ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Alexandru Angelo, investitor: Comerţul cu amănuntul arată neaşteptat de bine în contextul actual. În ceea ce priveşte inflaţia, se pare că am ajuns la vârf

09.03.2023, 00:05 Autor: Eduard Ivanovici

♦ Repartizarea a 90% din profiturile pe 2022 ale companiilor de stat ca dividende poate impulsiona din nou sectorul energetic.

Deşi participanţii la piaţa de capital estimau că scăderea ritmului economic se va reflecta negativ inclusiv asupra retailului, sectorul a reuşit să înregistreze creşteri în ultimul an, spune Alexandru Angelo, analist şi investitor la Bursa de Valori Bucureşti, invitat la emisiunea ZF Deschiderea de Astăzi, ediţia din 8 martie.

„Comerţul de amănuntul din România şi SUA stă neaşteptat de bine în acest context în care avem decelerare economică şi o inflaţie peste media ultimilor ani“, consideră Alexandru Angelo.

„Ne aşteptam ca această decelerare să se propage totuşi şi în sectorul de retail, lucru care nu s-a întâmplat atât de brutal. Mai mult, avem o creştere înregistrată în ultimul an în acest sector. Aşadar, cred că inflaţia este în continuare în sistemul economic.“

Investitorul argumentează că încetinirea creşterii generale a preţurilor se va reflecta într-o evoluţie mai bună pe obligaţiuni, în special cele cu scadenţă lungă, extrem de sensibile la rata inflaţiei şi nivelul dobânzilor. De asemenea, acţiunile companiilor listate ar putea beneficia de un impuls pozitiv din partea investitorilor, în vreme ce o inflaţie mai scăzută ar pune mai puţină presiune pe băncile centrale şi, implicit, pe politica lor monetară.

„Pe plan local, avem o inflaţie excluzând energia şi alimentele de circa 8% în momentul de faţă. Încă nu putem spune dacă am atins un vârf pentru că nu am avut câteva luni de scădere, dar cred că suntem aproape de vârf. Cu toate acestea, inflaţia agregată – care include energia şi alimentele – se află în jurul valorii de 16%. Pare vă avem un vârf în această zonă, fiind acum la 15%”, continuă analistul.

Privind rezultatele financiare preliminare de anul trecut de la BVB, Alexandru Angelo a observat evoluţii pozitive în sectoarele care au reuşit să transfere inflaţia către consumatorii finali, notând în acest sens domeniul energetic şi serviciile alimentare.

„Creşterea profitabilităţii pentru companiile din energie este foarte mare, vorbind de aproape 100% în termeni relativi. Ştirea privind dividendele de 90% din profit va impulsiona din nou acest sector. Drept dovadă, avem companii precum Transelectrica, care înregistrează un randament de peste 20% de la începutul anului.”

 


Devino investitor la bursă. Este simplu să investești la Bursa de Valori București. Peste 20 de brokeri îți stau la dispoziție pentru a-ți deschide un cont de tranzacționare. Este primul pas pentru a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la bursă. Află mai multe pe www.bvb.ro/devinoinvestitor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent