ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Despre ce urmează pentru Fondul Proprietatea după încheierea ofertei de răscumpărare, finalul anului şi evaluările companiilor listate. Daniel Dumitrescu, OTP AM: Bursa de la Bucureşti are darul de a scoate mereu ceva din mânecă

09.11.2023, 00:06 Autor: Liviu Popescu

La doar 31 de ani Daniel Dumitrescu administrează trei fonduri mutuale în cadrul OTP Asset Management, cu active de 56 mil. lei.

Ultimele două luni din 2023 ar putea aduce creşteri ale preţurilor acţiunilor în contextul în care istoric noiembrie şi decembrie sunt cele mai bune luni pentru piaţa de capital pe fondul sezonului de raportări financiare şi a apropierii raliului bursier de Moş Crăciun.

Pe de altă parte investitorii sunt atenţi în perioada următoare şi la mişcările băncilor centrale, care se pare că se apropie de finalul ciclului de înăsprire a dobânzilor, spune unul dintre cei mai tineri manageri de portofoliu din România.

„Dacă ne uităm istoric, din 1950 încoace, lunile noiembrie şi decembrie sunt cele mai bune pentru burse. În decembrie există şi acel raliu al lui Moş Crăciun în care bursele se apreciază. Pe de altă parte este de aşteptat ca anul viitor economia Statelor Unite să intre într-o recesiune aşteptată de două trimestre de scădere. Nu este ceva grav pentru că băncile centrale vor trebui să vină, şi ne aşteptăm să vină, să taie dobânzile, atât Banca Centrală Europeană, cât şi Rezerva Federală a SUA“, spune Daniel Dumitrescu, manager de portofoliu al OTP Asset Mangement.

La doar 31 de ani Daniel Dumitrescu administrează trei fonduri care acoperă diferite clase de active şi diferite monede (lei, euro şi dolari): un fond de obligaţiuni în dolari, OTP Real Estate&Construction şi OTP Inovation. Cele trei fonduri au active de 56 mil. lei.

El a fost desemnat în septembrie „best young fund manager“ – cel mai tânăr şi performant manager de fonduri - în cadrul unui eveniment organizat de Asociaţia Administratorilor de Fonduri. Premiul a fost acordat pe baza deciziei unui juriu.

La emisiunea ZF Deschiderea de Astăzi din 8 noiembrie, Daniel Dumitrescu spune că OTP AM a analizat rezultatele financiare de la începutul anului şi cele trimestriale pe ultimele patru trimeeste şi le-a comparat cu media ultimilor ani. „A rezultat că la începutul anului companiile din BET erau foarte ieftine, la la două deviaţii standard faţă de medie. După raliul din acest an, indicele BET a ajuns la medie. Am putea spune că este fairly priced momentan, dar bursa noastră are mereu darul de a scoate ceva din mânecă. Fie că a fost vorba de listarea Hidro, fie de oferta de răscumpărare de la Fondul Proprietatea”

Cea mai mare ofertă de răscumpărare de acţiuni din istoria Bursei de Valori Bucureşti, cea prin care Fondul Proprietatea (simbol bursier FP) pune la bătaie 1 miliard de lei pentru a-şi răscumpăra 30% din capitalul social la un preţ superior celui de tranzacţionare în vederea remunerării investitorilor, a strâns până acum aproape 44 mil. lei. Oferta a început pe 31 octombrie şi se încheie pe 5 decembrie.

„Din calculele noastre, un investitor ar putea să vândă minim 34% din deţinere. Dar, condiţia este ca Ministerul de Finanţe să nu participe la ofertă. Deci practic un investitor poate să vindă 34 de acţiuni din 100 din acţiuni la preţul de 0,6319 lei”, spune Dumitrescu.

Cum va arăta FP după ofertă? “N-aş putea spune unde se va stabiliza preţul, dar mai important decât decât acest lucru sunt fondurile care vin în urma acestei acţiuni şi unde se vor îndrepta. Vorbim de 1 mld. lei, bani care probabil vor alimenta celelalte companii de pe BVB, mai ales că pe de o parte este finalul anului şi pe de altă parte pentru anul 2024, speranţele investitorilor se leagă de accederea şi de punerea pe listă a pieţei noastre de către MSCI pentru statutul de piaţă emergentă”.

 

Alte afirmaţii din timpul ZF Deschiderea de Astăzi, 8 noiembrie:

Suntem în plin sezon de raportări şi o parte dintre companii au raportat deja, inclusiv giganţii de bigh tech care din punctul meu de vedere au raportat foarte bine. Însă Google a fost sancţionată de investitori fix pe zona de cloud, pentru că Amazon le-a luat faţa.

Ca să activezi în acest domeniu şi să ai o carieră în piaţa de capital trebuie să existe pasiune. Dacă nu există pasiune, nu cred că poţi să faci cum trebuie aceşti job. În principiu cel mai important este pasiunea şi să fii o persoană coordonată pentru că sunt foarte multe date, foarte multe ştiri, foarte multe lucruri pe care trebuie să le urmăreşti.


Devino investitor la bursă. Este simplu să investești la Bursa de Valori București. Peste 20 de brokeri îți stau la dispoziție pentru a-ți deschide un cont de tranzacționare. Este primul pas pentru a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la bursă. Află mai multe pe www.bvb.ro/devinoinvestitor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent