ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Cu o populaţie de 10 milioane de locuitori, Cehia are 1,5 milioane de investitori în fonduri mutuale. Noi, cu 20 de milioane, avem 500.000. Ce este de făcut? Jana Brodani, Asociaţia Pieţei de Capital din Cehia: Cehii au început să vadă investiţia în fonduri mutuale ca pe o modalitate de economisire pentru pensie. Investiţi periodic!

08.05.2023, 00:05 Autori: Alexandra Matei , Liviu Popescu

♦ Industria este foarte stabilă şi nu am văzut panică în timpul crizei COVID din 2022 ♦ Promovăm investiţiile regulate în fonduri mutuale.

Cu o populaţie de 10 milioane de locuitori, Cehia are 1,5 milioane de investitori în fonduri mutuale, într-o industrie care are sub admi­nistrare active de aproximativ 80 miliarde de euro, în timp ce România, cu o populaţie de 20 de milioane de locuitori, numără circa 500.000 de investitori în fonduri deschise şi închise cu active de 9 miliarde de euro.

România a făcut progrese semnificative în ultimii ani în ceea ce priveşte industria fondurilor mutuale însă raportat la unii indicatori precum numărul de locuitori care investesc, dar şi active per capita, încă este în urma unor alte ţări din regiune. Ce este de făcut şi cum au ajuns cehii ca 15% din populaţia ţării să aibă banii în fonduri mutuale faţă de 2,5% în România?

„Am făcut o cercetare pentru a afla care este cea mai mare motivaţie pentru ca oamenii să investească şi ce îi demotivează să o facă, care sunt barierele lor. Cea mai mare motivaţie este faptul că au început să vadă investiţiile ca pe o modalitate de economisire pentru pensiile lor. Aceasta este primul aspecte în toate discuţiile şi motivaţia numărul unu pentru ca aceştia să investească. Acesta este cel mai puternic stimulent. Bineînţeles, este vorba şi de inflaţia ridicată şi de economisirea pentru copii”, spune Jana Brodani, director executiv al Asociaţiei Pieţi de Capital din Cehia. Asociaţia numără aproximativ 80 de membri, majoritatea instituţii financiare, dar există şi consilieri fiscali, consilieri juridici sau firme IT care oferă servicii pe piaţa de capital.

Jana Brodani a fost prezentă pe 5 mai 2023 în emisiunea ZF Deschidere de Astăzi unde a realizat o radiografie a sistemului ceh de investiţii dar a discutat şi despre perspectivele de pe bursele est-europene în contextul războiului din Ucraina şi al inflaţiei în creştere.

„Sectorul nostru de investiţii este destul de stabil şi, în special, pot să compar situaţia cu cea din 2008 şi cu cea din 2020. Ceea ce pot observa este că în 2008 au existat mulţi investitori care au intrat în panică. Nu am văzut nicio panică în 2020, în timpul pandemiei. Cred că cea mai bună activitate pe care am fi putut să o facem şi am făcut-o este că am încercat să promovăm investiţii regulate. Aceasta înseamnă, de fapt, că am încercat să promovăm ideea de a nu investi în aşa fel încât să-ţi iei toţi banii şi să-i investeşti într-un singur instrument, ci doar să investeşti în mod regulat - 100 de euro, 50 de euro şi doar să începi să investeşti”.

Emisiunea integrală poate fi urmărită pe zf.ro, facebook, youtube, iar podcastul pe platforma spotify.  ​

 


Devino investitor la bursă. Este simplu să investești la Bursa de Valori București. Peste 20 de brokeri îți stau la dispoziție pentru a-ți deschide un cont de tranzacționare. Este primul pas pentru a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la bursă. Află mai multe pe www.bvb.ro/devinoinvestitor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent