhaustiv pentru întreaga suprafaţă cultivată şi să diminueze semnificativ cheltuielile cu substanţele de tratament.

„Sper ca România să înţeleagă că un model stabil de afaceri e în momentul în care ai şi susţinerea generaţiei tinere, care poate înţelege mai bine decât noi unde sunt trendurile şi care este viitorul unei industrii atât de complicat de gestionat. Mie mi se pare că industria vinurilor este cea mai complicată din industria alimentară, nu numai pentru că apare o doză de subiectivitate, dar e o doză de atracţie foarte puternică.“

După suprafaţa cultivată, Vifrana este cel mai mare jucător în sectorul producţiei de vin integral certificată ecologic din Romania: 130 ha terenuri proprii cu plantaţii cu viţă de vie organică, reiese de pe site-ul companiei. Capitalul social este deţinut în proporţie de 30,2% de Vasile Francu, 27,5% de Eugenia Francu şi 11% de Clini Lab Târgu Mureş, restul revenind altor acţionari, conform BVB.

„Interesul nostru principial nu e pentru cheltuială, ci prin faptul că nu vor mai fi administrate pământului... Vă promit că în martie-aprilie vom avea o poziţie oficială în care o să prezentăm aceste demersuri şi că vom reuşi să intrăm uşor-uşor şi în zona aceasta a industriei cosmetice“, adaugă Octavian Vucmanovici.

În ultimele 12 luni, acţiunile BIO se tranzacţionează în creştere cu 6,6%, pe un rulaj de 600.000 de lei. Cotaţia este însă sub preţul de la debutul pe Sistemul Multilateral de Tranzacţionare, efectuat în mai 2021 pe fondul celui mai dinamic val de listări din istoria post-decembristă a Bursei de Valori Bucureşti. Prima şedinţă la BVB a fost încheiată cu o evaluare de 25,1 milioane de lei.

Cifra de afaceri a grupului s-a majorat cu 20,8% în S1/2023, la 1,5 milioane de lei, în vreme ce veniturile de exploatare au urcat cu 8,2% la 3,8 milioane de lei, iar cheltuielile de exploatare au ajuns la 4,1 milioane de lei, plus 11,7% an/an. Rezultatul net a constat într-o pierdere de 373.691 lei, de la o pierdere de 228.169 lei.

„Ştiu cum se fac preţurile la bursă, ştiu că toată lumea este interesată de profitul net şi mai puţin de active reale şi investiţii tangibile. Iar mă uit cu ochi de arhitect că, pentru o construcţie industrială cu subsol în pânze diafragmate pentru acomodarea baricurilor, în suprafaţă de 2.500 mp ca spaţiu tehnologic, la 7 metri sub cota zonă a terenului, cu un proiect unic şi o tehnologie a italienilor de la Toffola, unică în Europa, cu cât am putea noi să evaluăm un mp? Sub 1.000 de euro mi-e greu să cred. în mod evident, Vifrana este subcapitalizată pe bursă.“

 

Ce a mai declarat CEO-ul:

Dorinţa noastră este ca în prima parte a lui 2024 să intrăm pentru prima dată pe profit operaţional. Avem în vedere mai multe motive care ar putea să fundamenteze o perspectivă pozitivă.  În primul rând, este şi una contabilă – reuşim să finalizăm amortizarea galopantă a întregii investiţii în echipamente în crama Vifrana.

Vifrana are totuşi 130 de hectare în proprietate de viţă de vie nobilă. Hectarul liber, nu cu plantaţii şi investiţii de alte 25.000 de euro, este de circa 10.000 de euro în Dobrogea. Contravaloarea nu estimată, ci tranzacţionabilă a unei teren agricol, în zona cea mai dorită de investitorii eolieni din România, este cât capitalizarea. Asta ar însemna că stocurile de un milion de euro şi crama super-modernă, amortizată pe partea de tehnologie, estimată la 6-7 milioane de euro, nu intră în capitalizare.

Nu avem niciun fel de datorie bancară sau către ANAF, suntem într-un proces de negociere cu toţi furnizorii de inputuri de substanţă de tratament, de ambalaje pentru a putea diminua creşterile pe care a trebuit să le preluăm şi să le gestionăm timp de doi ani de zile, fără să le transmitem mai departe clienţilor finali, fie că sunt instituţionali, retail sau export. Atunci o să fie o dublă relaţie biunivocă – o dată să scădem din costuri cu mici creşteri. Aşteptăm să vedem ce se întâmplă cu TVA-ul şi sperăm să avem din ce în ce mai mulţi clienţi şi prieteni la cramă.

2023 a fost un an destul de complicat din punct de vedere meteorologic, cel puţin în Dobrogea, o secetă nemaivăzută de 100 de ani. La nivel european, producţiile din 2023 au fost sensibil mai mici, în special în Spania, Italia, dar şi în Franţa, deci o situaţie destul de dificilă care se suprapune unei crize economice pornite în 2021 şi prelungite în 2022.

Recolta a fost de foarte bună calitate. În schimb, cantitativ, a fost diminuată faţă de 2022 cu 40%, explicată prin temperaturile extrem de ridicate în iulie şi august. Pentru Vifrana n-a fost un an rău, am reuşit să echilibrăm din punct de vedere operaţional întreaga afacere. Uşor, presiunea inflaţionistă a început să se diminueze. Preţurile au putut fi renegociate la tot ce înseamnă furnizori, că sunt substanţele de tratament, substanţe oenologice, că sunt de sticle, unde au fost creşteri galopante. Am văzut o plafonare care a continuat din 2022 pentru preţurile de energie electrică, dar care nu ne avantajează deloc pentru că preţurile reale sunt mai mici decât cele plafonate.

 


Devino investitor la bursă. Este simplu să investești la Bursa de Valori București. Peste 20 de brokeri îți stau la dispoziție pentru a-ți deschide un cont de tranzacționare. Este primul pas pentru a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la bursă. Află mai multe pe www.bvb.ro/devinoinvestitor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent