ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de Astăzi. Tensiuni pe bursele globale. Dan Popovici, OTP AM: Într-o oarecare măsură, cred că lucrurile au început să fie digerate de investitori şi de aici am putea vedea o întoarcere a pieţelor

22.03.2023, 00:07 Autor: Eduard Ivanovici

Riscurile de contagiune – dinspre Credit Suisse şi băncile din SUA către pieţele financiare internaţionale –, limitate de autorităţile europene şi americane ♦ Portofoliile individuale administrate discreţionar, printre subiectele atinse în cadrul emisiunii.

Provocările întâmpinate în ultima săptămână de industria bancară – de la Los Angeles şi New York până la Zürich – au dus la lungi serii de fluctuaţii pe pieţele internaţionale de capital şi la un nivel de agitaţie cu care investitorii par să se fi obişnuit, confruntându-se în ultimii ani cu pandemia de coronavirus, războiul din Ucraina, majorarea ratelor dobânzilor, criza din domeniul energetic şi deteriorarea peisajului economic global. Acum, după recentele runde de scăderi, bursele se pot pregăti pentru o nouă perioadă de revenire, spune Dan Popovici, director general al OTP Asset Management.

„Lucrurile trebuie un pic nuanţate. Pe de o parte, avem o volatilitate foarte ridicată pe pieţele internaţionale, dată până la urmă de problemele din sistemul financiar global şi toate ştirile care au venit pe parcursul weekendului privind preluarea Credit Suisse de către principalului concurent şi cea mai mare bancă din Elveţia, UBS, care au dus la o creştere a nervozităţii investitorilor. Cred că ştirea cea mai ciudată pentru cei mai mulţi dintre investitori era aceea legată de pierderea întregii valori a obligaţiunilor emise de Credit Suisse, obligaţiuni care nu erau senioare. Sunt bonduri de rang doi care sunt ca un amortizor pentru capitalul băncii“, explică Dan Popovici.

Luni, după ce au deschis în teritoriu negativ, bursele europene au trecut pe verde, ştergând o parte din panica generată de preluarea Credit Suisse de către UBS.

Totuşi, indicele BET al bursei locale a terminat ziua pe roşu, benchmark-ul încheind sesiunea precedentă în creştere, spre deosebire de pieţele din vestul continentului.

Invitat la ediţia din 21 martie a ZF Deschiderea de Astăzi, reprezentantul administratorului de active a argumentat că, potrivit legislaţiei din Elveţia şi hotărârilor luate de autorităţile din acea ţară, acţionarii Credit Suisse vor primi trei miliarde de franci, în vreme ce deţinătorii de obligaţiuni AT1 vor pierde întreaga investiţie, ceea ce a dus la o nouă reacţie negativă din partea pieţelor.

„Aproape toate băncile mari din spaţiul european au astfel de obligaţiuni emise. Acestea au apărut după criza financiară din 2008-2009. Ele sunt în termeni populari numiţi «Coco» şi în general sunt obligaţiuni ce nu au o maturitate fixă. Sunt emise cu randamente mai mari decât obligaţiunile suverane. Dar pe de altă parte, nivelul de protecţie a investitorilor este mult mai mic faţă de deţinătorul de obligaţiuni suverane.“

În momentele în care sunt probleme pentru o bancă şi capitalul ei este afectat, banii vin din aceste obligaţiuni, sunt utilizaţi ca un amortizor de capital pentru ca banca să poată să funcţioneze în continuare şi să-şi refacă capitalul.

„Pe de altă parte, am avut un semnal foarte puternic – atât autorităţile elveţiene, cât şi cele din Statele Unite şi din Europa fac toate eforturile ca să nu existe niciun fenomen de contagiune. Au dat asigurări foarte puternice în privinţa asta şi cred că, într-o oarecare măsură, lucrurile au început să fie digerate de investitori şi de aici am putea vedea o întoarcere a pieţelor“, continuă şeful OTP AM.

„Zona de asset management a suferit şi suferă în continuare pe zona aceasta. Dacă ne uităm la statisticile publicate de Asociaţia Administratorilor de Fonduri din Europa, vedem că mandatele discreţionare reprezintă în jur de 43% din total active sub administrare la nivelul UE. La noi este nesemnificativ.“

Săptămâna trecută, managerul de active a anunţat lansarea unui nou produs de investiţii, portofolii individuale administrate discreţionar, care reprezintă o formă de gestionare a investiţiilor în care deciziile de cumpărare şi vânzare a instrumentelor financiare sunt luate în numele clienţilor de către profesionişti în investiţii.

„Există persoane care au disponibilităţi ridicate, care sunt foarte buni profesionişti în domeniul lor de activitate. Mă gândesc la antreprenori, medici, notari, avocaţi, care nu au timpul şi energia necesare pentru a-şi administra un portofoliu propriu. Mai ales dacă îţi doreşti să ai un portofoliu care să aibă investiţii pe pieţe internaţionale, de exemplu, sau chiar dacă vrei un portofoliu pe piaţa locală, ar trebui să aloci timp şi energie şi cunoştinţe pentru a studia companiile. Sunt clienţi care au disponibilităţi, sunt dornici să aibă investiţii pe piaţa de capital, dar care nu au timpul necesar pentru a aloca unei astfel de activităţi“, explică Dan Popovici.

 

Alte declaraţii

Despre portofoliile individuale administrate discreţionar:

Datele nu sunt publice, dar sunt mandate foarte puţine şi, cel puţin în momentul de faţă, există în afară de OTP AM doar doi alţi administratori care au astfel de mandate. Dar valorile pe care le ştiu după datele oficiale, undeva în 2021, valoarea era extrem de mică, adică era zero virgulă faţă de total active. Pe de altă parte, ar trebui spus că în vestul Europei ponderea covârşitoare a mandatelor este dată de către clienţi instituţionali.

În România fondurile de investiţii sunt execution only. Clientul vine şi îşi alege în ce fond să investească şi nu trece printr-un proces atât de amănunţit de profilare şi de înţelegere a nevoii sale. Deci cred că e un produs premium care încearcă să se muleze cât mai bine pe nevoia şi pe profilul său investiţional.

Singurele fonduri care se pot tranzacţiona la Bursa de Valori Bucureşti sunt ETF-urile. Ne gândim foarte serios a încerca şi a face paşi în direcţia emiterii de ETF-uri

 

Despre pieţe:

Este un nivel de tensiune şi un nivel de nervozitate la nivelul pieţelor internaţionale foarte ridicat. şi până la urmă sunt lucruri care se întâmplă peste weekend. Atunci este nevoie de timp ca investitorii instituţionali să înţeleagă în cele din urmă ce se întâmplă, adică deciziile până la urmă poate nu se pot lua atât de rapid. Pe de altă parte, există o altă masă de investitori a cărui proces decizional este mai rapid şi atunci vedem că piaţa se mişcă într-o direcţie sau alta cu mult mai mare amplitudine decât în zile normale.

Sistemul bancar din România este foarte solid. Noi avem până la urmă o bancă centrală care întotdeauna presează băncile să aibă o atitudine foarte atentă în ceea ce priveşte riscurile. Trebuie spus că băncile din regiune, nu numai cele din România, nu sunt atât de sofisticate în zona de trezorerie şi nu sunt atât de expuse pe instrumente financiare derivate, pe tranzacţii complexe. Până la urmă, dacă stăm să ne gândim, atât în Statele Unite, cât şi în Europa, zona de comercial banking funcţionează, nu vedem un nivel ridicat de credite neperformante, lucrurile stau bine la nivel economic, companiile îşi plătesc ratele. Deci din acest punct de vedere cred că sistemul bancar este sănătos.

 

 

 


Devino investitor la bursă. Este simplu să investești la Bursa de Valori București. Peste 20 de brokeri îți stau la dispoziție pentru a-ți deschide un cont de tranzacționare. Este primul pas pentru a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la bursă. Află mai multe pe www.bvb.ro/devinoinvestitor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent