ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Radu Cojoc, Goldring, despre potenţiala impozitare a titlurilor de stat: Am văzut investitori care au venit pe Bursă tocmai pentru că nu erau impozitate, fiind o alternativă bună la depozite

07.09.2023, 00:06 Autor: Eduard Ivanovici

„Nesiguranţa pe care am văzut-o în piaţă în momentul anunţului din Italia, de implementare a acelor taxe speciale la bănci, nu a fost chiar nefondată.“

Pe lângă perspectivele unei supraimpozitări a sectorului bancar din România, anunţată la începutul săptămânii de ministrul minanţelor Marcel Boloş, ducând ulterior la deprecierea acţiunilor băncilor listate, s-a adus în discuţie posi­bilitatea unui impozit de 10% pe câştigurile din titluri de stat, decizie ce ar putea duce la o scădere a atractivităţii respectivelor instru­mente, consideră Radu Cojoc, broker al Goldring.

„În ceea ce priveşte titlurile de stat cu care ne-am obişnuit la Bursă, am văzut că ar putea să fie o impozitare de 10% a acelor dobânzi, ceea ce ar scădea din atractivitatea acestor instrumente. Am văzut investitori care au venit către bursă sau către aceste instrumente tocmai pentru că nu sunt impozitate şi reprezintă un avantaj major faţă de depozitele bancare sau poate chiar şi faţă de Bursă, unde se plăteşte impozit pe dividend“, spune brokerul.

Impunerea unei dobânzi de 10% pe titlurile de stat ar reprezenta o premieră a ultimilor ani, întrucât titlurile Fidelis şi Tezaur sunt neimpozabile. Pe de altă parte, Ministrul Boloş a vehiculat că România ar putea adopta modelul de impozitare din Italia, unde s-a anunţat luna trecută o taxă specială de 40% pe profiturile suplimentare obţinute din majorarea ratelor dobânzilor.

„Privind băncile, cred că pierderile cele mai mari ca devalorizare a titlurilor de stat le-am văzut anul trecut, când vedeam dobânzi şi randamente în creştere, iar titlurile de stat pe care le aveau deja în portofoliu se depreciau destul de mult. Acum, trendul este unul descrescător pentru acele randamente, deci vedem cumva o apreciere“, continuă Radu Cojoc, prezent în cadrul emisiunii ZF Deschiderea de Astăzi, ediţia din 6 septembrie.

„Oricum, băncile nu iau în calcul, decât într-o situaţie excepţională, să îşi marcheze acele pierderi. Au un cost de oportunitate pentru că au acei bani investiţi în titluri de stat cu dobânzi mai mici, dar nu cred că o să închidă acele poziţii pentru a marca nişte pierderi.“

Luna trecută, investitorii europeni, inclusiv cei prezenţi la Bursa de Valori Bucureşti, au reacţionat rapid după anunţul Italiei privind noile impozite aplicate băncilor, observându-se scăderi pe majoritatea acţiunilor băncilor listate, în vreme ce analiştii estimau că şi alte ţări ar putea aplica o serie similară de măsuri.

Declinurile s-au temperat însă după ce autorităţile de la Roma au precizat că noile taxe privind veniturile nete din dobânzi nu vor depăşi 0,1% din activele totale ale unei bănci.

„Se pare că nesiguranţa aceea pe care am văzut-o în piaţă în momentul anunţului din Italia, de implementare a acelor taxe speciale la bănci, nu a fost chiar nefondată, întrucât Ministrul Finanţelor a folosit ca exemplu modelul italian. Ce nu am văzut să fie amintit de către Ministrul Boloş este că, în Italia, există totuşi un plafon maxim care se stabileşte ca 0,1% din valoarea activelor, ceea ce ar duce la un impact mai limitat asupra profitului“, adaugă reprezentantul Goldring.


Devino investitor la bursă. Este simplu să investești la Bursa de Valori București. Peste 20 de brokeri îți stau la dispoziție pentru a-ți deschide un cont de tranzacționare. Este primul pas pentru a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la bursă. Află mai multe pe www.bvb.ro/devinoinvestitor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent