ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi. Milan Pruşan, NN Investment Partners: Investiţia în obligaţiuni este mult mai interesantă astăzi decât acum 12 luni

11.10.2022, 00:07 Autor: Eduard Ivanovici

În ultimul timp, atenţia investitorilor s-a îndreptat constant către potenţialul oferit pe termen mediu şi lung de instrumentele cu venit fix, într-un context în care dobânzile oferite de obligaţiunile guvernamentale se transpun în randamente ridicate şi sar astfel din tiparul precedenţilor ani, spune Milan Pruşan, ma­naging director al NN Investment Partners, administrator de fonduri mutuale care gestionează active de peste 2,5 mld.lei.

„Observăm în rândul investitorilor o dezbatere unde decizia este în balanţă, în sensul în care sacrificăm oportunitatea de a investi în acţiuni care, tradiţional, oferă randamente mai ridicate pe termen mediu şi lung sau concretizăm acest moment tentant din perspectiva pieţelor de obligaţiuni care generează randamente ridicate. Balanţa a început să încline în favoarea instrumente­lor cu venit fix întrucât aceste dobânzi pe care titlurile de stat le oferă în mod garantat pe termen lung se materializează în randamente mari. A investi în obligaţiuni româneşti este mult mai interesant astăzi prin comparaţie cu 12 luni în urmă“, explică Milan Pruşan.

Invitat la emisiunea ZF Deschiderea de Astăzi din 10 octombrie, reprezentantul NN a argumentat că prima de risc pentru investiţiile în acţiuni nu este ridicată, deci profitul previzionat pentru companiile locale şi europene în anii următori se află sub un nivel considerabil de presiune. În consecinţă, investitorii – în special cei cu un profil de risc mai defensiv – urmăresc tot mai des piaţa de obligaţiuni.

„Este greu să asimilezi acest discount, această corecţie a ultimelor 12 luni cu o mare oportunitate de a investi în piaţă, referindu-mă aici la instrumentele cu venit fix. Investitorii ar trebui să se uite mai atent la caracteristicile produselor, să le înţeleagă anterioara evoluţie şi să gândească lucid care ar putea fi perspectivele pentru perioada următoare.“

Luna trecută, Ministerul Finanţelor a atras 424 mil. lei, respectiv 120,6 mil. euro (valori însumând peste 1 miliard de lei) prin a noua ofertă primară de vânzare de titluri Fidelis derulată în ultimii trei ani la Bursa de Valori Bucureşti (BVB). Astfel, valoarea tuturor rundelor de finanţare a depăşit 13,5 mld. lei, echivalentul a 2,7 mld. euro, ultima emisiune incluzând o dobândă record de 8% pe an.


Devino investitor la bursă. Este simplu să investești la Bursa de Valori București. Peste 20 de brokeri îți stau la dispoziție pentru a-ți deschide un cont de tranzacționare. Este primul pas pentru a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la bursă. Află mai multe pe www.bvb.ro/devinoinvestitor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent