ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Adrian Dudu, Certinvest: Hidroelectrica ar fi putut performa mai bine după listare. Dacă nu livrează rezultatele promise, atunci preţul acţiunilor va scădea

28.07.2023, 00:07 Autor: Eduard Ivanovici

Evoluţia postlistare sub cea a altor mari societăţi de stat  Pe de altă parte, debutul la BVB al companiei a redus nivelul de incertitudine din piaţă.

Din 12 iulie încoace, adică de la debutul Hidroelectrica la Bursa de Valori Bucureşti, cea mai mare listare de anul acesta din Europa, acţiunile companiei de stat au urcat de la preţul din ofertă de 104 lei la 112,4 lei, adică o creştere de 7,9%, pe o bursă în urcare cu 3,2% prin indicele de referinţă BET, dinamica H2O fiind încadrată de un manager de investiţii ca fiind sub aşteptări.

„Hidroelectrica ar fi putut performa mai bine după listare. Dacă o comparăm cu alte listări ale companiilor de stat, nu este unul dintre top performeri. De asemenea, nu putem spune prea multe despre cum va evolua sau să oferim o opinie în funcţie de evaluările pe care le avem pentru această companie, având în vedere cum s-a comportat în aceste ultime două săptămâni. De obicei, IPO-urile sunt volatile, putem să vedem scăderi sub preţul din ofertă, ceea ce n-ar fi exclus. După aceea putem vedea şi o revenire“, spune Adrian Dudu, director de investiţii al Certinvest.

Reprezentantul administratorului de fonduri mutuale cu 34,3 milioane de lei active a fost prezent în cadrul ediţiei din 27 iulie a ZF Deschiderea de Astăzi. Emisiunea este transmisă zilnic, de la 09:30, pe zf.ro şi paginile de YouTube şi Facebook ale Ziarului Financiar. Podcastul poate fi ascultat pe platforma Spotify.

În ultimele şedinţe, Hidro a cedat locul de lider al lichidităţii la BVB în favoarea Băncii Transilvania (TLV) şi Fondului Proprietatea (FP), tranzacţiile re­duse fiind puse şi pe seama perioadei de raportări financiare în S1/2023.

„Dacă ar fi să ne uităm doar la Hidroelectrica, există câteva riscuri pe care trebuie să le luăm în considerare, anume posibilitatea ca rezultatele pe care le va raporta de acum încolo să fie mai slabe decât cele de anul trecut, ceea ce ar putea conduce la o subperformanţă a preţului. Altfel, după această listare, BVB s-a eliberat oarecum de incertitudine, acesta fiind factorul care a condus la spargerea de noi maxime pe BET-TR“, continuă Adrian Dudu.

De la listarea Hidro, lichiditatea pe întreg segmentul de acţiuni de la BVB a scăzut constant, de la 820 de milioane de lei pe 12 iulie la 318 milioane de lei o zi mai târziu, urmând să ajungă la 108 milioane de lei pe 19 iulie, respectiv 62 de milioane de lei în data de 26 iulie. Producătorul de energie electrică deţine acum o pondere de 14,9% în indicele BET, sub Banca Transilvania (20,7%), Fondul Proprietatea (15,7%) şi OMV Petrom (15,2).

„Fondul nostru care replică indicele BET nu a beneficiat de listarea Hidroelectrica pentru că nu avea cum să participe în ofertă şi nu a putut primi cantitatea care i-a trebuit. Deci includerea Hidro în BET din prima zi de tranzacţionare a dezavantajat mult fondul.

Compania a performat bine în prima zi, însă fondul nu avea Hidroelectrica, care a deschis cu o creştere de 6-7%, conducând la o subperformanţă a fondului. Aceasta a fost o deficienţă a procesului de listare“, adaugă reprezentantul Certinvest.

În prezent, acţiunile H2O se tranzacţionează la 112,4 lei pe unitate, debutând la BVB la un preţ de 110 lei după prima sesiune de trading, când a înregistrat un avans de 5,77%. Astfel, investitorii de retail care au beneficiat de discount-ul de 3% din primele cinci zile ale IPO-ului societăţii pot marca acum câştiguri de aproximativ 11%. Joi după-amiaza, Hidroelectrica era pe plus cu 0,45% la BVB, la o valoare de piaţă de 50,4 miliarde de lei.

„Probabil că ar fi fost mai bine să avem o perioadă în care să putem rebalansa fondurile. Nu suntem singurii, sunt şi alte fonduri care au ca benchmark indicele BET şi care n-au avut cum să aibă din primul minut toată cantitatea de Hidroelectrica care le-ar fi trebuit. Am avut însă în prima zi ocazia de a rebalansa cât am avut nevoie, fiind volume mari.“

 


BVB Arena este programul Bursei de Valori București creat pentru a descoperi și promova companiile antreprenoriale românești de succes. Proiectul dedicat antreprenorilor români, a fost lansat în 2017 și în cele 6 ediții a strâns peste 1.200 de companii nominalizate în program și 20 de companii semifinaliste și finaliste care au folosit instrumentele puse la dispoziție de BVB. Valoarea totală a celor 37 de runde de finanțare de acțiuni și emisiuni de obligațiuni la BVB derulate de cele 20 de companii a depășit suma de 236 milioane de euro.

Companiile finaliste din Program au oportunitatea de a interacționa cu alte companii românești de succes și de a beneficia de programul de mentorat care le oferă informații utile despre elaborarea strategiei de business și accesul la capitalul necesar pentru a-și duce compania la nivelul următor. În final, ele vor face parte din BVB Arena și vor primi recunoașterea pe care o merită.

Înscrie-ți compania pe www.bvbarena.ro sau recomandă-ne o afacere locală în care ai încredere. BVB Arena. Antrenăm capitalul românesc.
O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent