ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Adrian Dudu, Certinvest: O corecţie de 5-10% a Bursei n-ar fi ieşită din comun. Nu se întâmplă mare lucru cu banii de la Fondul Proprietatea

10.10.2023, 00:06 Autor: Eduard Ivanovici

Investitorii aşteaptă o altă serie de oportunităţi, reprezentantă de o nouă serie de scăderi la BVB.

Comportamentul investito­rilor de la Bursa de Valori Bucureşti pare că s-a schimbat în ultima perioadă după o serie de noi maxime istorice atinse în luna septembrie, volumele recente de la BVB putând sugera o capitulare temporară a participanţilor bursieri, spune Adrian Dudu, director de investiţii al administratorului de fonduri mutuale Certinvest, invitat la  ediţia din 9 octombrie a emisiunii ZF Deschi­derea de Astăzi.

„Cumpărătorii s-au grăbit să facă achiziţii la un nivel la care au cam terminat resursele pe care le puteau aloca, după care piaţa a început să scadă“, susţine Adrian Dudu.

„Pe unii dintre liderii de la BVB, Banca Transilvania şi Transport Trade Services, vedem vulnerabilitate în ceea ce priveşte modul în care evoluează volumele de tranzacţionare. Asta mă face să mă gândesc că deja s-a întâmplat un maxim la BVB şi vom avea o corecţie, probabil undeva la 5%-10%, ceea ce n-ar fi ieşit din comun.“

De la maximul de 14.466 de puncte atins pe 20 septembrie, indicele de referinţă BET a scăzut cu 3,4%. Totuşi, dinamica din 2023 este de plus 20%, peste majoritatea burselor dezvoltate din Vestul Europei, cât şi deasupra mediei la nivelul continentului. Pentru o perioadă scurtă, piaţa locală a părut să fie susţinută inclusiv de dividendele istorice distribuite de Fondul Proprietatea (FP), peste nouă miliarde de euro ca urmare a exit-ului de la Hidroelectrica (H2O).

„Părerea mea este că nu se întâmplă mare lucru cu banii de la FP, neintrând imediat în piaţă. Indicele BET-TR este însă cu 40% peste nivelul la care se afla în toamna anului trecut, în perioada septembrie-octombrie. Nu o să vină niciun mare cumpărător care să aloce aici capital în acţiuni. O parte din cei care au primit aceşti bani sunt investitori străini şi deja au investit în Hidro. Ceilalţi probabil că nu vor reveni la BVB să realoce banii.”

Dacă vorbim de cei locali, singurii importanţi sunt fondurile de pensii, care nu pot aloca atât de uşor, adaugă continuă reprezentantul administratorului de investiţii cu active de 35 de milioane de lei. De asemenea, investitorii vor aştepta, cel mai probabil, o altă serie de oportunităţi, venită pe un nivel mai ridicat de volatilitate, care ar genera noi scăderi pe indicii de la BVB.

„Acela va fi momentul în care vor realoca. Cred că retailul a investit tot ce putea să investească. Nu mai există cerere pentru acţiuni, cel puţin temporar. În aceste condiţii, nu se mai tranzacţionează atât de mult. Lipsa volumelor este asociată cu maxime în piaţă”, adaugă Adrian Dudu.


Devino investitor la bursă. Este simplu să investești la Bursa de Valori București. Peste 20 de brokeri îți stau la dispoziție pentru a-ți deschide un cont de tranzacționare. Este primul pas pentru a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la bursă. Află mai multe pe www.bvb.ro/devinoinvestitor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent