ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi. Plictiseală maximă la Bursa de Valori Bucureşti. Ce să faci cu o bursă cu o lichiditate de 3 mil. euro pe zi? Milan Pruşan, NN Investment Partners: Este nevoie de predictabilitate pe plan local din perspectivă legislativă

26.08.2022, 07:30 Autor: Eduard Ivanovici

Interesul pentru fondurile de acţiuni şi mixte rămâne crescut, în pofida numărului scăzut de tranzacţii de la BVB, spune administratorul.

Lichiditatea companiilor listate la Bursa de Valori Bucureşti continuă să se încadreze sub media de anul acesta, cu tranzacţii cuprinse între 13 milioane de lei şi 33 de milioane de lei în ultimele 10 şedinţe de tran­zacţionare, investitorii urmărind cu tot mai multă atenţie ştirile privind industria energetică, spune Milan Pruşan, managing director al NN Investment Partners, administrator de investiţii cu active nete de 2,5 miliarde de lei la 30 iunie 2022.

„Cred că, în mare, investitorii s-au întors din vacanţă. Pe de altă parte, este nevoie de predictibilitate pe plan local din perspectivă legislativă. Toate aceste planuri de susţinere a consumului de energie joacă un rol important în următoarele săptămâni. Astfel, investitorii urmăresc mai mult ştirile legate de sectorul energetic. Nu este foarte clar ce se va întâmpla acolo, iar de aici vedem o lichiditate mai scăzută în zona sectorului energetic, comparativ cu prima parte a anului”, consideră Milan Pruşan, invitat în timpul ZF Deschiderea de Astăzi din 25 august.

Reprezentantul NN argumentează că, în timp ce există sectoare care beneficiază de contextul actual al pieţelor de capital, precum industria energetică pe termen scurt şi mediu, zonele conexe real estate-ului şi consumului au tins mai degrabă să scadă în ultimele săptămâni.

„Totuşi, sunt lucruri total explicabile şi în linie cu aşteptările analiştilor (...) Suntem pregătiţi pentru o a doua jumătate a anului mai complicată, când ne aşteptăm ca, la nivel agregat, consumul să înregistreze o scădere, ceea ce se va vedea şi în rezultatele companiilor”, adaugă Pruşan.

Totodată, Milan Pruşan afirmă că, în ceea ce priveşte activitatea NN Investment Partners, perioada verii a fost relativ stabilă prin prisma intrărilor de bani, compania neînregistrând aproape deloc răscumpărări. De asemenea, piaţa de obligaţiuni a început să se stabilizeze din perspectiva performanţei şi s-a observat o uşoară revenire care a redus astfel sentimentul negativ al investitorilor defensivi.

„Interesul pentru fondurile de acţiuni şi mixte rămâne crescut, iar asta se vede la nivelul tuturor administratorilor din România. Este clar că s-a creat un nou segment de investitori care, fiind obişnuiţi cu volatilitatea, au înţeles beneficiul deţinerilor de acţiuni”, afirmă administratorul

În aceeaşi notă, şeful NN Investments Partners crede că 2022 a fost un an educativ pentru fiecare dintre participanţii la piaţă, iar noua categorie de investitori constituie o bună fundaţie pentru trimestrele următoare.

„Ne-am educat şi din perspectivă emoţională, ne-am obişnuit cu volatilitatea şi ne-am asumat-o în portofoliu”, explică Milan Pruşan.

 

Ce a mai afirmat Milan Pruşan în cadrul emisiunii:

Despre bursă:

Am fost foarte mulţumiţi de evoluţia pieţei începând cu mijlocul lunii iunie, o revenire destul de puternică fiind cumva corelată cu câteva semnale pozitive prin prisma stabilizării inflaţiei în pieţele dezvoltate. România a avut şi ea o minimă scădere, de la 15,1% la 15% inflaţie – o gură de oxigen pentru activele riscante, cum sunt la Bursa din Bucureşti.

Pe de altă parte, apar multe ştiri despre o potenţială criză a gazului pe parcursul toamnei şi începutului de iarnă, care s-ar materializa pe plan european, punând automat presiune pe economia germană, cel mai important partener de export pentru ţara noastră.

Există ceva zgomot din perspectiva potenţialelor modificări legislative, făcând referire la potenţialele taxări a anumitor sectoare de activitate, cel mai urmărit sector fiind cel energetic. Automat, investitorii intră în expectativă, tranzacţionează pe volume mici, ceva deja tradiţional pentru perioada verii.

Despre băncile centrale:

În mod cert, nu s-a încheiat acest ciclu de creştere a dobânzilor, dat fiind contextul actual, poate doar tempoul să fie un pic mai redus. Observăm la nivelul băncilor centrale – fiind valabil în toate regiunile geografice – că respectivele instituţii au devenit mult mai atente în faţa indicatorului de inflaţie şi au lăsat deoparte zona de administrare a creşterii economice. În contextul în care este o abordare relativ defensivă din perspectiva stabilităţii pieţei de credit şi permanentei lupte cu inflaţia, activele de risc intră sub o oarecare presiune.

Banca Centrală Europeană trebuie să administreze şi această situaţie privind evoluţia preţului la energie, care determină în mod fundamental preţul inflaţiei pe termen scurt, de aici venind lipsa de predictibilitate pe care nimeni nu o poate oferi în momentul de faţă, investitorii tradiţionali – în momente de incertitudine – se uită la deciziile guvernamentale sau băncilor centrale.


„Deschiderea de Astăzi: Cum va merge Bursa?“ este un proiect editorial realizat de Ziarul Financiar cu sprijinul

 


Devino investitor la bursă. Este simplu să investești la Bursa de Valori București. Peste 20 de brokeri îți stau la dispoziție pentru a-ți deschide un cont de tranzacționare. Este primul pas pentru a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la bursă. Află mai multe pe www.bvb.ro/devinoinvestitor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent