ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi. Ioan Gheorghiu, Amundi AM: Preţurile acţiunilor nu includ o recesiune a profiturilor, un scenariu foarte probabil în opinia noastră. Există posibilitate de corecţii

08.12.2022, 00:06 Autor: Tibi Oprea

Companiile din energie fac notă discordantă Sunt ieftine sau scumpe?

Ioan Gheorghiu, deputy manager al Amundi Asset Management, cel mai mare administrator de investiţii din Europa, cu active sub gestiune de peste 2.000 de miliarde de euro, spune că preţurile acţiunilor nu includ la acest moment o scădere a profiturilor companiilor, fiind posibile viitoare scăderi ale cotaţiilor.

„Ce nu este în preţ, în acţiuni în special, este o recesiune a profiturilor, deci nu neapărat o recesiune economică – profituri în scădere, cu dividende în scădere, cu câştiguri pe acţiune în scădere. Pieţele de acţiuni nu evaluează la acest moment un astfel de scenariu, care în opinia noastră este foarte probabil. Dacă se materializează această recesiune a câştigurilor pe acţiune, fără a avea chiar un scenariu economic prost, există posibilitate de corecţii“, afirmă Ioan Gheorghiu.

Totodată, el spune că acele companii care au înregistrat creştere a cifrei de afaceri, dar scădere a profitului încă nu au transmis şi nu vor putea transmite repede diferenţialul de costuri pe care l-au asimilat către consumatori.

„Companiile din energie sunt primele care pot face asta. De asta şi există o divergenţă. Cu toate că preţurile componentelor energetice, în special petrolul, dar şi gazele şi alte forme de energie, au scăzut puternic în ultimele două luni, preţul acţiunilor din sectorul energetic a continuat să crească”, adaugă el.

Administratorul de investiţii mai spune că aprecierea acţiunilor din energie faţă de evoluţia mărfurilor pur energetice probabil nu este foarte sustenabilă pe termen scurt. Pe termen lung însă nu sunt scumpe, pentru că pleacă de la nişte evaluări cât de cât corecte.

„Bineînţeles, depinde clar de trendul general al pieţei, dar nu ştim dacă vor mai fi atât de vedetă precum au fost în anul 2022. Dacă intrăm în recesiune, cum va intra Europa, dar Europa nu are un cuvânt greu de spus în piaţa energetică, probabil că şi acest sector va avea o evoluţie slabă, dar pe termen lung este un sector bine de avut în portofoliu şi de crescut ponderea în el”, afirmă Gheorghiu.

De altfel, alocarea sectorului energetic din portofoliile globale din ultimii cinci-opt ani a scăzut semnificativ din cauza politicilor ESG, a performanţelor mai slabe ale companiilor din sectorul energetic care au avut nevoie de CAPEX uriaş pentru a se retehnologiza, ca urmare a volatilităţii şi politicilor impredictibile ale OPECĂ şi chiar şi a Rusiei.

„Există o problemă de alocare greşită. În ultimii ani ponderea acestui sector a devenit mult prea mică în portofoliile globale, deci clar trebuie apreciată. Mai este vorba şi de companiile din sectorul minier, nu doar de cele din sectorul energetic. Acest trend ESG va fi condus în mod clar tot de aceste companii din energie, adică vor deveni lideri în energie alternativă. La fel, companiile de minerit. Poate nu va performa foarte bine pe termen scurt sectorul energetic, dar cu siguranţă va avea o importanţă crescută în portofoliu în următorii cinci-zece ani”, continuă reprezentantul Amundi AM.

 

Ce a mai declarat Ioan Gheorghiu în cadrul emisiunii:

Cum a fost ultima perioadă pe burse:

După o lună octombrie în care am bătut nişte minime locale, piaţa a fost marcată de o lipsă de volatilitate care a dus la conturarea unei evoluţii mai bune decât s-au aşteptat mulţi, cumva în aşteptarea unei politici monetare mai blânde din partea Fed în special. Nu aveam neapărat un scenariu de acest gen.

Unii analişti consideră că avem de-a face cu un raliu de Crăciun, alţii, mai pesimişti, care stau cu banii deoparte şi aşteaptă oportunităţi tactice, îl consideră un bear market rally sau bull trap. La cum a început anul şi cum probabil va termina, dacă nu avem evenimente semnificative în luna decembrie, probabil că vom termina 2022 cam la cotaţiile actuale, şi pentru bursele internaţionale şi pentru bursa românească.

Când toată lumea spune că raliul de Crăciun se întâmplă, el nu se întâmplă, dar dacă avem evenimente liniştite, în special în piaţa de energie şi în piaţa de mărfuri, şi cu campionatul mondial de fotbal, s-ar putea să avem un mini raliu de Crăciun. De fapt, dacă rămânem în cotaţiile acestea, putem spune că faţă de minimele locale atinse în septembrie-octombrie l-am avut.

Scenariul central al Amundi AM:

În scenariul central, care are o probabilitate de 65%-70%, războiul continuă, dar fără escaladă. Dacă criza energetică se accentuează, credem că Europa dezvoltată va face cumva demersuri, presiuni, sugestii către Ucraina să negocieze, adică războiul să se termine fără învingător. Dacă avem pentru Europa o calmare a crizei energetice, implicit a inflaţiei, având în vedere că pieţele sunt ieftine în Europa, suntem relativ optimişti pentru o evoluţie pozitivă în Europa. Scenariul nostru central este unul stagflaţionist, dar fără recesiune adâncă sau fără depresie şi fără deflaţie.

Aşteptări legate de inflaţie:

Am văzut că ritmul de creştere a inflaţiei a încetinit, dar asta nu înseamnă că vom avea preţuri mai mici, în niciun caz. Această încetinire credem că va continua, dar nu suficient, cel puţin în primul trimestru din 2023, de a genera o turnură radicală a acelui pivot pentru politicile băncilor centrale, în special pentru Federal Reserve, care este şi cea mai hotărâtă şi care de fapt dă tonul. Principala prioritate este ancorarea inflaţiei. Chiar dacă nu mai atinge niveluri la dolar de 8%, către 9% şi va scădea către 5%-6%, tot vom avea de-a face cu un scenariu inflaţionist în 2023, dar nu mai suntem în zona de hiperinflaţie.

Să nu uităm că la nivelul uriaş de îndatorare, mă refer aici în special la datoria publică globală, singurul factor care poate aliena această datorie este prin inflaţie, adică prin creştere de inflaţie nominală, creştere de dobânzi, creştere de salarii nominală, creştere a preţului activelor nominală. Acesta este factorul de a acomoda o datorie nominală mai mare pe termen lung. Este un rău necesar pe termen lung, un stres uriaş pentru economie pe termen scurt.

Cum să se poziţioneze investitorii:

Credem că o alocare de cash nu mai este recomandată. Noi avem la Amundi sloganul „bonds are back”. Spre deosebire de ultimii doi-trei ani, obligaţiunile din pieţele dezvoltate şi chiar emergente, mai ales la dolar, sunt foarte atractive. În caz că apare o recesiune, implicit o relaxare a politicilor monetare sau probleme economice importante în prima jumătate a anului 2023, aceste obligaţiuni vor performa. Cei care investesc în fixed income vor avea un randament tactic bun spre foarte bun pe termen scurt într-un scenariu prost.

Ulterior, o dezinvestire tactică către acţiuni, care se vor ieftini într-o potenţială recesiune. Vorbind despre un investitor tradiţional în acţiuni, care nu vrea neapărat să se protejeze sau să câştige prin fixed income şi aşteaptă oportunităţi din piaţa de acţiuni, ca sectoare ar fi de deţinut în perioada următoare energie, sănătate, bunuri de larg consum şi utilităţi. Toate sunt cumva relativ scumpe, dar îşi fac foarte bine treaba într-un scenariu economic prost

 Nouă ne plac industrials, pentru că sunt încă ieftine pentru că nu au reuşit să rezolve încă problema cu costurile transmise către clienţii lor. În momentul în care inflaţia se aşează sau se mai limpezesc apele, probabil că industrials şi financials vor decola. Ne ferim de tehnologie, de industria bunurilor de lux deocamdată şi există păreri împărţite despre real estate.

Despre diversificare în investiţii:

Noi am denumit 2022 „un an într-un secol”. Am avut cea mai proastă performanţă pentru un portofoliu balansat, mai proastă decât 1931, mai proastă decât 1969, în care atât instrumentele de venit fix, cât şi acţiunile au fost corelate pozitiv în evoluţii negative. Un portofoliu diversificat conform manualului a subperformat în valută forte, deci undeva la minus 20%-25% în ambele componente. Nu ai avut unde să te refugiezi.

Singurele clase de active cât de cât pozitive au fost mărfurile, reprezentate de petrol, dar acum petrolul este sub nivelul cu care a început anul, dolarul şi acţiunile japoneze mascate de deprecierea yen-ului. Tot restul claselor de active, 24 din 30, sunt negative, din care 17 au pierderi de două cifre. Chiar şi pentru un portofoliu diversificat, această diversificare nu a funcţionat.

Diversificarea este de aşteptat să funcţioneze în 2023, pentru că bonds are back, equities are forever. Acum bondurile sunt interesante şi pe hârtie, dar şi în piaţă. Au revenit în valoare şi trebuie considerate. Probabil că nu vor mai fi corelate evoluţiile celor două instrumente, cum a fost până acum. Diversificarea va funcţiona din nou.


Devino investitor la bursă. Este simplu să investești la Bursa de Valori București. Peste 20 de brokeri îți stau la dispoziție pentru a-ți deschide un cont de tranzacționare. Este primul pas pentru a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la bursă. Află mai multe pe www.bvb.ro/devinoinvestitor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent