ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi. Vlad Mihu, Arctic Stream: Nu vedem o îmbunătăţire privind criza semiconductorilor şi lanţurilor de aprovizionare, cel puţin pentru încă 9-12 luni. Totuşi, rămânem optimişti privind 2023

18.11.2022, 21:38 Autor: Eduard Ivanovici

Compania vrea să depăşească profitul operaţional de 5 mil. lei din BVC.

Arctic Stream (AST), furnizor de servicii în domeniul tehnologiei şi echipamentelor de comunicaţii, listat de anul trecut la BVB, preconizează că recentele crize cu care s-a confruntat industria IT vor persista inclusiv anul viitor, spune Vlad Mihu, COO şi acţionar în cadrul companiei.

„În ceea ce priveşte problemele de logistică, industria noastră este extrem de lovită de criza semiconductorilor şi lanţurilor de aprovizionare. Cred că vor rămâne o provocare majoră pentru întregul sector. Nu vedem o îmbunătăţire, cel puţin pentru încă 9-12 luni“, consideră Vlad Mihu, invitat la ediţia din 16 noiembrie a emisiunii ZF Deschiderea de Astăzi.

Conform raportului financiar aferent primelor nouă luni din an, Arctic Stream a înregistrat un profit net de 4,28 milioane de lei, de la 1,8 milioane în perioada similară din 2021.

Veniturile, în valoare de 54 de milioane de lei, au urcat cu 150%, iar grupul a depăşit cifra de afaceri inclusă în bugetul de venituri şi cheltuieli (BVC).

„Specificul industriei noastre constă într-un T4 mai solid. Chiar dacă premisele economice nu sunt cele mai fericite, suntem optimişti că vom îndeplini obiectivele din BVC la final de an. De asemenea, rămânem optimişti inclusiv pentru 2023, având în vedere contractele semnificative anunţate. Totuşi, nu putem neglija aspectul economic şi crizele semiconductorilor şi lanţurilor de aprovizionare“, adaugă COO-ul.

El afirmă că societatea este deschisă unor potenţiale operaţiuni de tip M&A şi ia în calcul transferul pe Piaţa Principală a BVB, însă şansele ca evenimentul să aibă loc în viitorul apropiat sunt destul de mici. Listate pe piaţa AeRO, acţiunile AST au coborât cu 10,7% în 2022, pe tranzacţii de 8,5 milioane de lei.

„Privind cifra de afaceri (la nouă luni – n.r.), maturizarea proceselor interne şi echipei ne-a permis să răspundem mai prompt solicitărilor clienţilor şi să putem să implementăm proiecte într-o cadenţă mai bună. Suntem încrezători că vom depăşi şi indicatorul de profit operaţional bugetat, pe care îl ţinteam la 5 milioane de lei “, spune Vlad Mihu.

 

Alte declaraţii din timpul emisiunii:

Liniile de business se împart în două categorii: revânzarea de echipamente şi soluţii, plus componenta de servicii profesionale.

Cheltuielile din exploatare trebuie privite în corespondenţă cu veniturile din perioada de nouă luni din 2022. Există o uşoară balanţă între ele, cu un mic avantaj pentru cheltuieli. Am fost afectaţi de mediul inflaţionist, de creşterile de preţuri de la producători, pe care nu am reuşit să le transferăm. În ultima perioadă, au fost creşteri semnificative a cursului dolarului, care ne afectează în mod direct.

Creşterea costurilor cu energia ne-a afectat în mod indirect prin bunuri sau servicii pe care le achiziţionăm pentru operare. Avem clienţi din zona de utilităţi care au fost afectaţi de criza din energie, ceea ce a transferat şi nouă anumite presiuni.


Devino investitor la bursă. Este simplu să investești la Bursa de Valori București. Peste 20 de brokeri îți stau la dispoziție pentru a-ți deschide un cont de tranzacționare. Este primul pas pentru a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la bursă. Află mai multe pe www.bvb.ro/devinoinvestitor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent