ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Despre politica de remunerare a acţionarilor, impactul noilor taxe şi Neptun Deep. Alina Popa, CFO al OMV Petrom: Vom fi în stare să plătim şi la anul un dividend cu 5% mai mare. Nu excludem nici posibilitatea unui dividend special

20.11.2023, 00:07 Autor: Eduard Ivanovici

Într-o primă fază, compania îşi va folosi rezervele de numerar pentru finanţarea proiectului din Marea Neagră ♦ Ulterior, grupul ia în considerare inclusiv finanţări externe.

Alina Popa, director financiar al OMV Petrom (simbol bursier SNP), cel mai mare producător de hidrocarburi din România, a fost invitată la ediţia din 17 noiembrie a emisiunii ZF Deschiderea de Astăzi, unde a discutat despre politica de remunerare a investitorilor şi perspec­tivele acesteia în contextul noilor taxe din industrie, planurile de investiţii, inclusiv în proiectul Neptun Deep din Marea Neagră, şi perspectivele pentru perioada următoare ale companiei.

„Politica noastră de dividend este progresivă. Este un angajament făcut acţionarilor, susţinut de faptul că avem un bilanţ contabil foarte puternic. Am spus că putem da între  5% şi 10% creştere, deci dividendul pe anul următor va fi cu cel puţin 5% mai mare decât cel precedent, mai puţin în nişte situaţii excepţionale, dar în acest moment suntem hotărâţi să putem continua acest dividend progresiv. În baza calculelor noastre, vom fi în stare să plătim acest lucru la anul“, a declarat CFO-ul.

Profitul net al OMV Petrom a ajuns la 2,5 miliarde de lei în primele nouă luni ale anului, de la 9,2 mld. lei în aceeaşi perioadă de anul trecut pe fondul ieftinirii barilului de petrol şi al preţurilor mai mici la pompa de alimentare, cât şi ca urmare a taxei de solidaritate impusă de coaliţia de guvernare. Vânzările au coborât de la 18,7 miliarde de lei la 10,7 miliarde de lei. Producţia de hidrocarburi pentru T3/2023 a fost de 113.500 de barili echivalent petrol pe zi, minus 3,2% an/an, se arată într-un raport publicat la BVB.

„Anul acesta am avut dividend record, 5,1 miliarde de lei, şi de asemenea randament al divi­dendului record de 19,6%, indicator care ne diferenţiază de  marea majoritate a companiilor. Dividendul special se numeşte special pentru că nu-l dăm în fiecare an. Acesta este sensul lui, pentru că altfel ar fi fost dividend de bază, dar de asemenea nu excludem această posibilitate. Vom face şi o analiză la anul, însă ce trebuie să avem în vedere sunt două elemente. În primul rând, investiţiile cresc semnificativ“, explică repre­zentanta OMV Petrom.

De la începutul anului, acţiunile SNP se tranzacţionează în creştere cu 31,2%, pe un rulaj de 1,5 miliarde de lei. Dinamica se încadrează peste evoluţia de 26% a indicelui de referinţă BET şi peste avansul de 24,7% al BET-NG, indicele compa­niilor din energie şi utilităţi, unde emitentul are o pondere de 28%. Compania este evaluată în prezent la aproximativ 34,5 miliarde de lei (aproape şapte miliarde de euro).

„Poziţia de numerar va scădea treptat în următorii ani până la finalizarea proiectului Neptun Deep. În acelaşi timp, dividendul de bază progresiv va continua. Într-o primă fază, mai ales pentru proiectul Neptun, vom folosi cash-ul pe care îl avem. Nu excludem ulterior să apelăm la finanţare externă, mai ales pentru proiectele regenerabile sau de tranziţie energetică, unde ar trebui să beneficiem şi de o finanţare mai ieftină. Vom analiza dacă vom lua anumite împrumuturi pentru a finanţa acele proiecte“, afirmă Alina Popa.

 

Alte declaraţii din timpul emisiunii:

Rezultatele la nouă luni au fost conform aşteptărilor. Prin comparaţie cu 2022, rezultatele sunt mai mici, fiind într-un mediu foarte diferit. Dacă ne uităm la indicatorul nostru principal, rezultatul din exploatare, excluzând elementele speciale, a scăzut cu 40%, undeva la 6,2 mld. lei. Dacă ne uităm la profitul net, a scăzut cu 70% pentru că acesta a fost afectat şi de taxele semnificative, mai ales taxa de solidaritate, şi am ajuns la 2,5 mld. lei.

► Întotdeauna când ne uităm la rezultatele Petrom, sunt trei cifre importante pe care le explicăm mereu: profitul net (2,5 mld. lei), investiţii (3,4 mld. lei în primele nouă luni, cu 50% mai mari) şi contribuţiile la nivel de stat (12,4 mld. lei direct şi indirect).

► În zona de explorare şi producţie continuăm programul de foraj la sonde, deci investiţii semnificative în zona onshore. Am avut revizia planificată a rafinăriei Petrobrazi, am avut investiţii semnificative, a fost oprită rafinăria de la Brazi pentru o perioadă, dar şi centrala de la Brazi, ambele au fost oprite şi acolo am făcut toate investiţiile planificate conform acestor opriri, majoritatea fiind în T2.

► Taxarea, pentru industria noastră, este ridicată. Am făcut diverse analize, comparaţii cu alte ţări şi taxarea în România, specifică industriei noastre, este deja semnificativ mai mare. Dacă ne referim la taxele recente, ar fi trei zone în care suntem afectaţi. Prima este legată de impozitul suplimentar specific de 0,5% pe cifra de afaceri, care a fost decis recent. Acesta se aplică pentru anii 2024 şi 2025. De asemenea, este acel impozit de 1% pentru veniturile companiilor care depăşesc 50 de milioane de euro, care se plăteşte doar de companiile care nu ajung cu nivel impozitul pe profit la 1% din cifra de afaceri şi acolo avem una dintre companiile din grup de asemenea afectată.

► Per total, impactul acestor taxe este undeva la maxim 50 de milioane de euro pe fiecare an, 2024 şi 2025, valoarea fiind ulterior mai mică. Sigur că vom şti exact după ce vom avea toată legislaţia.

► Creşterea de redevenţă se aplică pe baza înţelegerii noastre de până acum. Aceste noi rate se aplică prospectiv viitoarelor contracte de concesiune sau dacă sunt modificări în contracte. Deci, pe termen scurt, nu suntem afectaţi de redevenţe pe contractele existente pe care le avem. Însă sigur că există un motiv de îngrijorare pentru că suntem în acest domeniu de activitate şi axarea specifică domeniului petrolului şi gazelor este deja foarte mare. Pentru noi, ca să putem investi în continuare este foarte important să avem un mediu stabil, predictibil şi mai ales competitiv. Deci nu avem un impact pe termen scurt, dar suntem îngrijoraţi când vine vorba de noile investiţii.

► Acea taxă (pe ţiţeiul procesat - n.r.) a fost doar pentru doi ani, în conformitate cu legislaţia europeană. Se aplică doar pentru 2022 şi 2023, deci vom avea ultima plată în iunie 2024, viind vorba de plata aferentă anului 2023; ea va fi continuată de acel 0,5% din cifra de afaceri.

► Atât Neptun, cât şi toate investiţiile noastre în partea de tranziţie energetică, toate planurile noastre de transformare a companiei spre o companie cu emisii reduse de carbon, toate acestea înseamnă investiţii mai mari. În condiţiile unor investiţii mai mari şi unui dividend de bază progresiv, deja nivelul net de cash al companiei va scădea semnificativ. De asemenea, sunt taxe mai mari, un mediu de piaţă mai puţin favorabil care sigur va pune mai multe întrebări şi dificultăţi. Vom face această analiză, dar trebuie să aveţi în vedere că dividendul special nu trebuie aşteptat an de an.

► Prima moleculă (din Neptun Deep - n.r.) este estimată pentru 2027. Odată cu rezultatele de la sfârşit de an, care vor fi publicate la început de februarie, vom comunica planul de investiţii şi vom detalia despre Neptun.

► Aşteptăm oferte (pentru proiectul cu CE Oltenia - n.r.) în decembrie şi sperăm că în prima jumătate a anului viitor vom semna contractul pentru construcţia acestor parcuri fotovoltaice. Lucrările sunt estimate a dura aproximativ doi ani. Deci semnăm contractul în 2024, apoi sunt doi ani de execuţie.

 


Devino investitor la bursă. Este simplu să investești la Bursa de Valori București. Peste 20 de brokeri îți stau la dispoziție pentru a-ți deschide un cont de tranzacționare. Este primul pas pentru a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la bursă. Află mai multe pe www.bvb.ro/devinoinvestitor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent