ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi. Alexandru Ilisie, OTP Asset Management: Nu mă aştept să vedem rezultate proaste la T3/2022, însă următoarele luni sunt mult mai importante, ca şi deciziile băncilor centrale

08.11.2022, 00:05 Autor: Eduard Ivanovici

♦ Inclusiv 2023 va fi un an plin de provocări, în cazul în care banca centrală din SUA nu va semnala o încetinire a ritmului de creştere a ratelor dobânzilor.

Alexandru Ilisie, director de investiţii al administratorului de active OTP Asset Management, consideră că următoarele luni, definite printr-o nouă serie de înăsprire a politicii monetare a marilor bănci centrale, vor cântări mai greu în ceea ce priveşte evoluţia burselor prin comparaţie cu rezultatele din primele nouă luni ale anului ale companiilor listate.

„Nu mă aştept să vedem rezultate proaste aferente trimestrului 3. Cred însă că următoarele luni sunt mult mai importante, ca şi deciziile băncilor centrale. De aici ar pu­tea să vină viitoarele creşteri sau volatili­tate pe acţiuni. Nu ştiu dacă rezultatele companiilor de pe BVB vor duce la o creştere a volumele de tranzacţionare sau la o revenire a investitorilor“, spune reprezen­tantul OTP, invitat la ZF Deschiderea de Astăzi din 7 noiembrie.

Privind volumul redus de tranzacţii de la bursa locală – un rulaj care a ajuns, în medie, la 18,6 milioane de lei pe zi pe segmentul de acţiuni în ultimele 10 şedinţe – Alexandru Ilisie explică actualul context printr-un cumul de factori, argumentul în primul rând că sezonul de raportări se află abia la început.

„Cei mai mulţi investitori îşi păstrează o parte din cash-ul disponibil pentru mult aşteptata listare a Hidroelectrica. Ţinând cont de valoarea ei, este posibil să fie necesare sume ridicate.“

În Statele Unite, unde peste 70% din companiile incluse în S&P 500 au raportat la T3, a fost înregistrată o scădere de 4,7% a profiturilor faţă de perioada similară de anul trecut, ceea ce ar putea duce la al doilea trimestru consecutiv de declin pentru emitenţii prezenţi în indice, adaugă CIO-ul.  Indicele Dow Jones Industrial Average, care include mai multe societăţi de tip „value“, a ieşit deja din aşa-zisa piaţă „bear“, spre deosebire de S&P şi Nasdaq 100.

„Cred că şi 2023 va fi un an plin de provocări, atât timp cât nu vom vedea un pivot din partea Fed. Este dificil de spus când Fed-ul va reuşi să readucă inflaţia către ţinta de 2%. Pivotul ar putea avea loc în a doua parte a anului viitor“, estimează Alexandru Ilisie.

Raportat la statisticile Asociaţiei Administratorilor de Fonduri (AAF), OTP AM este aproape de media datelor înregistrate la nivelul industriei administratorilor de fonduri, definite prin răscumpărări şi scăderi ale activelor în primele 10 luni ale anului.

„Am observam ieşiri ale clienţilor de pe fondurile de obligaţiuni. Nu am văzut să se retragă investitorii care au aplicat planuri recurente de investiţii, pe termen lung, chiar au continuat să investească. Per total, nu am sesizat o scădere semnificativă a numărului de investitori, peste 14.000 în cele 11 fonduri pe care le administrăm.“

 


Devino investitor la bursă. Este simplu să investești la Bursa de Valori București. Peste 20 de brokeri îți stau la dispoziție pentru a-ți deschide un cont de tranzacționare. Este primul pas pentru a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la bursă. Află mai multe pe www.bvb.ro/devinoinvestitor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent