ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Unde au dispărut investitorii de la Bursă? Radu Cojoc, broker: Unii se pregătesc de vară, alţii mai completează declaraţia unică, iar alţii stau pe dividende şi aşteaptă Hidroelectrica

24.05.2023, 00:06 Autor: Liviu Popescu

Lichiditatea scăzută se traduce în volatilitate mai mare pe acţiuni Unii investitori au furat startul vacanţei.

Cu şedinţe în care lichiditatea bursieră pe acţiuni abia atinge 30-40 milioane de lei, Bursa de la Bucureşti traversează în prezent o perioadă de secetă în ceea ce priveşte activitatea de tranzacţionare, iar absenţa unor investitori hotărâţi cu poziţii substanţiale şi ferme se traduce în volatilitate pe acţiuni.

Însă lichiditatea scăzută este caracteristică lunilor de vară, iulie, august, ceea ce înseamnă că unii investitori au furat startul şi au plecat în vacanţă, iar alţii sunt în expectativă. De ce ar face asta? Unde au dispărut investitorii?

„Zilele acestea unii investitorii sunt mai ocupaţi cu completarea declaraţiilor unice (cu ter­men limită până pe 25 mai 2023 – n. red.) decât să tran­zacţioneze.  Însă ştim că lichiditatea a fost una destul de redusă pe întreaga durată a acestui an fiind mult sub nivelul anului trecut“, spune Radu Cojoc, broker al Goldring.

„Ne pregătim de vară iar lichiditatea scăzută se vede nu doar la noi ci şi în afară, iar cumva piaţa are o mişcare laterală cu variaţii nu foarte mari.“

Indicele principal BET are un plus de 5,5% de la începutul acestui an. În afară, DAX are plus 16%, Paris plus 14,4%, Londra plus 4,7%, Milano plus 15%. Peste Ocean Dow Jones a stangat iar S&P are plus 9,2%. “Lumea preferă să stea pe dividende“, spune Radu Cojoc care notează că nici măcar pe corecţiile ex-date nu au fost volume mari, adică nu au fost vânzători. “Este incertitudine“, adaugă brokerul. Dar cu privire la ce? “Situaţia economică, inflaţia încă ridicată, care s-ar putea vedea şi în trimestrul următor“.

În emisiunea ZF Deschiderea de Astăzi din 23 mai 2023, a fost discutat şi cum s-ar putea reflecta la Bursa de la Bucureşti sezonul de plată a dividendelor, evaluarea companiilor din energie şi ale celor două mari bănci – Banca Transilvania şi BRD dar şi interesul pentru titlurile de stat Fidelis.

„Sector bancar de la BVB a absolvit destul de bine şocul de pe pieţele internaţionale când se anunţau cele dificultăţi pentru pentru băncile mai mici din SUA. Am văzut că la noi deşi s-au resimţit câteva vânzări preţurile nu s-au prăbuşit şi au au suferit corecţii de câteva zile. Cred că acest sector este unul de urmărit“.

 

 

 

 


 

 


Devino investitor la bursă. Este simplu să investești la Bursa de Valori București. Peste 20 de brokeri îți stau la dispoziție pentru a-ți deschide un cont de tranzacționare. Este primul pas pentru a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la bursă. Află mai multe pe www.bvb.ro/devinoinvestitor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent