ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi. Claudiu Marcu, investitor la bursă: Nu am ieşit de pe nicio acţiune deţinută la început de an. Uitându-mă retroactiv, n-aş spune că a fost cea mai bună decizie

22.12.2022, 00:05 Autor: Eduard Ivanovici

♦ TeraPlast, principala deţinere ♦ Purcari, Banca Transilvania, OMV Petrom, printre celelalte investiţii.

Claudiu Marcu, broker de asigurări, arbitru de fotbal şi investitor la bursă, a folosit declinurile suferite în 2022 de piaţa de capital pentru a acumula acţiuni listate la Bursa de Valori Bucureşti, precum producătorul de vinuri Purcari (simbol bursier WINE), aflat pe minus cu 42,5% de la începutul anului, conform BVB.

„Am făcut câteva achiziţii, însă n-am ieşit de pe nicio acţiune pe care mă aflam la începutul anului. N-aş spune că a fost cea mai bună decizie, uitându-mă acum retroactiv. Am simţit, de exemplu, că este o bună oportunitate să cumpăr Purcari la un nivel foarte redus. În continuare am obligaţiuni; nu m-am atins de ele. Am un randament de 8% pe ele, ceea ce nu este deloc strălucit“, afirmă Claudiu Marcu.

Peste 90% din portofoliul investitorului este format din acţiuni româneşti, dintre care producătorul de materiale de construcţii TeraPlast Bistriţa (TRP) reprezintă principala deţinere.

„Acest lucru mi-a afectat întreaga evoluţie pe 2022. Ultima oară eram la minus 9% anul acesta. Lucrurile trebuie însă puse în context: scăderile vin după doi ani cu creşteri mari. Dacă fac o medie, am în continuare o creştere foarte bună“, adaugă el.

A doua cea mai mare investiţie este Purcari, urmat de Banca Transilvania (TLV), OMV Petrom (SNP), Romgaz (SNG) şi Transgaz (TGN).

Acţiunile ultimului emitent înregistrează o evoluţie de plus 22,5% anul acesta, pe tranzacţii de 109 milioane de lei.

„Ţinând cont că avem destul de multe companii energetice la BVB, cred că, în medie, lucrurile vor arăta bine. Dacă ieşim din această bulă, este clar că unele companii vor resimţi din plin costurile cu combustibilul, forţa de muncă. Nu ştiu câte din companii vor reuşi să transfere inflaţia în preţuri.“

 


Devino investitor la bursă. Este simplu să investești la Bursa de Valori București. Peste 20 de brokeri îți stau la dispoziție pentru a-ți deschide un cont de tranzacționare. Este primul pas pentru a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la bursă. Află mai multe pe www.bvb.ro/devinoinvestitor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent