ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Adriana Sârbu, Certinvest: Economiile nu par încă să frâneze, în pofida creşterii dobânzilor din ultimii ani. Deficitele bugetare sunt probabil unul dintre factori

16.04.2024, 00:05 Autor: Eduard Ivanovici

♦ Aşteptările privind relaxarea politicilor monetare ale băncilor centrale s-au redus în ultima perioadă. 

Trendul ascendent adoptat de companii la nivel global în ceea ce priveşte veniturile şi profiturile nu prezintă încă semne clare de încetinire, ceea ce se s-a reflectat inclusiv în creşterea acţiunilor listate. Pe de altă parte, inflaţia şi estimările privind reducerea ratelor dobânzilor continuă să domine pieţele internaţionale de capital, afirmă Adriana Sârbu, manager de fond la administratorul de investiţii Certinvest, invitată la prima ediţie de săptămâna aceasta a emisiunii ZF Deschiderea de Astăzi.

„Un factor important pentru pieţe îl reprezintă trendul vânzărilor şi profiturilor, care până acum nu prea dă semne de oboseală, lucru care a susţinut ascensiunea cotaţiilor. Deocamdată, economiile par să nu frâneze, în ciuda creşterii generalizate a ratelor de dobândă din ultimii ani. Probabil unul dintre factorii care susţin puternic economiile constă în deficitele bugetare pe care guvernele le fac în continuare“, spune reprezentanta Certinvest.

De la începutul anului, indicele global MSCI All World afişează o depreciere de 5,3%, după ce a crescut cu aproximativ 20% în 2023.

În Europa, Stoxx 600 este pe plus cu 5,6%, în timp ce indicele Asia Dow a crescut cu 10,6%, potrivit MarketWatch. Pe Wall Street, S&P 500 s-a apreciat cu 8%, iar indicele companiilor tech Nasdaq 100 cu 9%. La Bursa de Valori Bucureşti, indicele de referinţă BET a urcat cu 9,8%.

„Inflaţia şi aşteptările privind tăierile de dobânzi efectuate de către băncile centrale continuă să fie unul dintre factorii foarte importanţi pentru pieţele externe. În acest an, rata de inflaţie la nivel global pare să nu-şi mai continue trendul descendent atât de clar, iar aşteptările încep să se reajusteze la niveluri ceva mai ridicate, în majoritatea cazurilor peste ţintele băncilor centrale, iar asta face ca aşteptările privind reducerea dobânzilor să fie mai reduse“, adaugă Adriana Sârbu.

Totodată, pieţele de acţiuni, în special cele americane, au fost puternic influenţate de factorul AI (inteligenţă artificială), iar acum urmează să vedem cum va ajuta acest factor la creşterea productivităţii şi economiei în anii ce urmează, exponenţii principali fiind mega cap-urile Nvidia (NVDA) şi Microsoft (MSFT), continuă analista.

 

Fondul zilei:

„Astăzi se lansează fondul nostru Hot Stocks, cu expunere globală, concentrându-se pe investiţii în companii care se bucură de o atenţie deosebită şi are o strategie dinamică de investiţii. Fondul investeşte atât în companii cu potenţial mare de creştere, cât şi în giganţi care şi-au confirmat deja poziţia de lider.

Dacă ar fi să dau câteva exemple care ne plac în momentul de faţă, ar fi DexCom, care dezvoltă tehnologii inovatoare ce au transformat modul în care persoanele cu diabet îşi gestionează afecţiunea. Compania are marje în accelerare şi urmează să lanseze un produs în a doua jumătate a anului. Totodată, dispune de resurse financiare solide pentru a investi în proiecte noi şi potenţial de a se extinde şi în alte pieţe.

Thales este o altă companie care ne place din sectorul de apărare. Compania este din Franţa şi are avantajul că ar putea  să primească comenzi pentru că ţara este foarte implicată în războiul din Ucraina. De asemenea, o să investim şi în ETF-uri cu expunere pe diferite sectoare din regiune.

Am ales un ETF cu expunere pe India, pornind de la ideea că investitorii şi companiile încearcă să reducă dependenţa de China şi vor alege India ca alternativă interesantă. India este atrăgătoare pentru investiţii datorită forţei de muncă ieftine şi creşterii rapide a economiei. Mai avem sub lupă şi Japonia, care a avut o performanţă bună în ultima perioadă. Sentimentul pozitiv a fost influenţat de depreciere yenului şi de câştigurile robuste ale companiilor.“

 

 


BVB Arena este programul Bursei de Valori București creat pentru a descoperi și promova companiile antreprenoriale românești de succes. Proiectul dedicat antreprenorilor români, a fost lansat în 2017 și în cele 6 ediții a strâns peste 1.200 de companii nominalizate în program și 20 de companii semifinaliste și finaliste care au folosit instrumentele puse la dispoziție de BVB. Valoarea totală a celor 37 de runde de finanțare de acțiuni și emisiuni de obligațiuni la BVB derulate de cele 20 de companii a depășit suma de 236 milioane de euro.

Companiile finaliste din Program au oportunitatea de a interacționa cu alte companii românești de succes și de a beneficia de programul de mentorat care le oferă informații utile despre elaborarea strategiei de business și accesul la capitalul necesar pentru a-și duce compania la nivelul următor. În final, ele vor face parte din BVB Arena și vor primi recunoașterea pe care o merită.

Înscrie-ți compania pe www.bvbarena.ro sau recomandă-ne o afacere locală în care ai încredere. BVB Arena. Antrenăm capitalul românesc.
O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent