ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi. Dragoş Mesaroş, Goldring: Nimeni nu se aştepta la inflaţia din noiembrie, ceea ce s-a văzut şi în preţul acţiunilor. Aş recomanda Petrom, BRD şi Romgaz

19.12.2022, 00:06 Autor: Eduard Ivanovici

Datele privind creşterea preţurilor de luna trecută, care au surprins o inflaţie de 16,8%, peste aşteptările pieţei, s-au reflectat în ultimele zile asupra emitenţilor de la Bursa de Valori Bucureşti, după ce indicele BET a început luna decembrie cu un avans semnificativ, 4% în doar două zile, spune Dragoş Mesaroş, director de tranzacţionare al Goldring.

Cum ar trebui să se orienteze investitorii în contextul actual?

„Aş recomanda OMV Petrom, BRD SocGen şi Romgaz. BRD a avut nişte scăderi destul de importante anul acesta, fiind una dintre cele mai afectate companii din indicele BET.“

„A avut reveniri din 13 octombrie, când am avut minimul de 10.500 de puncte pe indicele BET. Cred că are potenţial în continuare, ţinând cont şi de rezultatele financiare, care mi s-au părut un pic mai bune decât la Banca Transilvania în primele nouă luni ”, consideră reprezentantul societăţii de brokeraj.

În ceea ce priveşte activele, fondurile de pensii au cea mai mare expunere pe Banca Transilvania (TLV), Fondul Proprietatea (FP) şi OMV Petrom (SNP), ele intervenind când preţurile scad considerabil. Acţiunile celor trei societăţi au evoluţii de minus 11,3%, 0,5%, respectiv 1% anul acesta, conform datelor BVB.

Pe de altă parte, reprezentantul Goldring numeşte o serie de societăţi care au dezamăgit în timpul sezonului de raportări la nouă luni, printre care producătorul de aluminiu Alro Slatina (ALR).

„Compania a avut nişte rezultate foarte slabe, o pierdere de 110 milioane de lei la nouă luni. Inclusiv BRK Financial Group, care a fost vedeta burselor anul trecut, a avut un profit din activitatea de bază de la 7,6 milioane de lei la 3,8 milioane anul acesta. Inclusiv Sphera – chiar dacă nu mai avem Covid, se pare că nivelul costurilor le-a mâncat din profit, deşi oamenii au început să meargă la restaurante”, adaugă Dragoş Mesaroş.


Devino investitor la bursă. Este simplu să investești la Bursa de Valori București. Peste 20 de brokeri îți stau la dispoziție pentru a-ți deschide un cont de tranzacționare. Este primul pas pentru a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la bursă. Află mai multe pe www.bvb.ro/devinoinvestitor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent