ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Adrian Tănase, CEO al Bursei de Valori Bucureşti: Contrapartea Centrală vine din 2024 la BVB, într-o primă fază cu produse futures pentru acţiunile candidate din BET

22.12.2023, 00:05 Autor: Eduard Ivanovici

♦ Ulterior pot fi implementate operaţiunile de împrumut de acţiuni ♦ Prin CCP se are în vedere dublarea lichidităţii pieţei pe termen lung.

Contrapartea Centrală (CCP), prin intermediul căreia se relansează la Bursa de Valori Bucureşti produsele derivate şi alte instrumente de tranzacţionare care vor îmbunătăţi lichiditatea, urmează să devină operaţională în 2024, după mai mulţi ani de amânări, în care s-a lucrat la elaborarea legislaţiei, ceea ce înseamnă că, de anul viitor, investitorii vor putea lua noi poziţii pe acţiunile cele mai lichide, iar ulterior vor putea chiar să parieze pe scăderea acţiunilor.

„Ţinta noastră este ca anul viitor să devină operaţională Contrapartea Centrală. Proiectul evoluează, nu este foarte vizibilă această evoluţie pentru că sunt doar discuţii care se realizează între instituţii. Ştim evoluţia acestei aplicaţii, iar discuţiile pe care le avem cu autorităţile sunt din ce în ce mai intense. Suntem într-o zonă a implementării tehnice. Acesta este principalul obiectiv pe care îl avem“, spune Adrian Tănase, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti.

Reprezentantul operatorului pieţei locale de capital a fost invitat la ediţia de joi, 21 decembrie a ZF Deschiderea de Astăzi. Emisiunea este transmisă de luni până vineri, de la 09:30, pe zf.ro şi paginile de YouTube şi Facebook ale Ziarului Financiar. Podcastul poate fi ascultat pe platforma Spotify.

Pentru implementarea CCP, compania BVB a strâns de la acţionari circa 19 milioane de euro, mai spune Adrian Tănase, adăugând că proiectul are ţelul de a dubla lichiditatea pieţei pe termen lung.

„Futures ar fi pe cele mai lichide acţiuni, bineînţeles. Primii candidaţi sunt acţiunile din indicele BET şi SIF-urile.“

„Cred că o să avem disponibile produsele pe toate acţiunile din BET, dar sunt convins că lichiditatea se va întâmpla doar pe unele dintre ele. Piaţa va decide ce produs este mai atractiv din punct de vedere al lichidităţii“, continuă CEO-ul.

Anul acesta, valoarea medie zilnică a tranzacţiilor cu acţiuni a fost de circa 20 de milioane de euro, iar pe toate instrumentele aproximativ 30 de milioane, conform datelor BVB. Datele au fost susţinute de listarea Hidroelectrica (H2O), cea mai profitabilă companie din portofoliul statului român, cât şi de continuarea programului Fidelis de vânzare de titluri de stat către populaţie, derulat de Ministerul Finanţelor.

„Primele produse sunt cele futures, iar în a doua fază ne uităm foarte serios către o platformă, dacă nu apare acest serviciu de împrumut de acţiuni oferit de o bancă, deci pe o piaţă OTC, devine o prioritate să organizăm aceste operaţiuni într-o platformă standardizată, în care clearing-ul acţiunilor să se facă prin Contrapartea Centrală. Deci cred că există o mare probabilitate ca în faza doi să implementăm astfel de operaţiuni.“

Produsele futures vor ajuta, de exemplu, investitorii să tranzacţioneze acţiuni înaintea clopoţelului de deschidere de la BVB. Pe de altă parte, short selling-ul (vânzarea în lipsă) le va permite să împrumute acţiuni pe care le vor vinde ulterior în speranţa de a cumpăra la un preţ mai mic, încasând astfel diferenţa. Poziţiile se pot concentra strict asupra profitului sau pot face parte dintr-o strategie mai vastă de hedging, bazată de modele cantitative de investiţii.

„Bineînţeles, este foarte important să se deblocheze şi operaţiunile de împrumut de acţiuni şi cele de short-selling pentru a avea o prezenţă mult mai puternică din partea furnizorilor de lichiditate. Aşa că această dublare (a lichidităţii – n.r.) mi se pare că este perfect fezabilă. Este însă foarte greu de cuantificat“, a declarat Adrian Tănase.

El a mai explicat că va exista o corelaţie foarte puternică între lichiditatea instrumentului pe piaţa spot şi lichiditatea pe piaţa futures, aşa că participanţii la piaţă se pot aştepta ca cele mai lichide acţiuni pe care le vedem acum pe Bursă – precum OMV Petrom, Banca Transilvania, Romgaz – să fie şi cele mai lichide instrumente futures de pe piaţa dedicată derivatelor.

 

Alte afirmaţii din cadrul emisiunii:

Am atins un record pe capitalizare, am ajuns a treia cea mai mare piaţă din regiune şi vrem să ajungem şi cu lichiditatea în acelaşi loc. Iar elementul lipsă este CCP funcţională, care va aduce mai multe oportunităţi de tranzacţionare pentru investitorii noştri, atât instituţionali, cât şi de retail... Este un proiect greu de autorizat, unde trebuie capital investit.

Fondurile de pensii au voie acum să facă doar hedge pe risc valutar. Vom avea şi produse pe risc valutar, sperăm ca în momentul existenţei CCP să poată să facă hedge la riscul de piaţă, adică să facă hedge prin produsele de tip futures şi expunerea pe care o au pe acţiuni. Este o reglementare a Autorităţii de Supraveghere Financiară.

Am avut o evoluţie bună a preţului acţiunilor, listarea Hidroelectrica, s-a văzut o evoluţie în proiectele pe care le avem, mai ales proiectul de Contraparte Centrală. S-a muncit foarte mult la el, s-a înregistrat o evoluţie poate nu atât de vizibilă pentru publicul larg, dar a avut o vizibilitate internă. Avem şi o strategie de dezvoltare a pieţei de capital care a apărut în acest an, asumată de Ministerul Finanţelor şi ASF, un lucru foarte bun – sperăm să o avem implementată la timp.

2023 a fost un an foarte bun şi din punct de vedere al numărului de investitori, care şi-a continuat trendul foarte puternic de creştere. Am ajuns la 170.000 de conturi deschise, mai mult decât o triplare faţă de sfârşitul anului 2019. Pe partea de listări, în afara de Hidroelectrica, cea mai mare listare care s-a întâmplat vreodată la BVB, a mai fost doar una. Este explicabil; regăsim această contracţie a numărului de listări şi a valorii de listare la nivel global. Nu este ceva specific României, mai ales din cauza dobânzilor mari şi inflaţiei care trebuie să revină la parametri normali.

Deci nu putem compara din acest punct de vedere 2023 cu 2021. Suntem însă foarte optimişti că, în momentul în care condiţiile se normalizează, vom regăsi numărul de listări pe care l-am experimentat în 2021.

 


Devino investitor la bursă. Este simplu să investești la Bursa de Valori București. Peste 20 de brokeri îți stau la dispoziție pentru a-ți deschide un cont de tranzacționare. Este primul pas pentru a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la bursă. Află mai multe pe www.bvb.ro/devinoinvestitor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent