ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Răzvan Raţ, BRK Financial Group: Lucrăm în prezent la două-trei plasamente private, atât de obligaţiuni, cât şi de acţiuni. Sunt companii care însă nu vor să vină la BVB înaintea sau în timpul ofertei Hidroelectrica

22.05.2023, 00:07 Autor: Eduard Ivanovici

Privind obligaţiunile, numărul emitenţilor dispuşi să plătească cupoane aliniate nivelului dobânzilor este redus ♦ Bondurile corporative trebuie să includă prime pentru a deveni atractive.

Banii încasaţi de investitorii de la Bursa de Valori Bucureşti din dividende se pot reîntoarce de-a lungul săptămânilor viitoare în piaţă şi să crească astfel valoarea tranzacţiilor efectuate. Pe de altă parte, numărul mic de listări de anul acesta este influenţat în prezent inclusiv de interesul crescut privind oferta de vânzare de acţiuni a Hidroelectrica, cea mai valoroasă companie din România, spune Răzvan Raţ, CEO adjunct al BRK Financial Group (simbol bursier BRK). Potrivit surselor ZF, IPO-ul ar putea începe în prima parte a lunii viitoare.

„Mai lucrăm la două-trei plasamente private, fie că vorbim de obligaţiuni sau acţiuni, dar la fel cum investitorii aşteaptă ce se întâmplă cu Hidroelectrica, mai nou şi emitenţii stau şi se uită, nevrând să vină la Bursă în aceeaşi perioadă. Nu s-ar lista înainte de Hidroelectrica sau în acelaşi timp“, explică Răzvan Raţ.

Reprezentantul singurului broker de acţiuni listat pe piaţa locală de capital a fost prezent în cadrul ZF Deschiderea de Astăzi, ediţia din 19 mai. Emisiunea poate fi urmărită de luni până vineri, de la 09:30, pe zf.ro şi paginile de YouTube şi Facebook ale Ziarului Financiar. De asemenea, podcastul poate fi ascultat pe platforma Spotify.

„Dacă o să vedem lichiditate în piaţă şi interes din partea investitorilor, atunci este probabil să se desfăşoare mai repede plasamentele, uitându-mă aici la acţiuni. În zona de obligaţiuni, având în vedere dobânzile din piaţă, este mai dificil să identificăm emitenţi care sunt dispuşi să plătească un cupon aliniat cu actualele niveluri. Dacă ne uităm la obligaţiuni corporative, ar trebui să plătească şi o primă“, continuă Răzvan Raţ.

Ofertele de titluri de stat Fidelis, realizate la fiecare trimestru, au contribuit în ultimii ani la atragerea unui număr tot mai mare de investitori la BVB. De altfel, există investitori care şi-au deschis conturi în cadrul societăţilor de brokeraj cu ţelul exclusiv de a cumpăra obligaţiuni guvernamentale, începând ulterior să investească în companii listate.

În continuare, investitorii de la BVB vor urmări anunţurile societăţilor privind distribuirea de dividende, ca urmare a adunărilor generale ale acţionarilor din aprilie şi mai.

„Până acum am văzut companii pentru care a trecut data de referinţă privind dividendele, iar cotaţia în piaţă nu a scăzut matematic, deci nu s-a corectat cu dividendul care s-a încasat. Din ce îmi dau seama, nu prea au fost vânzători noi, lumea nu era interesată să vândă şi a preferat să stea pe dividend“, adaugă Răzvan Raţ.

„În momentul în care încasează banii, mă aştept ca o parte din ei să se întoarcă în piaţă. Mă aştept şi la o lichiditate mai mare, dar contează foarte mult când o să vină Hidroelectrica.“

Acţiunile BRK afişează dinamici de plus 7% în 2023 şi minus 36% în ultimele 12 luni, pe rulaje de 3,2 milioane de lei, respectiv 21 de milioane, la o valoare de piaţă de 41 de milioane de lei. Compania a avut un profit ne 1,95 milioane de lei în T1/2023, după o pierdere de 2,8 milioane de lei în aceeaşi perioadă din 2022, conform raportului trimestrial.

 


BVB Arena este programul Bursei de Valori București creat pentru a descoperi și promova companiile antreprenoriale românești de succes. Proiectul dedicat antreprenorilor români, a fost lansat în 2017 și în cele 6 ediții a strâns peste 1.200 de companii nominalizate în program și 20 de companii semifinaliste și finaliste care au folosit instrumentele puse la dispoziție de BVB. Valoarea totală a celor 37 de runde de finanțare de acțiuni și emisiuni de obligațiuni la BVB derulate de cele 20 de companii a depășit suma de 236 milioane de euro.

Companiile finaliste din Program au oportunitatea de a interacționa cu alte companii românești de succes și de a beneficia de programul de mentorat care le oferă informații utile despre elaborarea strategiei de business și accesul la capitalul necesar pentru a-și duce compania la nivelul următor. În final, ele vor face parte din BVB Arena și vor primi recunoașterea pe care o merită.

Înscrie-ți compania pe www.bvbarena.ro sau recomandă-ne o afacere locală în care ai încredere. BVB Arena. Antrenăm capitalul românesc.
O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent