ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de Astăzi. Ce se va întâmpla cu Fondul Proprietatea după listare la Bursă a Hidroelectrica? Merită luat FP în portofoliu? Răspunde Dragoş Mesaroş, Goldring

09.06.2023, 00:05 Autor: Eduard Ivanovici

♦ Preţul acţiunilor FP poate scădea pe viitor cu valoarea dividendului distribuit în urma IPO-ului.

Deşi se pregăteşte de ceea ce se prefigurează a fi cea mai mare ofertă publică iniţială din România, printr-o vânzare parţială sau totală a pachetului de 20% din capitalul social al Hidroelectrica, cât şi de o distribuire ulterioară a unui dividend special, acţiunile Fondului Proprietatea nu înregistrează aproape nicio dinamică de la începutul anului, fiind pe plus cu doar 2% în ultimele 12 luni. Cum poate însă evolua Fondul după IPO?

„Nu cred că vom avea fluctuaţii foarte mari ale valorilor FP între intervalul 2 şi 2,1 lei pe acţiune. Odată ce vine listarea Hidroelectrica, toată lumea ştie că vine şi un dividend special. În momentul în care se va acorda, bănuiesc că va scădea şi preţul acţiunilor FP cu valoarea dividendului. Mai important este să vedem cât vine la vânzare din Hidroelectrica. Am văzut că ei şi-ar dori să vândă tot pachetul de 19,94%“, spune Dragoş Mesaroş, director de tranzacţionare, Goldring.

Reprezentantul societăţii de brokeraj a fost prezent în cadrul ediţiei din 8 iunie a ZF Deschiderea de Astăzi. Emisiunea poate fi urmărită de luni până vineri, de la 09:30, pe zf.ro şi paginile de YouTube şi Facebook ale Ziarului Financiar. Podcastul este transmis pe platforma Spotify.

În prezent, preţul unei acţiuni FP este de 2,04 lei, iar valoarea de piaţă a companiei ajunge la 12,6 miliarde de lei, arată datele BVB. Fondul a avut active de 14,6 miliarde de lei în 2022, în vreme ce profitul a atins 2,77 miliarde de lei, cu circa 45% sub nivelul anului precedent.

„Este greu de comentat şi speculat ce se va întâmpla cu Fondul Proprietatea. De la bun început, de când au intrat în piaţă, ei au vândut activele pe care le deţineau, au intrat foarte multe fonduri mutuale de pe pieţele externe. Acesta este unul dintre motivele pentru care, în momentul de faţă, fondurile care au intrat la FP îşi doresc să iasă cât mai profitabil. Cei care au intrat la 0,5-0,9 lei pe acţiune deja au randamente foarte bune şi vor un exit“, continuă reprezentantul Goldring.

Zilele trecute, Hidroelectrica – companie evaluată la 54,3 miliarde de lei de către KPMG – şi-a anunţat oficial intenţia de listare pe piaţa românească de capital. Compania este aşteptată să intre la cota Bursei în luna iulie; acţiunile producătorului de energie electrică urmează să fie incluse în componenţa indicelui de referinţă BET din prima zi de tranzacţionare.

Acum, cu mai puţin de o lună până la IPO-ul Hidroelectrica, îşi pot îndrepta investitorii atenţia către acţiunile acţionarului vânzător?

„Nu ştiu dacă ar merita riscul să incluzi acum FP în portofoliu. M-aş uita mai repede către Hidroelectrica decât să rămân cu FP. Nu ştiu dacă PER-ul (raport capitalizare/profit net – nr.) Hidroelectrica va fi o problemă, ei au şi o marjă foarte bună a profitului, undeva la 50%. Nu sunt multe companii pe bursă care să aibă marje de genul, deci din acest punct de vedere, ar fi o companie de luat în portofoliu. Dacă ne uităm la evaluarea pe care o avea FP pentru Hidroelectrica, PER-ul ar fi aproape de 12x, deci nu este o companie ieftină“, adaugă Dragoş Mesaroş.

 


Devino investitor la bursă. Este simplu să investești la Bursa de Valori București. Peste 20 de brokeri îți stau la dispoziție pentru a-ți deschide un cont de tranzacționare. Este primul pas pentru a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la bursă. Află mai multe pe www.bvb.ro/devinoinvestitor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent