ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Unde se poate duce Bursa de la recentul maxim istoric? Mai mult ca sigur în sus, spune un veteran al pieţei de capital. „Fiind ultima lună a anului, investitorii îşi fac rebalansări pentru a începe 2024 cu un suflu pozitiv“

07.12.2023, 00:07 Autor: Eduard Ivanovici

Există posibilitatea ca, pe viitor, unii emitenţi să anunţe dividende pe care investitorii nu le iau momentan în calcul.

Achiziţiile realizate de marile fonduri de investiţii şi rebalansările din portofo­liile investitorilor de retail pot susţine trendul ascen­dent pe care se află Bursa în ultima lună din 2023, mai ales că participanţii bursieri nu anticipează deocamdată potenţiale ştiri ce ar afecta semnificativ dinamica BET, sus­ţine Marcel Murgoci, Estinvest. Pe dea­supra, cu un avans de 27%, indicele are şanse bune să încheie anul cu o creştere de două cifre.

„Mai mult ca sigur, bursa îşi continuă această creştere, ajutată în primul rând de fonduri, care încearcă să introducă banii pe care îi au disponibili în emitenţi care, din punctul lor de vedere, ar putea să ducă la o creştere a portofoliului, atât prin creşterea valorii acţiunii respec­tive, cât şi prin dividendul încasat. Momen­tan nu se întrevăd ştiri negative care ar putea să conducă la o schimbare de trend“, spune Marcel Murgoci, invitat la ZF Deschiderea de Astăzi. Directorul de tranzacţionare al Estinvest adaugă că apre­cierile înre­gis­trate de unii emitenţi în noiembrie – lună în care toţi indicii de la BVB au crescut cu peste 3% – au fost susţinute inclusiv de raportările financiare la nouă luni. „Fiind în ultima lună a anului, investitorii îşi fac acum tot felul de calcule, eventuale optimizări fiscale şi rebalansări în cadrul portofoliului, astfel încât să înceapă anul cu un suflu pozitiv“, continuă Marcel Murgoci.

Ţinând cont de dinamica BET de minus 0,2% din după-amiaza de ieri, indicele s-a apreciat cu 0,6% în decembrie, lună marcată deja de câteva maxime istorice, atinse zilele trecute. În prezent, benchmark-ul se aproprie de pragul de 15.000 de puncte.

Privind evoluţia de la începutul anului, indicele BET-TR, care include şi dividendele atribuite investito­rilor, afişează un avans de 35,5%, arată datele BVB.

„Sunt emitenţi care ne-au obişnuit deja cu distribuirea dividendelor, iar investitorii le au deja în vedere în achiziţii. Aici mă refer în primul rând la sectorul energetic, la societăţile deţinute majoritar de stat, sectorul bancar. Probabil vor mai fi situaţii cu alţi emitenţi care ar putea să ducă la eventuale dividende pe care investitorii nu le-au luat în calcul.“


Devino investitor la bursă. Este simplu să investești la Bursa de Valori București. Peste 20 de brokeri îți stau la dispoziție pentru a-ți deschide un cont de tranzacționare. Este primul pas pentru a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la bursă. Află mai multe pe www.bvb.ro/devinoinvestitor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent