ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de Astăzi. Ivan Kurtovic, InterCapital AM, cel mai mare administrator independent de investiţii din Croaţia: Ne pregătim să venim oficial în România în ianuarie sau februarie 2024

28.12.2023, 13:14 Autor: Eduard Ivanovici

„Un singur ETF reprezintă doar începutul, sperăm să aducem mai multe.” 

InterCapital Asset Management, cel mai mare administrator independent de investiţii din Croaţia, cu active sub gestiune de 420 de miliarde de euro, se pregăteşte să vină la Bursa de Valori Bucureşti cu un ETF (exchange traded fund/fond tranzacţionat la bursă) care replică indicele de referinţă BET, spune CEO-ul Ivan Kurtovic, invitat la emisiunea ZF Deschiderea de Astăzi din 28 decembrie.

„Suntem foarte aproape de a veni oficial în România. Acum pregătim ultimul stadiu, în urma căruia vrem să obţinem licenţe de la Bursa de Valori, Depozitarul Central şi alte părţi care au legătură cu acest proiect. Dacă totul este bine, sperăm să fim oficial listaţi pe piaţa din România în februarie sau poate chiar la sfârşitul lui ianuarie”, spune şeful InterCapital.

Administratorul de fonduri mutuale a listat anul acesta un ETF bazat pe BET la Bursa de Valori de la Zagreb. Activele fondului ajungeau recent la şase milioane de euro, de la cinci milioane la momentul listării în Croaţia. Ivan Kurtovic a declarat în cadrul unui summit despre piaţa de capital organizat de ZF că ETF-ul va debuta inclusiv în Slovenia, pe Bursa de la Ljubljana.

„Per total, piaţa este destul de mică în România. Chiar şi cu listarea Hidroelectrica, lichiditatea poate reprezenta o problemă pentru statutul de piaţă emergentă. Vrem să atragem noi investitori instituţionali, care ar fi dispuşi să investească prin fondurile noastre în piaţa românească... Un singur ETF reprezintă doar începutul, sperăm să aducem mai multe”, continuă CEO-ul.

InterCapital lucrează totodată la alte două ETF-uri, unul concentrat acţiuni europene şi altul pe instrumente cu venit fix, despre care Ivan Kurtovic spune că pot reprezenta punctul de atracţie al anului următor, notând în acest sens titlurile de stat cu scadenţe mai lungi.

„Trebuie să vedem cum vom include Croaţia, Slovenia şi România, existând posibilitatea de le lista şi în România la un moment dat. Credem că venitul fix este momentan alegerea potrivită. Oamenii sunt mai conservatori în regiune decât în SUA sau alte părţi din Europa.”

Indicele CROBEX al Bursei de la Zagreb s-a apreciat cu 25,5% anul acesta, faţă de un randament de 31% pentru benchmark-ul local BET şi o creştere de 12% pe indicele paneuropean Stoxx 600, conform Investing.

 


Devino investitor la bursă. Este simplu să investești la Bursa de Valori București. Peste 20 de brokeri îți stau la dispoziție pentru a-ți deschide un cont de tranzacționare. Este primul pas pentru a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la bursă. Află mai multe pe www.bvb.ro/devinoinvestitor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent