ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Rolandas Juteika, Revolut: Profilul tipic al investitorului român este similar cu cel la nivel european, iar ETF-urile sunt tot mai utilizate. În top trei, Vanguard S&P 500 şi două fonduri de obligaţiuni

22.01.2024, 00:07 Autor: Eduard Ivanovici

Acţiunile americane continuă să domine portofoliile investitorilor prezenţi pe platformă ♦ Se observă un interes crescut pentru fondurile cu expunere pe piaţa monetară ♦ „În ceea ce priveşte industriile, inteligenţa artificială va fi şi anul acesta subiectul numărul unul“.

Numărul investitorilor români care tranzac­ţionează acţiuni sau alte instrumente finan­ciare pe platforme precum Revolut a crescut constant în ultimii ani, în linie cu evoluţia la nivel global, iar comportamentul acestora a ajuns să se asemene cu cel al investitorilor europeni de retail, spune Rolandas Juteika, head of wealth & trading (SEE), Revolut. Cu o experienţă de 14 de ani în industria bancară, reprezentantul Revolut este specializat în investiţii pe piaţa de capital şi produse de brokeraj.

„Vedem un interes mare al investitorilor români pe Revolut. Ne-am dublat numărul de utilizatori de Revolut în România, avem peste 300.000 de investitori români pe platformă. Dacă ne uităm la portofoliul tipic al românilor, acesta este egal cu portofoliul tipic la nivel european, adică o medie 1.700 de euro investiţi. Vârsta medie este iarăşi similară: 33 vs. 34 de ani, deci cei mai mulţi sunt mileniali. În funcţie de gen sunt 70% bărbaţi şi 30% femei“, explică el.

Rolandas Juteika, CEO şi preşedinte al boardului diviziei de acţiuni a Revolut Europe, a fost invitat la ediţia din data de 19 ianuarie a ZF Deschiderea de Astăzi, emisiune transmisă de luni până vineri, de la 09:30, pe zf.ro şi paginile de YouTube şi Facebook ale Ziarului Financiar. Podcastul poate fi ascultat pe platforma de streaming Spotify.

„Dacă ne uităm la top trei ETF-uri, vedem că românii îşi diversifică destul de bine portofoliile. În top trei avem Vanguard S&P 500, Xtrackers – Global Inflation-Linked Bond (fond de obligaţiuni legate de inflaţia la nivel global – n. red.) şi iShare Treasury Bond (titluri americane de stat – n. red.) cu scadenţe de şapte până la zece ani.“

Anul trecut, la fel ca majoritatea clienţilor Revolut din Uniunea Europeană, românii au investit cu precădere în acţiunile producătorului de maşini electrice Tesla (TSLA), pe bursele americane, şi ale companiei finlandeze de servicii financiare Nordea Bank Abp (NDA), pe pieţele europene. De asemenea, s-a observat o creştere a numărului de investiţii în ETF-uri (exchange traded funds/fon­duri tranzacţionate la bursă), atât în România, cât şi la nivelul continen­tului, mai ales în rândul investitorilor de tip „buy and hold“.

„Acţiunile americane sunt cele mai interesante momentan deoarece sunt cele mai volatile; investitorii noştri activi le plac foarte mult. La Revolut vedem clienţi care îşi întorc adesea atenţia către fonduri cu expunere pe piaţa monetară, pe care le-am lansat anul trecut şi care oferă dobânzi atractive în prezent. Cash-ul, ca investiţie, este destul de atractiv zilele acestea“, continuă Rolandas Juteika.

Cu ratele dobânzilor atingându-şi plafonul şi estimările conform cărora băncile centrale vor începe să îşi relaxeze în curând politicile mone­tare, obligaţiunile devin un instru­ment din ce în ce mai atractiv, adaugă reprezentantul Revolut. Evoluţia bondurilor vine în sens invers celei a dobânzilor.

Astfel, când dobânzile cresc, preţul obligaţiunilor scade – şi invers.

„Avem în plan să le încorporăm în platformă în câteva luni.  În ceea ce priveşte industriile, inteligenţa artificială va fi şi anul acesta subiectul numărul unul. Toată lumea vrea să vadă încotro merge acest sector“, afirmă analistul.

În prezent, platforma de tranzacţionare Revolut are în portofoliul de investiţii peste 2.200 de acţiuni ale companiilor listate pe bursele americane, peste 140 de acţiuni de pe bursele europene şi aproximativ 200 de ETF-uri prin intermediul aplicaţiei.

 

Alte declaraţii din timpul emisiunii:

Uitându-mă la 2023 aş vrea să menţionez, în primul rând, politice monetare agresive. Anul a început cu aşteptări slabe şi în coborâre pentru creşterea economică la nivel global, cu frici crescânde privind recesiunea. Totuşi, China s-a redeschis post-Covid, Statele Unite şi Europa au început stimulentele fiscale, au crescut dobânzile într-un ritm nemaivăzut în istorie. A apărut în discuţie un nou subiect, cel al inteligenţei artificiale, care a adus din nou încredere în pieţe, văzând unele dintre cele mai mari creşteri pentru pieţe. S&P 500 a crescut cu 24%, Nasdaq 100 cu 54%.

Companii precum Nvidia, susţinute de nevoia de inteligenţa artificială, au oferit randamente uriaşe, aducând compania în aşa-numitul grupul al celor şapte Magnifici (Magnificient Seven), cele mai mari companii tech din SUA: Apple, Amazon, Alphabet, Meta, Microsoft, Tesla şi Nvidia. Aceste acţiuni au exercitat un impact grozav asupra pieţei, unele depăşind de patru ori S&P 500. Iar acest lucru s-a întâmplat în pofida situaţiei din Europa şi peisajului geopolitic marcat de războaie.

De asemenea, 2023 a fost minunat şi pentru Revolut. În martie am început operaţiunile în Europa în calitate de companie de tranzacţionare, primind la bord clienţi din întreaga Europă. Am lansat multe produse precum acţiuni europene şi ETF-uri; am început cu acţiuni din SUA şi am închis anul cu rezultate grozave.

Anul trecut am lansat şi platforma Trading Pro, în special pentru investitorii activi, traderi profesionişti, cu un plan adiţional de subscriere şi unelte grafice avansate. Vedem de asemenea că urcă interesul pentru acţiunile europene.

 

În ce trenduri de investiţii se mai încadrează investitorii de pe Revolut:

♦ Pieţele emergente nu au performat grozav anul trecut, iar acţiunile sunt foarte ieftine aici. Totuşi, investitorii se uită preponderent la acţiunile tech din ţările dezvoltate, aşa că pieţele emergente tind să fie uitate. Pe de altă parte, aceste pieţe sunt formate, în mare parte, din acţiuni din energie sau cu expunere pe mărfuri, care nu sunt prea atractive pentru investitori.

♦ Industria sănătăţii va fi un sector de perspectivă care ar putea primi un avânt în cazul unor noi descoperiri importante. Deci e un subiect prospectiv, mai ales dacă am combina AI-ul şi sănătatea.

♦ Privind temele principale ale următoarelor luni, aş spune că AI-ul va fi în continuare în prim-plan, întrucât exercită tot mai mult impact asupra industriilor, precum securitate cibernetică, semiconductori şi sectoare conexe. Dacă vei ghici următoarea companie influenţată major de AI, precum Nvidia anul trecut, vei avea nişte randamente considerabile.

 


Devino investitor la bursă. Este simplu să investești la Bursa de Valori București. Peste 20 de brokeri îți stau la dispoziție pentru a-ți deschide un cont de tranzacționare. Este primul pas pentru a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la bursă. Află mai multe pe www.bvb.ro/devinoinvestitor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent