♦ Există posibilitatea ca, pe viitor, unii emitenţi să anunţe dividende pe care investitorii nu le iau momentan în calcul.
Achiziţiile realizate de marile fonduri de investiţii şi rebalansările din portofoliile investitorilor de retail pot susţine trendul ascendent pe care se află Bursa în ultima lună din 2023, mai ales că participanţii bursieri nu anticipează deocamdată potenţiale ştiri ce ar afecta semnificativ dinamica BET, susţine Marcel Murgoci, Estinvest. Pe deasupra, cu un avans de 27%, indicele are şanse bune să încheie anul cu o creştere de două cifre.
„Mai mult ca sigur, bursa îşi continuă această creştere, ajutată în primul rând de fonduri, care încearcă să introducă banii pe care îi au disponibili în emitenţi care, din punctul lor de vedere, ar putea să ducă la o creştere a portofoliului, atât prin creşterea valorii acţiunii respective, cât şi prin dividendul încasat. Momentan nu se întrevăd ştiri negative care ar putea să conducă la o schimbare de trend“, spune Marcel Murgoci, invitat la ZF Deschiderea de Astăzi. Directorul de tranzacţionare al Estinvest adaugă că aprecierile înregistrate de unii emitenţi în noiembrie – lună în care toţi indicii de la BVB au crescut cu peste 3% – au fost susţinute inclusiv de raportările financiare la nouă luni. „Fiind în ultima lună a anului, investitorii îşi fac acum tot felul de calcule, eventuale optimizări fiscale şi rebalansări în cadrul portofoliului, astfel încât să înceapă anul cu un suflu pozitiv“, continuă Marcel Murgoci.
Ţinând cont de dinamica BET de minus 0,2% din după-amiaza de ieri, indicele s-a apreciat cu 0,6% în decembrie, lună marcată deja de câteva maxime istorice, atinse zilele trecute. În prezent, benchmark-ul se aproprie de pragul de 15.000 de puncte.
Privind evoluţia de la începutul anului, indicele BET-TR, care include şi dividendele atribuite investitorilor, afişează un avans de 35,5%, arată datele BVB.
„Sunt emitenţi care ne-au obişnuit deja cu distribuirea dividendelor, iar investitorii le au deja în vedere în achiziţii. Aici mă refer în primul rând la sectorul energetic, la societăţile deţinute majoritar de stat, sectorul bancar. Probabil vor mai fi situaţii cu alţi emitenţi care ar putea să ducă la eventuale dividende pe care investitorii nu le-au luat în calcul.“
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE